Aγώνας δρόμου για τα self tests στα μικρά νησιά ενόψει του ανοίγματος της σεζόν
Δωδεκάνησα
28/04/2021

Μείζον θέμα έχει δημιουργηθεί ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου στα μικρά νησιά, όπου δεν λειτουργεί φαρμακείο, τα οποία και φέτος αναμένεται να πλημμυρίσουν από κόσμο, λόγω της υποχρέωσης των εργαζομένων σε καταστήματα εστίασης και τουριστικά καταλύματα, να πραγματοποιούν δύο φορές την εβδομάδα self tests.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου, όπως το Καστελλόριζο, η Χάλκη, το Αγαθονήσι κ.ά, όπου δεν υπάρχει φαρμακείο και είναι απαραίτητο οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο τομέα του τουρισμού, να πραγματοποιούν τεστ.
Με δεδομένο μάλιστα ότι και φέτος τα μικρά νησιά παραμένουν υψηλά στις προτιμήσεις των επισκεπτών, ντόπιων και αλλοδαπών, καθώς θεωρούνται ασφαλείς προορισμοί, ήδη προμηνύεται μια γεμάτη τουριστική περίοδος για αυτούς τους προορισμούς.
Η ανησυχία ωστόσο της έγκαιρης προμήθειας των self tests εκφράστηκε άμεσα, προκειμένου, όπου δεν υπάρχει φαρμακείο, να βρεθεί τρόπος ώστε να μην τιναχθεί στον αέρα ο σχεδιασμός για την τουριστική σεζόν.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου κ. Νίκος Φουτούλης, με δηλώσεις του στη «δ» επιβεβαίωσε το πρόβλημα, πλην όμως επισήμανε ότι ήδη έχει δρομολογηθεί λύση μέσω των εκ περιτροπής συνεργαζόμενων φαρμακείων μεγαλύτερων νησιών, που καλύπτουν τις ανάγκες των μικρών νησιών.
«Όπως στην περίπτωση των σχολείων έτσι και στην περίπτωση των εργαζομένων στον τομέα της εστίασης και των καταλυμάτων στα μικρά νησιά, ο εφοδιασμός των self tests θα γίνεται μέσω των εκ περιτροπής συνεργαζόμενων φαρμακείων. Η μοναδική εκκρεμότητα, είναι αυτή της Χάλκης όπου έχει λήξει από τον Ιανουάριο το πρόγραμμα εκ περιτροπής συνταγών ανά φαρμακείο το οποίο γινόταν σε συνεργασία με τους γιατρούς του κόσμου. Οι πληροφορίες μας αναφέρον ότι υπάρχει συνεργασία με ένα φαρμακείο της Ρόδου, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα στο συγκεκριμένο νησί για τον εφοδιασμό του με self tests, αν δεν επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα της εκ περιτροπής συνταγογράφησης ανά φαρμακείο. Θέλω να πιστεύω ότι και εκεί θα βρεθεί λύση σύντομα. Πέραν αυτής της μεμονωμένης περίπτωσης, που ωστόσο πρέπει να λυθεί, καθότι η σεζόν είναι προ των πυλών και τίποτα δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς self test, χρειάστηκε να δρομολογήσουμε λύσεις εκ των έσω, καθότι στον σχεδιασμό δεν είχε ληφθεί υπ΄οψιν η ιδιαιτερότητα των νησιών», λέει στη «δ» ο κ. Νίκος Φουτούλης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, χρειάστηκε πολλές φορές η παρέμβαση του φορέα για την άρση των στρεβλώσεων στα νησιά ως προς τον σχεδιασμό ανάσχεσης της πανδημίας, καθώς η νησιωτικότητα έχει ιδιαιτερότητες που συνήθως δεν λαμβάνονται υπ΄όψιν.
Ο καταλυτικός ρόλος των φαρμακείων στην περίοδο της πανδημίας, αναδεικνύει και τον σπουδαίο κοινωνικό τους ρόλο, λέει ο κ. Φουτούλης, ειδικά στις μικρές περιοχές, όπου ο φαρμακοποιός εξυπηρετεί πολλαπλώς από την προμήθεια και τη διενέργεια των self tests μέχρι το κλείσιμο των ραντεβού για τους εμβολιασμούς, λειτουργώντας ως «γραφείο πληροφοριών» για τον covid και λειτουργώντας ως ενδιάμεσος σταθμός μεταξύ του κέντρου λήψεως αποφάσεων, -που στην προκειμένη περίπτωση είναι το Υπουργείο Υγείας- και των πολιτών.
Όπως λέει, από την ημέρα ανακοίνωσης των μέτρων για την εστίαση και τα καταλύματα, έχει δεχθεί εκατοντάδες τηλεφωνήματα από μικρά νησιά για τον τρόπο εφοδιασμού και διενέργειας των self tests η οποία δεν διαφέρει ουσιαστικά από αυτή που προηγήθηκε για τα σχολεία, κι έτσι θα ακολουθηθεί ο ίδιος τρόπος για τη διανομή, εφιστώντας προσοχή, σωστό προγραμματισμό και υπευθυνότητα προκειμένου όλα να λειτουργήσουν σωστά προστατεύοντας τον προορισμό αλλά και τους επισκέπτες.
Για τους υπαλλήλους του Δημοσίου που παρέχουν τις υπηρεσίες τους με φυσική παρουσία στον χώρο εργασίας τους επεκτάθηκε ήδη από τη Μεγάλη Δευτέρα, το υποχρεωτικό μέτρο διενέργειας self test.
Ειδικότερα, το μέτρο εφαρμόζεται στο προσωπικό των δημοσίων υπηρεσιών, των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, των ΟΤΑ, καθώς και στους ένστολους, που απασχολούνται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και ιδιότητας και ασκούν τα καθήκοντά τους με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους και δεν τελούν σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε οποιαδήποτε είδους άδεια.
Επιπλέον ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης διενεργείται υποχρεωτικά μία φορά την εβδομάδα πριν από την προσέλευση του εργαζομένου στον χώρο εργασίας του και έχει ισχύ μίας εβδομάδας από την ημέρα διενέργειάς του. Ο έλεγχος διενεργείται έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο απασχολούμενος παρέχει την εργασία του με φυσική παρουσία.
Επίσης όλοι οι εργαζόμενοι καθώς και οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης και των κάθε είδους τουριστικών καταλυμάτων σε όλη την χώρα ακόμα και στο πιο μικρό νησί ανεξαρτήτως μεγέθους και αριθμού επιχειρήσεων, και πέρα από τον εμβολιασμό του πληθυσμού, είναι υποχρεωμένοι δυο φορές την εβδομάδα, να υποβάλουν τους εαυτούς τους σε self tests, και να γνωστοποιούν τα αποτελέσματα στην αρμόδια αρχή.
Παρότι έχει ζητηθεί για τις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις στα νησιά, το self test να διενεργείται μια φορά την εβδομάδα και όχι δύο, εντούτοις μέχρι στιγμής δεν έχει αναιρεθεί τίποτα από όσα έχουν ανακοινωθεί και ως εκ τούτου ο αυτοέλεγχος ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιχείρησης θα διενεργείται δύο φορές την εβδομάδα, γεγονός που επιτείνει το πρόβλημα για τα μικρά νησιά.

dimokratiki.gr