Μοναδικής ομορφιάς το Κάστρο της Λέρου και η Παναγιά του που εορτάζει το Δεκαπενταύγουστο
Δωδεκάνησα
13/08/2021

Σπάνια τα εκθέματα του Εκκλησιαστικού Μουσείου πλησίον του Ι.Ν. της Παναγίας του Κάστρου

Στα βορειοανατολικά της Λέρου, στην κορυφή του λόφου Πιτύκι δεσπόζει το κάστρο του νησιού, το Κάστρο Παντελίου. Στη δυτική πλευρά του φρουρίου οικοδομήθηκε ο ναός της Παναγιάς του Κάστρου. Πολύτιμο  κειμήλιο της λατρείας των Λερίων αποτελεί η μικρών διαστάσεων εικόνα της Θεοτόκου Βρεφοκρατούσας, που είναι τοποθετημένη σε ξυλόγλυπτο πλαίσιο και φέρει χρυσάργυρη επένδυση.

Σύμφωνα με την παράδοση, μια εικόνα της Παναγίας εμφανίστηκε από τη θάλασσα στο νησί και εγκαταστάθηκε από θαύμα στην πυριτιδαποθήκη του κάστρου ανάμεσα σε δύο αναμμένες λαμπάδες, παρά τις προσπάθειες του Τούρκου αγά για την απομάκρυνσή της. 

Προς τιμήν της οικοδομήθηκε ναός στον ίδιο τόπο, ο οποίος πολύ σύντομα έγινε το κύριο προσκύνημα του νησιού και των ναυτικών του. Ο ναός στη σημερινή του θέση, οικοδομήθηκε μετά το 1669.

Δίπλα στο ναό της Παναγίας του Κάστρου, βρίσκεται το Εκκλησιαστικό Μουσείο, με τα σπάνια εκθέματά του. Εκεί, μπορεί να θαυμάσει κανείς τα σπάνια χειρόγραφα, τα ιερά βιβλία, τις πολύτιμες εικόνες, τα ιερά άμφια και άλλα εκκλησιαστικά αντικείμενα. 

Ενόψει του Δεκαπενταύγουστου, η κάμερα του Kos Tv, βρέθηκε σ’ αυτόν τον Ιερό Δωδεκανησιακό τόπο και σας μεταφέρει μοναδικές εικόνες.

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ