Το νοσοκομείο της Κω, αναβαθμίζεται ενεργειακά μαζί με 5 νοσοκομεία στο Νότιο Αιγαίο
Δωδεκάνησα
24/08/2021

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προκηρύσσει ηλεκτρονικό ανοικτό δημόσιο διαγωνισμό, προϋπολογισμού δαπάνης ενενήντα έξι χιλιάδων τριακοσίων τριάντα δύο Ευρώ και είκοσι έξι λεπτών (96.332,26 €) πλέον ΦΠΑ, με αντικείμενο την Παροχή Υπηρεσιών Ωρίμανσης της Ενεργειακής Αναβάθμισης Έξι Νοσοκομείων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο του έργου “Project Development Services for Improving Energy Efficiency in the Region of South Aegean” που έχει ενταχθεί και συγχρηματοδοτείται από το Μηχανισμό ELENA (ΕΕ-ΕΤΕπ).

Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και η «έξυπνη» διαχείριση ενεργειακών πόρων αποκτούν διαρκώς αυξανόμενη σημασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Μέσω του πλαισίου για το κλίμα και την ενέργεια για το 2030, που αντανακλά και τη δέσμευσή της στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού, η ΕΕ δεσμεύτηκε να επιδιώξει την επίτευξη των ακόλουθων στόχων έως το 2030:

• μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 40% κάτω από τα επίπεδα του 1990,
• βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά 32,5% και
• αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 32% της τελικής κατανάλωσης.
Το πλαίσιο για το 2030 αποτελεί τη συνέχεια των «στόχων 20-20-20» που αποφασίστηκαν το 2007 από τους ηγέτες της ΕΕ για το 2020:

• μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 20%,
• αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην τελική κατανάλωση ενέργειας κατά 20% και
• μείωση της συνολικής κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας της ΕΕ κατά 20%.

Τα κτήρια αντιστοιχούν στο 40% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας της Ευρωπαϊκής  Ένωσης και στο 36% των εκπομπών CO2.

 

Η ενεργειακή απόδοση των κτηρίων είναι το κλειδί για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Κλίμα και την Ενέργεια και αποτελεί έναν οικονομικά αποδοτικό τρόπο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας.

Στα κτήρια καταναλώνονται μεγάλα ποσά ενέργειας, παράλληλα όμως υπάρχουν σημαντικά περιθώρια εξοικονόμησης ενέργειας. Χρησιμοποιώντας τεχνικά κατάλληλες και οικονομικά αποτελεσματικές τεχνολογίες, μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά η ενεργειακή απόδοσή τους, με αντίστοιχα περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη.

Ειδικά στην περίπτωση των κτηρίων της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και στα Δημόσια Κτήρια υπάρχει σημαντικό περιθώριο βελτίωσης και επιτακτική ανάγκη δράσης για εξοικονόμηση ενέργειας. Αυξημένη κατανάλωση ενέργειας στα κτήρια παρατηρείται κυρίως στις παρακάτω χρήσεις:
• Θέρμανση
• Κλιματισμός
• Συσκευές γραφείου
• Φωτισμός
• Εξαερισμός.

Η εξοικονόμηση ενέργειας εξασφαλίζεται αφενός με κατάλληλο σχεδιασμό του κτηρίου και χρήση ενεργειακά αποδοτικών δομικών στοιχείων και αφετέρου με την υψηλή αποδοτικότητα των εγκατεστημένων ενεργειακών συστημάτων. Καθοριστικός παράγοντας στην εξοικονόμηση ενέργειας είναι η ενεργειακή διαχείριση του κτηρίου.

Στα υφιστάμενα κτήρια, σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να επιτευχθεί σε πρώτο στάδιο με επεμβάσεις λειτουργικού εξορθολογισμού. Στη συνέχεια, επιπλέον μείωση της κατανάλωσης ενέργειας μπορεί να επιτευχθεί με επεμβάσεις στο κέλυφος για μείωση της απαιτούμενης ενέργειας, για επίτευξη θερμικής άνεσης εντός του κτιρίου και στις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, για βελτίωση της απόδοσης των συστημάτων και αντίστοιχη μείωση της σπατάλης ενέργειας.

Η πλειοψηφία των κτιρίων, στα οποία στεγάζονται τα Νοσοκομεία που λειτουργούν εντός των ορίων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, είναι παλαιά με εξαιρετικά υψηλούς δείκτες ενεργειακής κατανάλωσης.
Δεδομένου του ιδιαίτερου μικροκλίματος της περιοχής, κάθε έτος απαιτούνται σημαντικοί οικονομικοί πόροι για την επαρκή θέρμανση και ψύξη των κτιρίων.

Το αντικείμενο της παρούσας διακήρυξης είναι η παροχή υπηρεσιών ωρίμανσης της ενεργειακής αναβάθμισης έξι (6) Νοσοκομείων σε νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Τα υφιστάμενα κτήρια έχουν δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας που μπορεί να υπερβεί το 50%, ανάλογα με τη χρήση, όταν εφαρμόζεται μια ολοκληρωμένη πρόταση ενεργειακής αναβάθμισης, η οποία περιλαμβάνει και μια μικρή εφαρμογή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).

Το δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας στα υφιστάμενα κτήρια διαφέρει ανάλογα με την ηλικία και τις ιδιαιτερότητες του κάθε Νοσοκομειακού κτηρίου. Η εμπειρία αντίστοιχων εγχειρημάτων υποδεικνύει ότι τα κτήρια των Νοσοκομείων είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα και για αυτό το λόγο αποτελούν τον πρώτο κατά προτεραιότητα τομέα παρέμβασης καθώς προσφέρουν δυνατότητες εξοικονόμησης πάνω από 50%.

Πιο συγκεκριμένα θα εξεταστούν κατά μέγιστο τα ακόλουθα κτήρια και εγκαταστάσεις στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου:
1. Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου «Ανδρέας Παπανδρέου» 30.932,00 τ.μ.
2.  Γενικό Νοσοκομείο Λέρου «Βασιλίσσης Όλγας», 4.539,00 τ.μ.
3. Γενικό Νοσοκομείο Καλύμνου «Το Βουβάλειο», 4.149,71 τ.μ.

4. Γενικό Νοσοκομείο Κω «Ιπποκράτειο»  4.279,00 τ.μ.
5. Γενικό Νοσοκομείο Σύρου «Βαρδάκειο και Πρώιο»,  7.110,37 τ.μ.
6. Γενικό Νοσοκομείο Νάξου 2.770,84 τ.μ.

Το αντικείμενο της διακήρυξης περιλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών ενεργειακής επιθεώρησης κτηρίων και την υποβολή τεκμηριωμένων τεχνοοικονομικά προτάσεων για την ενεργειακή αναβάθμισή τους. Η ενεργειακή επιθεώρηση στοχεύει στην αποτύπωση της ενεργειακής συμπεριφοράς των κτηρίων και τεκμηριώνεται με την έκδοση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.) και την καταγραφή της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας (σε kWh/m2/έτος).

Οι επιθεωρητές κατά την επιτόπια επίσκεψη στα έξι  Νοσοκομεία πρέπει να καταγράψουν όλα τα δεδομένα που θα χρησιμοποιηθούν για τους απαραίτητους υπολογισμούς ενεργειακής απόδοσης και για την ενεργειακή κατάταξη των κτηρίων.

Συγκεκριμένα,  στην καταγραφή των δεδομένων περιλαμβάνονται:
• Καταγραφή και προσδιορισμός δεδομένων κατανάλωσης ενέργειας (ηλεκτρισμός, πετρέλαιο κ.λπ.)
• Προσδιορισμός συνθηκών λειτουργίας των κτιρίων
• Αποτύπωση της γεωμετρίας των κτηρίων και των θερμικών ζωνών
• Επαλήθευση της σύστασης των δομικών στοιχείων
• Προσδιορισμός θερμοφυσικών ιδιοτήτων δομικών στοιχείων

• Προσδιορισμός συντελεστών σκίασης
• Προσδιορισμός αερισμού διείσδυσης μέσω χαραμάδων
• Καταγραφή εγκαταστάσεων κλιματισμού – θέρμανσης – ψύξης – μηχανικού αερισμού (μονάδες παραγωγής, δίκτυα διανομής, τερματικές μονάδες)

• Καταγραφή εγκαταστάσεων ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ)
• Καταγραφή συστημάτων φωτισμού (εγκατεστημένη ισχύς, διατάξεις αυτοματισμού)
• Καταγραφή διατάξεων αυτόματου ελέγχου (BMS κ.λπ.)

Στη συνέχεια, οι επιθεωρητές θα επεξεργαστούν τα στοιχεία μέσω εξειδικευμένου λογισμικού και θα εκτελέσουν υπολογισμούς, ώστε να προκύψει η τεκμηρίωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτηρίων και να εκδοθούν τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.). Στο λογισμικό θα εισαχθούν και τα στοιχεία των προτάσεων – συστάσεων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.