80% των υποφηφίων στα Δωδ/νησα εισήχθη φέτος σε Πανεπιστήμιο
Δωδεκάνησα
31/08/2021

Υψηλό είναι το ποσοστό επιτυχίας των μαθητών από τη Ρόδο και γενικώς τα Δωδεκάνησα στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Μπορεί λόγω της πανδημίας, της αναστολής λειτουργίας των σχολείων και της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, οι συνθήκες να μην ήταν οι καλύτερες δυνατές για τους υποψηφίους, τα παιδιά όμως δεν το έβαλαν κάτω και αγωνίστηκαν για την επίτευξη των στόχων τους.
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, κ. Γιάννη Παπαδομαρκάκη, το 80% των υποψηφίων μαθητών από τη Ρόδο και τα υπόλοιπα νησιά της περιοχής εισήχθησαν σε καλές σχολές στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, έναντι του 83% το 2020. Σημαντικές πρωτιές υπήρξαν σχεδόν σε κάθε σχολείο.
«Το 80% των υποψηφίων μαθητών από τα Δωδεκάνησα πέρασε σε πολύ καλές σχολές, ενώ το 2020 το ποσοστό των επιτυχόντων ανερχόταν στο 83%. Από κάθε σχολείο έχουμε τουλάχιστον και μία πρωτιά! Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά για την επιτυχία τους, παρ’ όλες τις δυσκολίες που μπορεί να προκάλεσε η πανδημία. Στα παιδιά που δεν πέτυχαν αυτή τη φορά το στόχο τους, θέλω να πω ότι δεν πρέπει να αποκαρδιώνονται και να αποθαρρύνονται. Θα έχουν μπροστά τους πολλές ευκαιρίες για να κάνουν πραγματικότητα τα όνειρά τους», δήλωσε ο κ. Παπαδομαρκάκης.
Σχετικά με τη θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν κενά σε πολλά πανεπιστήμια, καθώς έμειναν εκτός ΑΕΙ αρκετοί υποψήφιοι, ο κ. Παπαδομαρκάκης τονίζει ότι απαιτείται να γίνεται το μάθημα του επαγγελματικού προσανατολισμού από τις πρώτες σχολικές τάξεις μέχρι και τη Γ’ Λυκείου, ώστε οι μαθητές να καταλήξουν από νωρίς ποιες σχολές θα επιλέξουν.
«Για να επιλέξουν οι υποψήφιοι τη σχολή της προτίμησής τους, απαιτείται να έχουν τις σωστές βάσεις. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να γίνεται ανελλιπώς από νωρίς το μάθημα του σχολικού προσανατολισμού, ώστε οι μαθητές να είναι σε θέση να κάνουν τη σωστή επιλογή, να βρουν αυτό που τους ταιριάζει και που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και στις δυνατότητές τους», τόνισε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου.
Ολα έτοιμα για την νέα χρονιά
Όλα είναι έτοιμα για την νέα σχολική χρονιά στα Δωδεκάνησα. Το πρώτο κουδούνι θα βρει τα σχολεία σε πλήρη ετοιμότητα. Φέτος για πρώτη φορά μετά το 2019, διορίστηκαν στα γυμνάσια και στα λύκεια της Ρόδου και της Δωδεκανήσου 718 εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ ήδη έγιναν και οι προσλήψεις 70 αναπληρωτών (συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής) με αποτέλεσμα να έχουν καλυφθεί όλα τα κενά. Σημειώνεται δε ότι οι τοποθετήσεις των αναπληρωτών στα σχολεία πραγματοποιήθηκαν απευθείας από το Υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με τα στοιχεία που προσκόμισε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου για τα εναπομείναντα οργανικά κενά. Έτσι, καμία διδακτική ώρα δεν πρόκειται να χαθεί από την έναρξη το σχολικού έτους, πράγμα σπάνιο για την περιοχή μας, καθώς οι κενές οργανικές θέσεις στα σχολεία ήταν πολλές και καλύπτονταν πάντα με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.
«Είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι για την νέα σχολική χρονιά, πολύ πριν το πρώτο κουδούνι, με μηδενικές ελλείψεις εκπαιδευτικών. Όλα είναι έτοιμα για την υποδοχή των μαθητών και ευχόμαστε να έχουμε μία καλή και ομαλή σχολική χρονιά», τόνισε ο κ. Παπαδομαρκάκης.
Υπενθυμίζεται ότι η επιστροφή στα θρανία στις 13 Σεπτεμβρίου θα γίνει με πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, άνω των 12 ετών. Τα τεστ αυτοδιάγνωσης (self test) θα είναι δωρεάν για τους μαθητές, όχι όμως και για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς (υπολογίζεται ότι το 90% των εκπαιδευτικών μέσης εκπαίδευσης στα Δωδεκάνησα έχει εμβολιαστεί), οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν δύο εργαστηριακά τεστ, με δικά τους έξοδα, την εβδομάδα. Μένει να διευκρινιστεί ποια διαδικασία θα ακολουθείται σε περίπτωση θετικού κρούσματος κορωνοϊού στην τάξη.