ΔΙΙΚ: Διημερίδα Ιπποκρατικής Ιατρικής & Τελετή Απόδοσης Ιπποκρατικού Όρκου από τους πρωτεύσαντες των Ιατρικών Σχολών
Κοινωνικά
16/10/2021

Με μεγάλη επιτυχία και με πλήθος εκλεκτών προσκεκλημένων πραγματοποιήθηκε η Διημερίδα Ιπποκρατικής Ιατρικής την Παρασκευή 15 & το Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021, στο Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω, σε συνδιοργάνωση του Δήμου Κω, του Παγκόσμιου Ιπποκρατείου Ινστιτούτου Ιατρών, του Ιατρικού Συλλόγου Κω, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και φυσικά του ΔΙΙΚ. Στη Διημερίδα συμμετείχε, επίσης, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας & Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, εκπρόσωποι των Ιατρικών Σχολών των Ελληνικών Πανεπιστημίων, του Πανεπιστημίου και του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Πολύτιμη ήταν η συμμετοχή του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, του Παγκυπριακού Ιατρικού Συλλόγου κι εκπροσώπων Ιατρικών Συλλόγων της χώρας μας αλλά και του εξωτερικού.

Η έναρξη των εργασιών της Διημερίδας Ιπποκρατικής Ιατρικής έγινε την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου στις 18:00 με μια σύντομη ξενάγηση στους χώρους του ΔΙΙΚ, στο Μουσείο και στον Βοτανικό Κήπο κι έπειτα ακολούθησε δείπνο, παρατιθέμενο από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο με την ευκαιρία συμπλήρωσης 60 χρόνων από την ίδρυσή του.

Το Σάββατο 16 Οκτωβρίου, στο συνεδριακό χώρου του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος Κω, πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα της Ημερίδας Ιπποκρατικής Ιατρικής.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Πρόεδρος του ΔΙΙΚ, τ. βουλευτής και υπουργός, Αριστοτέλης Παυλίδης κι έπειτα ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των συνδιοργανωτών.

Τον λόγο πήρε πρώτος ο Δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς, ο οποίος επεσήμανε ότι είναι χρέος μας να αναδείξουμε στα πέρατα του κόσμου την αξία του Ιπποκρατικού Όρκου και της Ιπποκρατικής Ηθικής ενώ εξέφρασε την ελπίδα του η επόμενη ορκωμοσία των αριστούχων των Ιατρικών Σχολών μας να γίνει με τη συμμετοχή απόφοιτων ξένων πανεπιστημίων.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Κώου Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας, Γιάννη Χρυσουλάκη,  ο οποίος τόνισε ότι η Υγεία αποτελεί το πρώτιστο αγαθό. Ο ίδιος, επεσήμανε ότι στην Κω τέθηκαν τα θεμέλια της ιατρικής επιστήμης και επικυρώθηκαν με τον Ιπποκρατικό Όρκο, καθώς στο κείμενό του, εμπεριέχονται σπουδαίες αξίες όπως αυτές της ακεραιότητας, της εγκράτειας, της εχεμύθειας. Στον Ιπποκρατικό Όρκο θεμελιώνονται οι  βασικές αρχές του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας και δη το ιατρικό απόρρητο.

Αμέσως μετά, το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιπποκρατικού Ινστιτούτου Ιατρών, Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, υπογράμμισε ότι στην Κω γεννήθηκε η επιστήμη της ιατρικής και θεμελιώθηκε από τον πατέρα της, τον Ιπποκράτη. Ο ίδιος, συνεχάρη το αξιόλογο έργο που επιτελεί το ΔΙΙΚ και ιδιαίτερα ο πρόεδρός του, Αριστοτέλης Παυλίδης, ο οποίος, με άσβεστο πάθος προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει το Ιπποκρατικό ιδεώδες σε όλην την Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Ο κ. Πατούλης, αναφερόμενος στους στόχους που θέτει το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτου Ιατρών, υπογράμμισε την επιθυμία του να δημιουργηθούν προγράμματα  Ιπποκρατικής Φιλοσοφίας και Ηθικής που θα απευθύνονται στους φοιτητές των Ιατρικών Σχολών.

Χαιρετισμό απηύθυνε, εκ μέρους του Περιφερειάρχη Ν.Αιγαίου, Γιώργου Χταζημάρκου, ο Έπαρχος Κω-Νισύρου, Ιωάννης Καμπανής, ο οποίος, υπογράμμισε για ακόμη μια φορά, ότι η Κως, το νησί του Ιπποκράτη, στερείται βασικών υπηρεσιών στις δομές υγείας, διαθέτοντας δημόσιο Γενικό Νοσοκομείο με έναν παθολόγο κι έναν παιδίατρο! Πρόκειται, όπως είπε, για μια εικόνα που δε συνάδει με την Ιπποκρατική Ηθική. Ο κ. Καμπανής, απευθυνόμενος στους πρωτεύσαντες των Ιατρικών  Σχολών, τους ζήτησε να μη χάσουν ποτέ τον ανθρωπισμό τους για χάρη της επιστήμης.

Τους χαιρετισμούς των συνδιοργανωτών της Ημερίδας έκλεισε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κω, Μαρία Φρατζάκη, η οποία επικεντρώθηκε στη σπουδαιότητα του κειμένου του Ιπποκρατικού Όρκου που σφράγισε την επιστήμη της Ιατρικής παγκοσμίως. Απευθυνόμενη κι εκείνη στους πρωτεύσαντες φοιτητές των Ιατρικών Σχολών μας, σημείωσε ότι πρόκειται για τους άριστους των αρίστων ενώ τους ευχήθηκε η σημερινή τελετή απόδοσης του Ιπποκρατικού Όρκου να αποτελέσει σημείο αναφοράς στην καριέρα τους και παράλληλα τους συμβούλεψε την επιστήμη τους να τη χρησιμοποιούν πάντοτε για να βοηθούν το συνάνθρωπο και ποτέ για να τον βλάψουν.

Στη συνέχεια του προγράμματος, ακολούθησαν οι προσφωνήσεις των Προέδρων Ιατρικών Σχολών & Ιατρικών Συλλόγων.

Των ομιλητών που ανέβηκαν στο βήμα προεξείχε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος εξήρε τη σημασία της απόδοσης του Ιπποκρατικού Όρκου για έναν ιατρό, επισημαίνοντας ότι ίσως είναι η πιο κομβική στιγμή της επιστημονικής του πορείας.  Όπως είπε χαρακτηριστικά, πρόκειται για ένα σύντομο κείμενο με ειδική δυσκολία λόγω των λέξεων που φέρει και με τεράστια δύναμη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Εξαδάκτυλος ανακοίνωσε το δώρο των 500 ευρώ από μέρους του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στους αριστούχους φοιτητές της Ιατρικής.

Μετά τις προσφωνήσεις των Προέδρων Ιατρικών Σχολών & Ιατρικών Συλλόγων, ακολούθησαν οι διαλέξεις του Στέφανου Γερουλάνου, Καθηγητή Ιστορίας Ιατρικής & αντιπροέδρου του ΔΙΙΚ, του Π. Ζηρογιάννη, προέδρου Εταιρείας Διάδοσης Ιπποκρατικού Πνεύματος, του Πέτρου Αγαθαγγέλου, προέδρου Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και του Λ. Αναστασιάδη, προέδρου Ιατρικού Συλλόγου ‘’Ιπποκράτης’’ Λευκωσίας.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την Τελετή Απόδοσης του Ιπποκρατικού Όρκου, στον αύλειο χώρο του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος και όχι στο Ασκληπιείο λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών.

Την Ημερίδα Ιπποκρατικής Ιατρικής, τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κωου & Νιαύρου, κ.κ. Ναθαναήλ, η αντιδήμαρχος Τουρισμού Κω, Σέβη Βλάχου, ο τ. βουλευτής Δωδεκανήσου ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Καματερός, ο Διοικητής του ΓΝ -ΚΥ Κω, Σταμάτης Βασιλειάδης, ο πρόεδρος ΤΕΕ Δωδεκανήσου, Αντώνης Γιαννικουρής και ο πρόεδρος ΤΕΕ Κω, Γιώργος Χρυσουλάκης.

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ