Σκέψεις για μια αεροπορική εταιρία «χαμηλού κόστους» made in Greece
Κοινωνικά
16/10/2021

Οι ιδιαίτερα θετικές προβολές για τον τουρισμό της χώρας γεννούν εύλογες σκέψεις σε πολλούς τουριστικούς παράγοντες της χώρας για την ανάγκη δημιουργίας μιας Ελληνικής εταιρίας αερομεταφορών «χαμηλού κόστους».

 
Στόχος μιας τέτοιας κίνησης, όπως αναφέρουν μιλώντας στο Reporter.gr, είναι η διαμόρφωση μιας στρατηγικής με ελληνική σφραγίδα για την ολόπλευρη και ισόρροπη ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, μακριά από σκοπιμότητες που συχνά υπονομεύουν τη βιώσιμη και συνεχή ανάπτυξη προορισμών. 

Βέβαια κατανοούν ότι το εγχείρημα είναι δύσκολο, με δεδομένο τον ισχυρό ανταγωνισμό και την παρουσία στην αγορά, τόσο παγιωμένων brand, όπως η Ryanair, η Easy Jet (αν και πλέον κινείται σε ένα δρόμο κάπως δαφοροποιημένο), ή άλλων που έχουν πίσω τους κολοσσούς, π.χ. Transavia (από τη συμμαχία KLM – Air France) αλλά και των ανερχόμενων δυνάμεων, όπως η Wizz Air ή Volotea. Βέβαια η δυναμική της Ελλάδας και του τουρισμού της ή της δυνατότητας να εξελιχθεί σε έδρα ψηφιακών νομάδων και κέντρων καινοτομίας, τροφοδοτεί τις σχετικές συζητήσεις αλλά και το ανάλογο brain storming.

Ενδεικτική η αναφορά, κατά την παρουσίαση τον περασμένο Ιούλιο της επένδυσης της SKY express, για τον εμπλουτισμό του στόλου της με τα νέα «πράσινα» ATR του ιδρυτή και προέδρου του ομίλου IO GR στον οποίο ανήκει η SKY express Ιωάννη Γρύλου. «Η Ελλάδα ζει πάνω από 30 αεροπορικές εταιρίες» τόνισε υπογραμμίζοντας την πρόθεση της εταιρίας του να συνεχίσει δυναμικά στο δρόμο των επενδύσεων με ισχυρή παρουσία τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς.

Οι κινήσεις της Aegean

Στο μεταξύ η AEGEAN, χτες, ανακοίνωσε την αύξηση της συμμετοχής της στην αεροπορική εταιρεία, Animawings, μέλος του Ταξιδιωτικού Ομίλου Memento (Cristian Tour) στην Ρουμανία, από 25% σε 51%. Έτσι η εταιρία που πλέον αποτελεί τον Legacy Carrier της Ελλάδας, έχοντας και το brand της άλλοτε θρυλικής «Ολυμπιακής Αεροπορίας», αναλαμβάνει σταδιακά την υποστήριξη και συν‑διοίκηση της εταιρείας, με στόχο,όπως τονίζεται, την ενίσχυση της επιχειρησιακής της λειτουργίας. Πρόκειται για το δεύτερο βήμα της συμμέτοχης της AEGEAN στην Animawings, που ξεκίνησε στις αρχές του 2020, όταν απέκτησε αρχικά μειοψηφική συμμετοχή 25% στην αεροπορική εταιρεία που ίδρυσε ο Όμιλος Memento (Christian Tour).

Με βάση όσα ανέφερε χτες η Aegean, για περισσότερα από 12 χρονιά, η Christian Tour, ως ένας από τους μεγαλύτερους tour operators της Ρουμανίας, αποτέλεσε έναν σημαντικό και σταθερό πελάτη της AEGEAN, πραγματοποιώντας ναυλωμένες πτήσεις από τη Ρουμάνια προς την Ελλάδα, γεγονός που καθιστά αυτό το επόμενο βήμα, τη μετεξέλιξη και ωρίμανση μιας ήδη επιτυχημένης και πολυετούς συνεργασίας. Η συνολική επένδυση της AEGEAN για την απόκτηση του 51% της Animawings ανέρχεται σε 1,3 εκ ευρώ σε καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο.

Από τη νέα τουριστική περίοδο, η Animawings θα επιχειρεί αρχικά με 3 αεροσκάφη, που θα προέρχονται από τον στόλο της AEGEAN. Το πρόγραμμα της εταιρείας, που θα εξυπηρετεί κυρίως εξερχόμενο τουρισμό από την αγορά της Ρουμανίας με ναυλωμένες, αλλά και τακτικές πτήσεις, θα ανακοινωθεί έως τα μέσα Νοέμβριου και αναμένεται μεταξύ άλλων να στηρίξει περαιτέρω το τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα. Η AEGEAN θα αναλάβει την επιχειρησιακή διαχείριση, ενώ η εμπορική διαχείριση και υποστήριξη της Animawings θα πραγματοποιείται κυρίως από τον Όμιλο Memento.

«Πιστεύουμε στις προοπτικές της ρουμάνικης αγοράς αλλά και στις δυνατότητες του εταίρου μας, του Ομίλου Memento. Θα προχωρήσουμε με προσεκτικά, σταδιακά βήματα με έμφαση όπως πάντα στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους επιβάτες μας και το βλέμμα μας πάντα στραμμένο στη στήριξη του τουρισμού της χώρας μας. Για εμάς, οι στρατηγικές συνεργασίες, μέσα από εδραιωμένες σχέσεις, αποτελούν κομμάτι του DNA μας και θεωρούμε ότι είναι απαραίτητες στη νέα εποχή» ο Διευθύνων Σύμβουλος της AEGEAN, κ. Δημήτρης Γερογιάννης. Να σημειωθεί πάντως ότι στο χαρτοφυλάκιο με τα Brand αεροπορικών, της Aegean (Ολυμπιακή, Air Greece) προστίθεται άλλο ένα Brand, που μπορεί να διαφοροποιήσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες που παρέχει χωρίς να δημιουργεί συγχύσεις στο «legacy brand» Aegean, που με συνέπεια χτίζει τα τελευταία χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πλευρά του ο Ιδρυτής της Animawings και Πρόεδρος του Memento Group κ. Cristian Pandel δήλωσε ότι «η επέκταση της συνεργασίας μας με την AEGEAN θα φέρει πολλαπλά οφέλη, στην ανάδειξη της εταιρείας μας σε κορυφαίο παίκτη στην τοπική και περιφερειακή αεροπορική αγορά. Η συμμετοχή της AEGEAN θα συνεχιστεί και θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα, προσφέροντας υποστήριξη και τεχνογνωσία σε όλες τις ομάδες και τα τμήματα της Animawings μέσα από τη μεγάλη εμπειρία των στελεχών και ειδικών της, στις διαδικασίες και τα συστήματα λειτουργίας μιας αεροπορικής εταιρείας».

Πηγή: Reporter.gr