Παγκόσμια αγορά εργασίας – Η επιδημία της ᾽Μεγάλης Παραίτησης᾽ – Το 40% εξετάζει αλλαγή εργασίας
Κοινωνικά
21/10/2021

Σχεδόν δύο στους πέντε εργαζόμενους αλλάζουν ή σκέφτονται να αλλάξουν δουλειά, με το 41% να σκέφτεται να μετακινηθεί σε δουλειές με πιο ευέλικτες συνθήκες εργασίας. Τι δείχνει έρευνα της LHH

Τις παγκόσμιες τάσεις στον χώρο εργασίας αποκαλύπτει η μελέτη «Resetting Normal: Defining the New Era of Work» της LHH. Η έρευνα προβλέπει μετακινήσεις εργαζομένων αναζητώντας ευελιξία, αναγνώριση και βελτίωση της ψυχικής και της σωματικής υγείας.

Σημείο αναφοράς για την ικανοποίηση των εργαζομένων έχει γίνει η ευημερία στο χώρο εργασίας.

Οι εργαζόμενοι δεν αντιτίθενται στη σκληρή δουλειά ή στην επιστροφή στο γραφείο, αντιθέτως, θέλουν να το κάνουν με τους δικούς τους όρους -με μεγαλύτερη ευελιξία και αναγνώριση τόσο για την εργασιακή τους συμβολή όσο και για την ψυχική και σωματική τους υγεία.

Τα ηγετικά μέλη στον εργασιακό χώρο, φαίνεται να μην μπορούν να αναγνωρίσουν και να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των εργαζομένων τους για επαγγελματική εξέλιξη και ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. 

Έτοιμοι για αλλαγή εργασίας

Σύμφωνα με τη μελέτη, διαπιστώθηκε ότι τα 2/3 των εργαζομένων είναι πεπεισμένοι ότι οι εταιρίες θα ξεκινήσουν ξανά σημαντικές προσλήψεις.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι σχεδόν δύο στους πέντε (2/5) αλλάζουν ή σκέφτονται να αλλάξουν δουλειά, με το 41% να σκέφτεται να μετακινηθεί σε δουλειές με πιο ευέλικτες συνθήκες εργασίας.

Εντυπωσιακό εύρημα και το ότι το 1/4 του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού σκέφτεται να μετακινηθεί σε άλλη χώρα ή περιοχή.

Την ίδια στιγμή λιγότεροι από τους μισούς είναι ικανοποιημένοι με τις προοπτικές σταδιοδρομίας στην εταιρεία που εργάζονται τώρα.

Η «Μεγάλη Παραίτηση» η νέα τάση

Το παραπάνω μείγμα συνθηκών της αγοράς εργασίας, αναδυόμενων προκλήσεων και νέων αναγκών φαίνεται να ενθαρρύνει τους εργαζόμενους να επανεκτιμήσουν το περιβάλλον στο οποίο εργάζονται.

Το γεγονός αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε αυξημένη κινητικότητα των στελεχών-ταλέντων που σκέφτονται να εγκαταλείψουν την τωρινή τους εργασία ή και να αλλάξουν επάγγελμα, μια πρόσφατη τάση στον χώρο της εργασίας, που την ονομάζουμε «Μεγάλη Παραίτηση». 

Χάσμα μεταξύ ηγεσίας – εργαζομένων

Από τα ευρήματα της μελέτης φαίνεται πως έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ της ηγεσίας και των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, η ικανοποίηση από την ηγεσία είναι ιδιαίτερα χαμηλή στους τομείς της εταιρικής κουλτούρας και των ευκαιριών εξέλιξης της σταδιοδρομίας.

Μόλις το 48% των εργαζομένων δηλώνει ότι οι διευθυντές τους καλύπτουν τις προσδοκίες τους όσον αφορά στη διαμόρφωση μιας καλής εργασιακής κουλτούρας εντός της εταιρείας.

Λιγότερο από 50% των εργαζομένων είναι ικανοποιημένοι με τις προοπτικές σταδιοδρομίας στην εταιρεία τους και μόνο το 37% δηλώνουν ότι η εταιρεία τους επενδύει αποτελεσματικά στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους.

Μόλις το 50% των εργαζομένων δηλώνουν ότι οι ηγέτες τους υποστηρίζουν την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής

Το 67% των εργαζομένων δηλώνουν ότι οι ηγέτες δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους ως προς την εξασφάλιση της ψυχικής τους ευημερίας..

Τα παραπάνω ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με την αντίληψη που έχουν οι ηγέτες σε σχέση με τις ικανότητές τους στη διαχείριση των παραπάνω ζητημάτων.

Οι ηγέτες φαίνεται πως δυσκολεύονται να εντοπίσουν τα συγκεκριμένα σημεία προς βελτίωση, γεγονός που οδηγεί σε ένα διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ της ηγεσίας και των εργαζομένων.

Τα καμπανάκια που πρέπει να ακούσει η Διοίκηση

«Οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται ότι έχουν περισσότερες επιλογές στη διάθεσή τους, γεγονός που αλλάζει τους κανόνες στον χώρο της εργασίας. Οι εταιρείες πρέπει να αναγνωρίσουν αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια, καθώς πολλά ταλέντα θα αναζητήσουν να ικανοποιήσουν σε άλλους οργανισμούς την αυξημένη τους ανάγκη για ισορροπία εργασίας-προσωπικής ζωής και για περισσότερες ευκαιρίες στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους.», δήλωσε ο πρόεδρος της LHH, Τζον Μόργκαν

«Οι εργαζόμενοι χρειάζονται ηγέτες που θα τους εμπνεύσουν, θα τους καθοδηγήσουν και θα τους αναπτύξουν. Αντίστοιχα και οι ηγέτες χρειάζονται υποστήριξη για να ανταποκριθούν στον απαιτητικό αυτό κόσμο της εργασίας και να καλύψουν τις επιθυμίες και τις ανάγκες των ανθρώπων που διοικούν. Οι εταιρείες θα πρέπει να ενισχύσουν τους ηγέτες τους με τα απαραίτητα εργαλεία, ώστε να μπορούν να εντοπίζουν και να αντιμετωπίζουν έγκαιρα ζητήματα που διαφορετικά θα μπορούσαν να γίνουν ο λόγος αποχώρησης των ταλαντούχων εργαζομένων τους.», σχολιάζει η Talent Development Director της εταιρίας, Κατερίνα Βουρλογιάννη.

πηγή: https://www.in.gr/2021/10/21/world/pagkosmia-agora-ergasias-epidimia-tis-megalis-paraitisis-40-eksetazei-allagi-ergasias/