'Εκρηξη στον Λίβανο
Κοινωνικά
05/08/2020

Σκηνές πολέμου στη Βηρυτό - Πάνω από 100 νεκροί και εικόνες που σοκάρουν

Χάος στη Βηρυτό όπου περισσότεροι απο 100 είναι οι νεκροί και σχεδόν 4.000 οι τραυματίες από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης στο λιμάνι. 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου βρίσκονταν στις αποθήκες επί 6 χρόνια.

Περισσότεροι από 100 είναι οι νεκροί και σχεδόν 4.000 οι τραυματίες από τις 

Σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να αναζητούν επιζώντες ανάμεσα στα συντρίμμια ενώ οι λιβανέζικες αρχές προειδοποιούν πως ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να γίνει ακόμη πιο βαρύς μέσα στην ημέρα.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας της χώρας κήρυξε τη Βηρυτό κατεστραμμένη πόλη, μετά την έκρηξη και συνέστησε στο υπουργικό συμβούλιο να την κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για δύο εβδομάδες, κάτι που αναμένεται να γίνει στη σημερινή συνεδρίαση.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα ανατεθεί σε επιτροπή ανώτατων αξιωματικών του στρατού να χειριστεί όλα τα ζητήματα «ασφαλείας» στη λιβανέζικη πρωτεύουσα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας

Η τρομερή έκρηξη σημειώθηκε λίγο μετά τις 17:00 τοπική ώρα σε λιμενική περιοχή της Βηρυτού όπου αποθηκεύονται εξαιρετικά εκρηκτικά υλικά, σύμφωνα με τον επικεφαλής εσωτερικής ασφάλειας του Λιβάνου. Είχε προηγηθεί μια μικρότερης ισχύος και πέντε λεπτά αργότερα αναδύθηκε μαύρος και λευκός καπνός. Μετά την έκρηξη, μια στήλη κόκκινου καπνού υψώθηκε στον ουρανό.

Πού οφείλεται η έκρηξη

Μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως  τι ακριβώς προκάλεσε τις εκρήξεις. Πηγή προσκείμενη στις λιβανέζικες υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσε πως πιθανόν οφείλονταν σε ηλεκτροσυγκόλληση που γινόταν για να κλείσει τρύπα στην αποθήκη όπου ήταν αποθηκευμένοι 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου.

Την ίδια στιγμή, τα νοσοκομεία της πόλης είναι γεμάτα τραυματίες. Είναι άγνωστο ακόμη πόσοι άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια.

«Υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι. Άνθρωποι ψάχνουν στα επείγοντα τους αγαπημένους τους και είναι δύσκολη η αναζήτηση αυτή μέσα στη νύχτα διότι έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση», είπε ο υπουργός Υγείας της χώρας Χαμάντ Χασάν.

Ντιάμπ: Οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν

«Είναι απαράδεκτο το ότι φορτίο νιτρικού αμμωνίου, ποσότητα που εκτιμάται πως ανερχόταν σε 2.750 τόνους, βρισκόταν επί έξι χρόνια παρατημένο σε αποθήκη χωρίς μέτρα προφύλαξης», στηλίτευσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ντιάμπ ενώπιον του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας της χώρας, που συγκλήθηκε εκτάκτως το βράδυ της Τρίτης.

Το νιτρικό αμμώνιο είναι χημικό λίπασμα, που όμως χρησιμοποιείται επίσης για την κατασκευή βομβών.

Ρεπορτάζ