Ουκρανία: Καθ' οδόν προς τη Ζαπορίζια ο γενικός πρόξενος στη Μαριούπολη, Μ. Ανδρουλάκης
Κοινωνικά
16/03/2022

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το μεσημέρι της Τρίτης η επιχείρηση απεγκλωβισμού του γενικού προξένου της Ελλάδας στη Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη, ο οποίος παρέμενε μέχρι σήμερα στην πολιουρκούμενη πόλη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρόξενος είναι καθοδόν προς τη Ζαπορίζια, μια πόλη περίπου 260 χιλιόμετρα δυτικά της Μαριούπολης.

Ο κ. Ανδρουλάκης, ήταν ο τελευταίος διπλωμάτης κράτους-μέλους της Ε.Ε. στη Μαριούπολη και μαζί με το επιτόπιο προσωπικό της αποστολής του ΟΑΣΕ, το κτίριο του οποίου στην πόλη είχε μετατραπεί σε καταφύγιο τις τελευταίες ημέρες, μεταφέρεται σε ασφαλή περιοχή.

Δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί περιμετρικά της Μαριούπολης, στους «πράσινους» διαδρόμους εκκένωσης της πόλης που έχουν ανοίξει παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων τα οποία μεταφέρουν κατοίκους που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Χθες το κονβόι που μετέφερε τον κ. Ανδρουλάκη βρισκόταν στον δρόμο προς τη Ζαπορίζια (ελέγχεται ακόμα από τις ουκρανικές δυνάμεις), δίχως να μπορεί να υπολογιστεί ακριβώς η ώρα άφιξής του εκεί –και εν συνεχεία περαιτέρω προς τα δυτικά– λόγω της κίνησης, των πολύ εντατικών ελέγχων και, βεβαίως, της εμπόλεμης κατάστασης. Από το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζεται ότι η αποδέσμευση λεπτομερειών γίνεται σταδιακά για λόγους ασφαλείας.

Πηγή: kathimerini.gr