Πάσχα 2022: Με μάσκα και πιστοποιητικό στην εκκλησία τη Μεγάλη Εβδομάδα
Κοινωνικά
18/04/2022

Με μάσκα και πιστοποιητικό θα πάνε οι πιστοί στην εκκλησία τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση.

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1882 η απόφαση με τα Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του από τη Μεγάλη Δευτέρα, 18 Απριλίου 2022 και ώρα 06:00 έως και την Κυριακή, 1 Μαΐου 2022 και ώρα 06:00.

Τα μέτρα που ισχύσουν για το Πάσχα 2022 στην εκκλησία

Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ και συγκεκριμένα τον Πίνακα Α που αφορά στα μέτρα προστασίας για όλες τις δραστηριότητες, είναι υποχρεωτικά τα παρακάτω:

  • Χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρούμενων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιοσδήποτε άλλου προσώπου. Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται: α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

  • Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.) σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.

  • Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.

  • Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

  • Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο κατ’ εφαρμογή των υπό στοιχεία

Τα μέτρα για τις εκκλησίες το Πάσχα

Οι πιστοί θα μπορούν να πάνε στην εκκλησία την Μεγάλη Εβδομάδα με μάσκα και πιστοποιητικό.

Συγκεκριμένα η τέλεση των λειτουργιών θα γίνεται με χρήση προστατευτικής μάσκας και τήρηση αποστάσεων και θα είναι υποχρεωτική η επίδειξη από τους πιστούς κατά την είσοδο τους στην εκκλησία: πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου PCR ή Rapid Test για κορωνοϊό.

Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών δύνανται να προσκοµίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου Self Test.

Από την υποχρεωτική χρήση µάσκας εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες αποκλειστικά και µόνο κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.

Τα μέτρα για την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα 2022 στις εκκλησίες

Τα μέτρα για την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα 2022 στις εκκλησίες

Οι αλλαγές στις μάσκες και τα πιστοποιητικά

Υπενθυμίζεται ότι, ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι:

  • Από 1 Μαΐου έως 31/8 αίρεται η χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης για την πρόσβαση σε όλους τους χώρους κλειστούς και ανοιχτούς.

  • Από 1η Μαΐου επίσης θα σταματήσουν τα σελφ τεστ στα σχολεία και θα παραμείνει υποχρεωτικό μόνο ένα rapid τεστ την εβδομάδα για την πρόσβαση ανεμβολίαστων εργαζομένων στους χώρους εργασίας τους.

  • Η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους παραμένει υποχρεωτική έως τις 31 Μαΐου και από 1η Ιουνίου αίρεται η υποχρέωσή της.