Μ.Τετάρτη: Το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου στον Ι.Ν Αγίων Πάντων Παραδεισίου Κω
Κοινωνικά
20/04/2022

Βρισκόμαστε στο μέσον της Μεγάλης Εβδομάδας. Κάθε Μεγάλη Τετάρτη, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το Άγιο Πάσχα. Κάθε χρόνο τέτοια ημέρα η Εκκλησία είναι ανοιχτή από νωρίς καθώς το πρωί τελείται o εσπερινός της Μεγάλης Τετάρτης και η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία.

Το απόγευμα ψάλλεται η Ακολουθία του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρος που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης, ο οποίος αναφέρεται σε τέσσερα γεγονότα, τον Ιερό Νιπτήρα, το πλύσιμο δηλαδή των ποδιών των μαθητών από τον Ιησού Χριστό, το Μυστικό Δείπνο, την Προσευχή του Κυρίου στο Όρος των Ελαιών και την προδοσία του Ιούδα, δηλαδή την αρχή των Παθών του Χριστού.

Μετά την Ακολουθία του Ευχελαίου της Μεγάλης Τετάρτης, οι ιερείς σταυρώνουν τους πιστούς με λάδι στο μέτωπο, τα μάγουλα, το πρόσωπο και τα χέρια. Κι αυτό γιατί το Ευχέλαιο της συγκεκριμένης ημέρας θεωρείται ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες, αφού προσφέρει τη χάρη και την ευλογία του Ιησού και του Αγίου Πνεύματος. Οι πιστοί παίρνουν και εκείνοι με βαμβάκι λίγο λάδι και επιστρέφοντας στο σπίτι μύρωναν με τον ίδιο τρόπο τα μέλη της οικογένειάς τους. 

Στην Κω, το μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου τελέσθηκε χθες σε σχεδόν όλους τους ενοριακού ναούς ενώ στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων Παραδεισίου Κω χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου & Νισύρου κ.κ Ναθαναήλ. Πολλοί ήταν οι πιστοί που βρέθηκαν εκεί, μεταξύ των οποίων, ο Έπαρχος Κω-Νισύρου, Ιωάννης Καμπανής και ο Αντιδήμαρχος, Παναγιώτης Αβρίθης, για να σταυρωθούν με το θεραπευτικό άγιο λάδι αφού προσφέρει τη χάρη και την ευλογία του Αγίου Πνεύματος.

Ο Μητροπολίτης μας, στο κήρυγμά του, αναφέρθηκε στην κακία που επικρατεί συχνά γύρω μας την οποία μπορούμε να νικήσουμε μόνο με την παρουσία του Χριστού στη ζωή μας.

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ