Μ.Παρασκευή: Η Ακολουθία του Επιταφίου στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού πόλεως Κω
Κοινωνικά
22/04/2022

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μέρα απόλυτου πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη, είναι η ημέρα κατά την οποία κορυφώνεται το Θείο Δράμα των Παθών του Χριστού με την ταφή του.

Ο Ιησούς την Ενάτη Ώρα της ημέρας λέει το ''Τετέλεσται'' και η θεία ψυχή Του κατεβαίνει στον Άδη. Το «Πρωτευαγγέλιο», η πρώτη χαρμόσυνη υπόσχεση του Θεού στους πεσμένους Προπάτορες, αρχίζει να εκπληρώνεται. Την ίδια ημέρα, λίγο πριν τις 11 το πρωί τελούνται οι ακολουθίες των Μεγάλων Ωρών, όπου οι γυναίκες μοιρολογούν και κλαίνε για τον Χριστό, ενώ άλλοι προσκυνούν και αποτείνουν φόρο τιμής στον σταυρωθέντα. Το βράδυ ψάλλεται ο Επιτάφιος δηλαδή τελείται ο Όρθρος του Μεγάλου Σαββάτου και γίνεται η περιφορά του.

Λόγω του πένθιμου χαρακτήρα της ημέρας αυτής, απαγορεύεται αυστηρώς και ανεξαιρέτως η τέλεση Θείας Λειτουργίας, η οποία τουναντίον τελείται πάντα σε χαρμόσυνο και πανηγυρικό (αναστάσιμο) κλίμα, ούτε ακόμη και η κατανυκτική Λειτουργία Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων.

Στο νησί μας, όλοι οι ενοριακοί Ιεροί Ναοί στην πόλη και στις Κοινότητες τελούν την Ακολουθία του Επιταφίου σε ιδιαίτερα κατανυκτικό κλίμα. Στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού της αποψινής Ακολουθίας χοροστατεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αγκύρας κ.κ Ιερεμίας. 

Στην περιφορά του επιταφίου ο δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς, ο αντιδήμαρχος Σταμάτης Πης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Διονυσία Τελλή-Τσιμισίρη, ο τ.βουλευτής Γιώργος Νικητιάδης, η περιφερειακή σύμβουλος Ευριδίκη Νάκη, ο τεχνικός σύμβουλος Πέτρος Πετρής και στρατιωτική ηγεσία του νησιού. 

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ