Δεν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα οξείας υπατίτιδας σε παιδί από τον ΕΟΔΥ – Τι λέει το YπουργείοΥγείας
Κοινωνικά
22/04/2022

Πηγές του Υπουργείου Υγείας αναφέρουν ότι δεν υπάρχει στη χώρα μας επιβεβαιωμένο από τον ΕΟΔΥ κρούσμα της ηπατίτιδας σε παιδιά που εμφανίζεται σε έξαρση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ.

Όλοι οι φορείς της Υγείας έχουν ενημερωθεί εάν υπάρξει συμπτωματολογία σε παιδιά να έρχονται σε επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και υπάρχει πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο εάν χρειαστεί.

Κρούσματα ηπατίτιδας: Τι είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε πως «πιθανό να έχουμε κρούσμα ηπατίτιδας σε παιδιά και στη χώρα μας. Δεν έχουμε ακόμα». Ο κ. Ζαούτης σημείωσε ότι τα περισσότερα παιδιά έχουν ήπια συμπτώματα. Κάλεσε δε σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία Παίδων της χώρας, να υποδεχτούν και να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα. Τα εργαστήρια του ΕΟΔΥ, επίσης, είναι σε ετοιμότητα να εξετάζουν δείγματα πιθανών κρουσμάτων για την ανίχνευση του αδενοϊού ή άλλων ιών που προκαλούν τέτοια συμπτώματα.

«Η πλειοψηφία είναι στα παιδιά 3 έως 5 ετών. Υπάρχουν και κάποια μεγαλύτερα παιδιά, αλλά πάνω από 10 ετών δεν έχουμε δει πολλά κρούσματα» πρόσθεσε σχετικά, ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχουν εμβόλια κατά των αδενοϊών.

Συναγερμός στις ΗΠΑ για τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά

Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές σήμαναν συναγερμό, καλώντας τους γιατρούς σε όλες τις ΗΠΑ να είναι σε εγρήγορση για την περίπτωση κρουσμάτων ηπατίτιδας σε παιδιά, η οποία ενδέχεται να συνδέεται με έναν ιό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα, στο πλαίσιο της ευρύτερης έρευνας που διεξάγεται για τις ανεξήγητες μέχρι τώρα περιπτώσεις σοβαρής ασθένειας που εμφάνισαν μικρά παιδιά. Κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Πηγή: ethnos.gr