Εσπερινός εορτής Προφήτη Ζαχαρία στην Κω
Κοινωνικά
04/09/2020
Ανακαίνιση στο Ασκητήρι από τους «Μαύρους Λύκους» και ψηφιδωτό του Προφήτη Ζαχαρία από τον Δαυίδ Χατζηδαυίδ 

Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κκ. Ναθαναήλ και του Ιερού κλήρου, εψάλη σήμερα παραμονή της εορτής του Αγίου ενδόξου Προφήτου Ζαχαρίου της ομώνυμης περιοχής.

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωναν ο Γενικός Αρχιερατικός π. Ιωάννης, ο π. Περικλής και ο π. Αναστάσιος, ενώ τους ύμνους απέδωσε χορός ιεροψαλτών με τους Μ. Δανελλάκη και Γ. Σανιδά.

Για το δρόμο -λόγω του δύσβατου της περιοχής- φρόντισε για άλλη μια φορά ο δήμος Κω και η Πολιτική Προστασία με τα μηχανήματά τους, παρόντες ήταν ο Μ. Γιωργαλλής και ο Ν. Νασταχανίδης.

Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε χωρίς το παραδοσιακό πανηγύρι, με κεράσματα σε όλους τους πιστούς που συνέρευσαν για να προσκυνήσουν. Στο λόγο του ο σεβασμιότατος μίλησε για το θαυμα της λύσεως της γλώσσας του πατέρα του Ζαχαρία, τήν ὁποία έδεσε ο Αρχάγγελος γιατί δέν πίστεψε στά λόγια του.  Την ημέρα της μεγάλης εορτής του Εξιλασμού, όταν ο Ζαχαρίας εισήλθε μόνος ως εφημερεύων αρχιερεύς στον ναό για να προσφέρη θυμίαμα, παρουσιάσθηκε στα δεξιά του θυσιαστηρίου του ο αρχάγγελος Γαβριήλ. Εξαστράπτοντας από θείο φως τού ευαγγελίσθηκε ότι ο Θεός εισήκουσε τις προσευχές του και θα του δώση στα γηρατειά υιό, ο οποίος θα ονομασθή Ιωάννης· πρόσθεσε δέ· «Και Πνεύματος Αγίου πλησθήσεται έτι εκ κοιλίας μητρός αυτού, και αυτός προελεύσεται ενώπιον του Κυρίου ετοιμάσαι Κυρίω λαόν κατεσκευασμένον».

Ο Ζαχαρίας έκθαμβος από την οπτασία δυσπίστησε στο χαρμόσυνο μήνυμα και ο άγγελος τον ετιμώρησε με αφωνία ως την γέννησι και τα ονομαστήρια του Προδρόμου, για να τον διδάξη να μην αμφιβάλλη στις θείες επαγγελίες.

Ο Σεβασμιότατος μας ξενάγησε στο ανακαινισμένο από τους «Μαύρους Λύκους» Ασκητήρι, οι οποίοι έκαναν μια αξιοθαύμαστη εργασία ενώ ο Δαυίδ Χατζηδαυίδ για άλλη μια φορά δημιούργησε ένα ψηφιδωτό με το Προφήτη Ζαχαρία το οποίο κοσμεί την είσοδο του Ιερού εξωκκλησίου του προφήτη Ζαχαρία. 

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ