Με τη δέουσα επισημότητα ο Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ι.Ν Γεννήσεως Θεοτόκου Λαγουδίου
Κοινωνικά
07/09/2022

Με λαμπρότητα και με τη δέουσα επισημότητα τελέσθηκε την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου  το απόγευμα  ο Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής της Γεννήσεως της Θεοτόκου στο φερώνυμο Ιερό Ναό, στο Λαγούδι, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Αγκύρας κ.κ Ιερεμία.

Πλήθος πιστών από την πόλη της Κω αλλά και από τα γύρω χωριά  συνέρρευσε στο σημείο για να προσκυνήσει την Παναγία μας και να ανάψει ένα κερί στη χάρη της.

Ο Σεβασμιώτατος Αγκύρας, στο σύντομο κύρηγμά του, εξήρε τη σημασία της παρουσίας των Ορθοδόξων Χριστιανών στις εκκλησίες μας καθώς με αυτόν τον τρόπο ο πιστός καταφέρνει να αναγεννάται, να ανανεώνεται και να γίνεται καλύτερος άνθρωπος, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι παραδοσιακά την 1η Σεπτεμβρίου εκκίνησε το νέο εκκλησιαστικό έτος.  

Τον Εσπερινό τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς, οι Αντιδήμαρχοι Κω, Γεωργία Κασσιώτη και Σταμάτης Πης, ο πρόεδρος ΔΕΥΑΚ, Κώστας Ζαχαρός, ο πρόεδρος Κοινότητας Ασφενδιού, Μιχάλης Γιωργαλλής και ο κοινοτικός σύμβουλος, Σεβαστιανός Παρβέρης. 

Ιδιαίτερα περιποιημένος ήταν ο προαύλιος χώρος του πανέμορφου Ιερού Ναού Γεννήσεως Θεοτόκου Λαγουδίου καθώς μετά το πέρας του Εσπερινού θα φιλοξένησε τους πολλούς συμπολίτες μας που παρέμειναν για το παραδοσιακό πανηγύρι με ζωντανή ορχήστρα και πολύ φαγητό. 

Το πανηγύρι στο Λαγούδι επισκέφθηκε και ο Έπαρχος Κω-Νισύρου, Ιωάννης Καμπανής.

 

Λίγα λόγια για τη μεγάλη Θεομητορική εορτή της Γεννήσεως της Θεοτόκου που η Εκκλησία μας τιμά κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου

Το Γενέσιο της Θεοτόκου ή Γενέθλιο της Θεοτόκου είναι χριστιανική εορτή που αναφέρεται στη γέννηση της Παναγίας. Ο πλήρης τίτλος της εορτής είναι Γενέθλιον τῆς ὑπεραγίας δεσποίνης ἡμῶν Θεοτόκου καὶ ἀειπαρθένου Μαρίας και ανήκει στις Θεομητορικές εορτές.

Η κανονική Αγία Γραφή δεν καταγράφει τη γέννηση της Παναγίας. Η πρώτη γνωστή αναφορά στη γέννησή της βρίσκεται στο Πρωτοευαγγέλιο του Ιακώβου (ε΄ 2), ένα απόκρυφο κείμενο του τέλους του Β΄ αιώνα.

Από το κείμενο αυτό γνωρίζουμε και τα ονόματα των γονέων της, Ιωακείμ και Άννα.

Συνήθως η Χριστιανική Εκκλησία εορτάζει τους αγίους μόνο την ημέρα του θανάτου τους, αλλά ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής και η Παναγία αποτελούν εξαίρεση.

Η αιτία για το γεγονός αυτό έγκειται στην ιδιαίτερη αποστολή του καθενός στην ιστορία της δράσεως της Αγίας Τριάδας για τη σωτηρία των ανθρώπων, αλλά και στην παράδοση ότι αμφότεροι υπήρξαν ευλογημένοι από την κοιλιά της μητέρας τους (καθώς και ο προφήτης Ιερεμίας).

Η περίσταση αυτή εορτάζεται ευρύτατα σε πολλά έθνη της Γης.

 

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ