Ένωση υπαλλήλων Πυροσβεστικού σώματος Δωδ/σου: Αντίθετοι σε κάθε σκέψη για μετακίνηση στην ΠΥ Αερολιμένα Κω πυροσβεστών που υπηρετούν χρόνια στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Κω
Κοινωνικά
14/09/2022

Επιστολή της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Δωδεκανήσου προς τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο κ. Αλέξιο Ράπανο, με αφορμή τη φημολογία ότι στις προθέσεις του Α.Π.Σ. είναι να μετακινηθούν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Α/Λ Κω πυροσβέστες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κω.


Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αρίθμ. Πρωτ. 149
Ρόδος 06/09/2022
Θέμα: «Επιστολή της Ένωσής μας»
Σχετ.: το υπ’ αριθ. 53275 Φ.202.10/26-08-2022 έγγραφο Α.Π.Σ.


Αξιότιμε κ. Αρχηγέ,

Σύμφωνα με το ανωτέρω σχετικό διαπιστώνουμε ότι ενώ από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αερολιμένα Κω φεύγουν με μετάθεση δέκα (10) πυροσβέστες, αντιθέτως μετατίθεται σε αυτή με φύλλο πορείας μόλις ένας (1) συνάδελφος.

Βάση της σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ Α.Π.Σ. και Fraport απορρέει η υποχρέωση του πρώτου να παραχωρεί έναν συγκεκριμένο αριθμό πυροσβεστών για τις ανάγκες λειτουργίας των αερολιμένων, αριθμός ο οποίος ποικίλει βάση της κατηγορίας πυρασφαλείας του κάθε αερολιμένα. Σύμφωνα με την κατηγορία πυρασφαλείας η Πυροσβεστική Υπηρεσία Α/Λ Κω υπολείπεται σε προσωπικό κατά εννέα (9) πυροσβέστες. Το γεγονός αυτό μας γεννά ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθούν τα συγκεκριμένα κενά, εάν δηλαδή θα καλυφθούν με πρόσθετες μεταθέσεις, με αποσπάσεις ή με μετακινήσεις.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει έντονη φημολογία ότι στις προθέσεις του Α.Π.Σ. είναι να μετακινηθούν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Α/Λ Κω πυροσβέστες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κω και εδώ γεννάτε για εμάς το εξής ερώτημα, εάν όντως οι προθέσεις είναι αυτές, γιατί δεν χορηγήθηκαν απευθείας φύλλα πορείας για μετάθεση στην συγκεκριμένη Υπηρεσία, όπως θα συμβεί, σύμφωνα πάντα με το ανωτέρω σχετικό, στις υπόλοιπες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Αερολιμένων δικαιοδοσίας Fraport;

Φέτος διαπιστώνουμε την πρόθεση και προσπάθειά σας να μεταθέσετε μακριά από τα σπίτια και τις οικογένειές τους, όσο το δυνατόν λιγότερούς και για μικρότερο χρονικό διάστημα πυροσβέστες και αυτό μας βρίσκει σύμφωνους. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα δεχτούμε εκπτώσεις στην πυρασφάλεια του Νομού μας, με στόχο την υλοποίηση των προθέσεων αυτών. Κάθε σκέψη για μετακίνηση στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αερολιμένα Κω πυροσβεστών που υπηρετούν χρόνια στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Κω μας βρίσκει εξ αρχής αντίθετους. Η πυρασφάλεια στο νησί της Κω στηρίζεται στην εμπειρία των συγκεκριμένων πυροσβεστών, μιας και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κω αντιμετωπίζει ήδη, βάση των πραγματικών αναγκών της, ουσιαστικές ελλείψεις σε προσωπικό. Η εμπειρία που επικαλούμαστε δεν έχει να κάνει με την επιχειρησιακή δεινότητα του κάθε πυροσβέστη, αλλά με τη γνώση των ιδιαιτεροτήτων του νησιού, τα τοπωνύμια του, τους δρόμους, τις δασικές εκτάσεις…..


Είναι γεγονός ότι οι πυροσβέστες που θα κληθούν να μετατεθούν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Κω ως επί το πλείστον είναι πυροσβέστες που μετατίθενται παρά τη θέλησή τους, πυροσβέστες που όπως είναι λογικό δεν έχουν καλή ψυχολογία και μοναδική τους σκέψη είναι πως και πότε θα φύγουν. Όπως επίσης γεγονός είναι ότι ένας καινούριος πυροσβέστης θα χρειαστεί χρόνο εωσότου προσαρμοστεί στην νέα του Υπηρεσία και αρχίσει να μαθαίνει το νησί, χρόνος πολύτιμος για την πυρασφάλεια της νήσου Κω.

Αξιότιμε κ. Αρχηγέ


Η γεωγραφική ιδιομορφία της νησιωτικής περιοχής του Νομού Δωδεκανήσου, οι ιδιαιτερότητες κάθε νησιού (περιοχές NATURA, βιομηχανικές εγκαταστάσεις SEVEZO, ναυπηγεία, εργοστάσια ΔΕΗ, κλιματολογικές συνθήκες κ.α.) και η απόλυτη επιχειρησιακή αυτονομία που τα διακρίνει, δεν επιτρέπουν την αποδυνάμωσή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών.

Ευελπιστούμε να λάβετε υπόψη σας τις ανωτέρω επισημάνσεις μας και να συμβάλετε ώστε να διασφαλιστεί η πυρασφάλεια της νήσου Κω.

gfbcxv .png

rhgdsvczx.png