Σε κλίμα συγκίνησης τιμήθηκε η Ημέρα Μνήμης και Τιμής της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας
Κοινωνικά
18/09/2022

Σε συγκινησιακό κλίμα πραγματοποιήθηκε ο Εορτασμός της μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέας Αλικαρνασσού που είχε σκοπό να τονίσει αλλά και να υπενθυμίσει τα γεγονότα της δύσκολης και δραματικής περιόδου των διωγμών και του ξεριζωμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας απ’ το Τουρκικό κράτος.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέας Αλικαρνασσού χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ.κ. Ναθαναήλ συμπαραστατούμενου από  τον Ιερό Κλήρο της πόλης και στην συνέχεια τον πανηγυρικό εκφώνησε ο κύριος Θεόφιλος - Μικές Μουζουράκης, συνταξιούχος καθηγητής Θεολογίας. 

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε η επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο του αύλειου χώρου του Ιερού  Ναού Αγίου Γεωργίου Νέας Αλικαρνασσού από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ.κ Ναθαναήλ με τον Ιερό κλήρο της πόλης και  κατάθεση στεφάνων με την παρουσία των Αρχών και του Λαού και με το άγημα και την συνοδεία της στρατιωτικής μπάντας.  Τελετάρχης ήταν η κα. Δήμητρα Γιάχου, υπάλληλος της Περιφερειακής ενότητας Κω.

Κατάθεση στεφάνων έκαναν εκ μέρους του Δήμου Κω, ο αντιδήμαρχος Σταμάτης Καμπουράκης, εκ μέρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου η αντιπεριφερειάρχης, Ευρυδίκη Νάκη, εκ μέρους των ενόπλων δυνάμεων ο Ταξίαρχος διοικητής της 80 ΑΔΤΕ, Σπύρος Κογιάννης, εκ μέρους της Β’ αστυνομικής διεύθυνσης Δωδεκανήσου ο ταξίαρχος διευθυντής, Λουκάς Θάνος και η εκπρόσωπος της λιμενικής αρχής Κω. 

Στεφάνι στο Ηρώο κατέθεσαν επίσης ο ο διοικητής της Π.Υ Κω, Γρηγόρης Μαυρίδης, ο πρόεδρος του συλλόγου Μικρασιατών Κω «Ο ΗΡΟΔΟΤΟΣ», Αλέκος Μαρκόγλου, συνοδευόμενος απ’ τον επίτιμο πρόεδρο του συλλόγου Μανώλη Τσιγαρά , ο πρόεδρος του συλλόγου ποντίων Κω «Ο Ξενιτέας», Μπάμπης Ναβροζίδης, ο πρώτος πρόεδρος εκ των απογόνων του συνδέσμου εθελοντών παλαιών και εθνικής αντίστασης, Ματθαίος Φρ. Καζαμίας, ο πρόεδρος της Ένωσης απόστρατων αξιωματικών στρατού παράρτημα Κω, Ιάκωβος Φλεριανός, ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του συνδέσμου εφέδρων αξιωματικών και ανθυπασπιστών Κω - Νισύρου, Μιχάλης Χατζημάρκος, και εκπρόσωπος του Ελληνικού ερυθρού Σταυρού - Περιφερειακό τμήμα Κω. 

Το παρών έδωσαν ο αντιδήμαρχος, Σέβη Βλάχου, ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΒΣ, Παναγιώτης Χατζηχριστοφής, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Διονυσία Τελλή, η η ειδική σύμβουλος του δημάρχου σε θέματα πρόνοιας, Σταματία Κανταρζή, ο Σοφολογιότατος Ιμάμης, Τράμπα Ιρφάν, η πρόεδρος του ΒΑΚΟΥΦ, Ελβάν Κοτζαογλάν, ο περιφερειακός σύμβουλος, Νίκος Κανταρζής, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Ασφενδιού, Μιχάλης Γιωργαλλής και πλήθος πιστών.

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ