Το δραματικό πρόβλημα στέγασης των εκπαιδευτικών το βασικό θέμα της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας της Β'ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου στο Δημαρχείο Κω
Κοινωνικά
03/10/2022

Η δραματική κατάσταση που βιώνουν οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι έρχονται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού μας ήταν ο βασικός λόγος της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε η Β'ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου στο Δημαρχείο Κω σήμερα Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου ενώ ακολούθησε συνάντηση με το Δήμαρχο, Θεοδόση Νικητάρα, στο Δημοτικό Μέγαρο.

Οι συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δωδεκανήσου που ζουν στην Κω, απαιτούν βιώσιμη λύση επί του θέματος από την Τοπική Διοίκηση και την Κυβέρνηση καθώς μεγάλος αριθμός συναδέλφων τους αναγκάζεται να διαμένει σε ξενοδοχεία πληρώνοντας υπέρογκα ποσά καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα καταλύματα για μακροχρόνια μίσθωση.

Οι εκπαιδευτικοί παρότι αναγνωρίζουν ότι η ευθύνη για το ζήτημα βαραίνει κατ' ουσίαν την κεντρική εξουσία της χώρας μας, εντούτοις, οι ίδιοι απευθύνονται στη Δημοτική Αρχή αλλά και στο Επαρχείο Κω, θεωρώντας ότι η αυτοδιοίκηση α' και β' βαθμού έχει χρέος να αναζητήσει λύσεις που θα λυτρώσουν όσους βασανίζονται. 

Γενικότερα, μεταξύ των λύσεων που προκρίνονται από τη Β' ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου για το πρόβλημα στέγασης των εκπαιδευτικών του νησιού μας είναι η ένταξη όλων όσοι εργάζονται στα σχολεία των νησιών μας και κατάγονται από άλλες περιοχές, σε προγράμματα που θα τους εξασφαλίζουν δωρεάν στέγαση σε ξενοδοχεία ή σπίτια, η χορήγηση μηνιαίου επιδόματος στέγασης 300€ και η αξιοποίηση της περιουσίας των Δήμων ώστε να κατασκευαστούν δωρεάν κατοικίες.

Ο Δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς αφού καλωσόρισε στο γραφείο του τον πρόεδρο, Κώστα Πατσίκα, τον αντιπρόεδρο, Στέλιο Κριαρά, το γ.γραμματέα, Πρόδρομο Ποπρακτσιόγλου της Β' ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου και τους εκπαιδευτικούς που τους συνόδευαν αλλά και την πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κω-Νισύρου, Σέβη Μπίλλη, έπειτα άκουσε με προσοχή τα όσα είχαν να του καταθέσουν για το τεράστιο πρόβλημα της στέγασης τους, δηλώνοντας από την αρχή ότι το γεγονός δεν του είναι άγνωστο. Αντιθέτως, το γνωρίζει καθώς το ίδιο ακριβώς ζήτημα αντιμετωπίζει και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που έρχεται να εργαστεί στο Νοσοκομείο Κω αλλά και όλοι οι υπόλοιποι δημόσιοι λειτουργοί που εξυπηρετούν πάγιες θέσεις εργασίας. 

Ο κ.Νικηταράς, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, αντιλαμβάνεται απόλυτα την τεράστια δυσκολία εύρεσης καταλυμάτων για μακροχρόνια μίσθωση καθώς η Κως ως ο τρίτος τουριστικός προορισμός της χώρας δέχεται για τουλάχιστον έξι μήνες το χρόνο τεράστιο όγκο επισκεπτών. Την έλλειψη διαθέσιμων καταλυμάτων επιδεινώνει η απόφαση πολλών ιδιοκτητών να τα εκμεταλλεύονται βάσει του μοντέλου της βραχυχρόνιας μίσθωσης (arbnb) με αποτέλεσμα ακόμη κι αν μπορούν να μισθώσουν ένα κατάλυμα να το πράττουν μόνο για όσο διαρκεί ο χειμώνας. 

Ο Δήμαρχος, ξεκαθάρισε ότι η λύση του προβλήματος ουσιαστικά δε βρίσκεται στα χέρια της αυτοδιοίκησης καθώς ακόμη κι αν είχαν τη διάθεση οι νησιωτικοί Δήμοι να συμβάλλουν στην άμβλυνσή του, δε μπορούν. Το Κράτος δεν τους παρέχει κανένα εργαλείο γι' αυτόν το σκοπό. Παρότι ο Δήμος Κω υποστηρίζει οικονομικά τη διαβίωση των ιατρών στο νησί με το μηνιαίο βοήθημα των 450 ευρώ, δε δύναται από άποψη πόρων να το πράξει και για άλλες ειδικότητες επαγγελμάτων που χρήζουν βοηθείας όπως οι εκπαιδευτικοί. Παρόλα αυτά, ο κ.Νικηταράς τόνισε ότι έχει ηθικό χρέος να ασχοληθεί με το πρόβλημα στέγασης των δασκάλων και των καθηγητών. Αν και δεν είναι σε θέση να δεσμευτεί προτείνοντας άμεσα χειροπιαστή λύση, ο ίδιος υποσχέθηκε να πραγματοποιήσει μια εμπεριστατωμένη έρευνα κι έπειτα να αποφανθεί για πιθανές διεξόδους. 

 

 

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ