Κως: Φίλοι του ποδηλάτου - Προτάσεις για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας
Κοινωνικά
09/10/2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Μετα το τελευταίο τραγικό συμβάν με Τροχαίο έγκλημα που συνέβη στο νησί μας θα θέλαμε να επισημάνουμε και εμείς κάποια πράγματα, καθώς και η δράση μας ΔΥΣΤΥΧΩΣ τελείωσε ΑΔΟΞΑ το 2015 για τυπικούς λόγους ( δεν είμασταν σωματείο και μας απαγορεύτηκε η πρόσβαση μας σε εκπαιδευτικά ιδρύματα του νησιού μας που είχαμε ξεκινήσει επιτυχώς το 2015 σε ολο το νησί.) .

 

Σύμφωνα με επίσημες στατιστικές αναφορές του Π.Ο.Υ. 3.500 άνθρωποι (2020) σ’ όλο τον κόσμο έχασαν την ζωή τους σε τροχαίες συγκρούσεις, αυτό συμβαίνει κάθε μέρα!

 

Φανταστείτε 10 αεροπλάνα τσάρτερ των 350 θέσεων να πέφτουν, κάθε μέρα. Μπορείτε να σκεφθείτε τι πανικός θα είχε ανακύψει στην υφήλιο. Ο ίδιος αριθμός σε Θύματα από Τροχαίο όμως αντιμετωπίζεται κάπως σαν … της μοίρας γραφτό.

 

Μοιραίο, όμως, είναι μόνον το γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε ένα τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας.

 

Τα τροχαία ευθύνονται για τον θάνατο 1.350.000 συνανθρώπων μας ετησίως και επιπλέον για τον τραυματισμό περισσοτέρων των 50.000.000 ανθρώπων.

 

Πολλοί από αυτούς μένουν δια βίου ανάπηροι με τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες.

 

Έχουμε συνειδητοποιήσει πως η πρώτη αιτία θανάτου για νέους από 5 - 29 ετών -κι αυτό αποτελεί θεμελιώδες πρόβλημα διότι αφορά το πιο ζωντανό, το πιο παραγωγικό κι ελπιδοφόρο τμήμα του πληθυσμού μιας χώρας- είναι τα τροχαία Εγκλήματα; ακριβώς επειδή στην πλειοψηφία τους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, όπως έδειξαν πέρυσι, οι εκτιμήσεις για την παγκόσμια υγεία.

 

Οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους ήταν μεταξύ αγοριών / ανδρών, φτωχών και ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου. Ούτε στην περιοχή μας αποφύγαμε τέτοιου είδους θανάτους φυσικά. Ο καλύτερος τρόπος αποφυγής τους είναι η παιδεία, η ενημέρωση, η πρόληψη, η επιβολή του νόμου , με δρακόντειους νόμους, και όχι νόμους που χαϊδεύουν τους παραβάτες, τους ισχυρούς, το νομικό κατεστημένο και τις ασφαλιστικές εταιρίες!

 

Χωρίς δικαιοσύνη άλλωστε δεν θα υπάρξει ειρήνη στους δρόμους.

 

Στη Νορβηγία το 2019 κανένα παιδί δεν έχασε τη ζωή του σε τροχαίο. Αναρωτήθηκε κάποιος ειδικός ή μη, γιατί; Να δούμε τι ισχύει στην οδική νομοθεσία στην κρύα αυτή χώρα; Αυτό σημαίνει πως το Vision Zero είναι εφικτό! Κανένας θάνατος στον δρόμο δεν είναι αποδεκτός.

 

Τι προτείνουμε για να μπορέσει να αλλάξει η κατάσταση.

 

Συντονισμένα εκπαιδευτικά προγράμματα κατά τη διάρκεια ολόκληρου του μήνα Μάϊου με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας που σηματοδοτείται από τον O.H.E.. Τα προγράμματα να σχεδιάζονται από το Τμήμα Παιδείας του Δήμου, το Γραφείο Εθελοντισμού και την Διοίκηση Τμήματος Τροχαίας και θα απευθύνονται στους μαθητές, στους σχολικούς τροχονόμους του Δήμου μας κά.. Εκπαίδευση με Drunk Busters γυαλιά-προσομοιωτές οδήγησης υπό επήρεια, προσομοίωση με ταχύτητες σε video, συζήτηση και δια δραστικά βιωματικά παιχνίδια. Όλες οι κινητοποιήσεις να γίνονται σύμφωνα με τις σύγχρονες κατευθυντήριες στρατηγικές που προτείνει ο Π.Ο.Υγείας ο Ο.Η.Ε. και βέβαια η Παγκόσμια συμμαχία των Οργανισμών που υπερασπίζονται το δικαίωμα για την Οδική Ασφάλεια και την υποστήριξη Θυμάτων Τροχαίων. Θα Πετύχουμε εξοικείωση με την σοβαρότητα με την οποία πρέπει να αντιμετωπίζονται τα ζητήματα οδικής ασφάλειας και θα εγείρουμε (πιστεύουμε) συζητήσεις στα σχολεία σε θέματα όπως μείωση ταχύτητας, απαίτηση θέσπισης ορίου 30χλμ εντός πόλης( έχουμε πετύχει το 2015 ψήφιση ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ του αντίστοιχου ορίου στους δρόμους πλησίον των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του νησιού μας αλλα ακόμη εκκρεμεί η υλοποίηση….. ), ποτέ οδήγηση και αλκοόλ, όχι στη χρήση κινητού στην οδήγηση, τήρηση του ΚΟΚ, ΟΛΑ ΜΕ ΑΠΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ! «ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΣΩΘΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ…»

Κάθε Τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου, η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Συγκρούσεων (Π.Ο.Υ.) σηματοδοτεί εκδηλώσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης στα ζητήματα που απασχολούν οικογένειες Θυμάτων Τροχαίων με άξονα ΘΥΜΑΜΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ ΔΡΩ.

Κύκλος Ζωής με την Ομάδα Γονέων με Απώλεια να δημιουργηθεί στη Δημοτική Βιβλιοθήκη σε μηνιαίες συναντήσεις συζητήσεις με ειδικό Ψυχολόγο.

Να πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση πολιτών με θέμα "Μετά το Τροχαίο, τί;" με τη συμμετοχή ψυχολόγων, δικηγόρων, οδηγών ασθενοφόρων, πυροσβεστών και οικογενειών με εμπειρία τροχαίου. Να Επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Καμπάνια για την χρήση κράνους στους δικυκλιστές, σε συνεργασία με την Τροχαία .

"Πεταλούδες στην Άσφαλτο" Πρόγραμμα όπου η οικογένεια θα αποτυπώνει μια λευκή πεταλούδα στον τόπο όπου συνέβη το θανατηφόρο τροχαίο με το όνομα και την ηλικία του θύματος . Πιστεύουμε ότι θα Λειτουργήσει δυναμικά για να δρα προληπτικά ως ψηφιακός χάρτης με τις πεταλούδες στην άσφαλτο, με μικρά βιογραφικά των προσώπων που χάθηκαν

Ομιλίες με θέμα "Τροχαίο και Εγκατάλειψη: το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος" στη Δημοτική βιβλιοθήκη.

Έκθεση με έργα ζωγραφικής μητέρων με απώλεια.

Από τους Γονείς Χωρίς Παιδιά προς τα Παιδιά Χωρίς Γονείς: Δράσεις αλληλεγγύης την Ημέρα της Μητέρας

Συγκέντρωση υπογραφών πολιτών σε υπαίθριες εκστρατείες ένταξης στο παγκόσμιο πρόγραμμα του ΟΗΕ #CommitToAct «δεσμεύομαι να πάρω θέση και να απαιτώ για το δικαίωμά μου για ασφαλή μετακίνηση».

Διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στους μαθητές γυμνασίου με θέμα τα ΕΠΗΟ τα ελαφρά προσωπικά ηλεκτρικά οχήματα που δεν είναι άλλα από τα περίφημα πατίνια. Μικροί και μεγάλοι απροστάτευτοι χρήστες πατινιών βγαίνουν στο οδόστρωμα καθημερινά χωρίς κράνος χωρίς τιμωρία. Γι’ αυτό επιβάλλονται οι ζώνες ταχύτητας 30km/h σε περιοχές όπου υπάρχουν πολλοί πεζοί και ποδηλάτες και σίγουρα θα σώσουν ζωές.

Για να υπογραμμίσουμε την σύνδεση της κοινωνικής υγείας με τα θέματα Οδικής Ασφάλειας αξίζει επιγραμματικά να αναφέρουμε ότι επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως μείωση των ταχυτήτων συνοδεύεται και από

 

Ενθάρρυνση των ενεργών μεταφορών μειώνοντας έτσι την παχυσαρκία

Μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Βελτίωση της ισότητας και της συνδεσιμότητας, και

Μείωση του κόστους για τις οικογένειες και τις κοινωνίες από τις μακροπρόθεσμες δυσκολίες οδικής κυκλοφορίας.

Εκπαίδευση των δασκάλων και καθηγητών με ειδικά σχεδιασμένο Πρόγραμμα Οδικής Ασφάλειας, με Φάκελο που κατατέθηκε από τον SOS Τροχαία Εγκλήματα Πανελλήνιο Οργανισμό Υποστήριξη Θυμάτων Τροχαίων, εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας ώστε η Οδική Ασφάλεια να συζητείται συχνότερα και πιο οργανωμένα μέσα στις τάξεις αφού δεν υπάρχει Υποχρεωτικό Μάθημα!

 

Οι παραπάνω εισηγήσεις , έχουν συλλεχθεί από παρόμοιες δράσεις που πραγματοποιούνται σε αλλους Δήμους της χώρας μας.

 

Είμαστε στην διάθεση οποιουδήποτε φορέα θέλει να ξεκινήσει πραγματικά κατι παρόμοιο να βοηθήσουμε στην υλοποίησή του.

 

Με Αθλητικούς Χαιρετισμούς

 

Τμήμα Δημοσιών σχέσεων