iSea: Eνημερωτική & γαστρονομική εκδήλωση για τα θαλάσσια ξενικά είδη στην Κω την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου
Κοινωνικά
18/10/2022

Πρόσκληση σε ενημερωτική και γαστρονομική εκδήλωση για τα θαλάσσια ξενικά είδη στην Κω

Η περιβαλλοντική Οργάνωση iSea στο πλαίσιο του προγράμματος Pick the Alien θα βρεθεί στην Κω και αργότερα στην Ρόδο πραγματοποιώντας δράσεις για την προώθηση της κατανάλωσης ξενικών ειδών.

Σας προσκαλεί να παρευρεθείτε στην ενημερωτική και γαστρονομική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Οκτωβρίου 2022, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με το ζήτημα των θαλάσσιων ξενικών ειδών, την ανάδειξη της γευστικής τους αξίας αλλά και τις επερχόμενες δράσεις του προγράμματος.

Ειδικότερα, την Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου και ώρα 17:00-18:30 σε συνεργασία Ινστιτούτο Καταναλωτών Νοτίου Αιγαίου INKA12.gr, θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση από εκπροσώπους της iSea στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Κω - Χάνι με θέμα την παρουσία και τις επιπτώσεις των θαλάσσιων ξενικών ειδών, την προώθηση της υπεύθυνης κατανάλωσης θαλασσινών με ιδιαίτερη έμφαση στα εμπορικά αυτόχθονα είδη, καθώς και τον ασφαλή χειρισμό δηλητηριωδών ξενικών ειδών. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συμμετέχοντες σχετικά με τα ξενικά είδη της περιοχής, τα προτεινόμενα μέτρα μείωσης του πληθυσμού τους, τους τρόπους προώθησης της κατανάλωσης τους και τη δημιουργία συνεργιών για τη βιώσιμη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αργότερα στις 19:00–21:00 θα πραγματοποιηθεί γαστρονομική εκδήλωση στην Πλατεία  Ελευθερίας με την υποστήριξη επαγγελματιών σεφ. Οι σεφ Χρίστος Χίτος του ξενοδοχείου Albergo Gelsomino Hotel Kos, ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου του εστιατορίου Broadway θα ετοιμάσουν για το κοινό συνταγές με βρώσιμα ξενικά είδη όπως είναι τα λεονταρόψαρα (Pterois miles), οι γερμανοί (Siganus sp.) και οι ξενικοί μακράκανθοι αχινοί (Diadema setosum). Παράλληλα, θα γίνεται ενημέρωση του κοινού για την παρουσία και τις επιπτώσεις των θαλάσσιων ξενικών ειδών και την προώθηση της υπεύθυνης κατανάλωσης θαλασσινών με ιδιαίτερη έμφαση στα αυτόχθονα εμπορικά είδη.

Σκοπός της εκδήλωσης αποτελεί τόσο η εξοικείωση της αλιευτικής και γαστρονομικής κοινότητας, αλλά και της τοπικής κοινωνίας, με τα θαλάσσια ξενικά είδη, όσο και η δημιουργία μιας ισχυρής αλυσίδας προσφοράς και ζήτησης μεταξύ της παράκτιας αλιείας, της εστίασης και των καταναλωτών ως μέτρο αντιμετώπισης της εξάπλωσης των ξενικών ειδών, αλλά και μετρίασης της αλιευτικής πίεσης στα εμπορικά αυτόχθονα είδη.

Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι να συμμετέχετε και να ενημερωθείτε για τα ξενικά είδη συμβάλλοντας στην προσπάθεια μας να αντιμετωπίσουμε την εξάπλωσή τους και να προστατεύσουμε τα μοναδικά θαλάσσια οικοσυστήματα της Ελλάδας.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε εθνικό επίπεδο κατά το τρέχον έτος και οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Κω υλοποιούνται από την περιβαλλοντική οργάνωση iSea σε συνεργασία με το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών του Πανεπιστημίου Πατρών και το Πανεπιστήμιοτου Πλύμουθ , καθώς και με τη χρηματοδότηση και τη συνεργασία του Blue  Marine  Foundation, του Argolic Environment Foundation,  του Ionian  Environment Foundation ,  και του Cyclades Preservation Fund και με την υποστήριξη του Δήμου Κω και του Γραφείου Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης του Δήμου Κω.

Φωτογραφίες