Διεθνές Συνέδριο Ιατρικής στο ΔΙΙΚ: Με τις εκπληκτικές εισηγήσεις τους, οι Δρ. Π.Μήκου & Π.Ζηρογιάννης απέτισαν φόρο τιμής στον ιατρό Γ.Παπανικολάου (Τεστ ΠΑΠ)
Κοινωνικά
23/10/2022

Φόρο τιμής στον σπουδαίο Έλληνα ιατρό, Γεώργιο Παπανικολάου, απέτισαν οι διοργανωτές του Διεθνούς Συνεδρίου ‘’Απόδοση Ιπποκρατικού Όρκου & Ιπποκρατικές Αξίες’’, που διεξήχθη στο Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω 20-23 Οκτωβρίου 2022, στο πλαίσιο των εργασιών της τέταρτης και τελευταίας ημέρας.

Η μνήμη του Γεώργιου Παπανικολάου τιμήθηκε με αφορμή τη επέτειο 60 χρόνων από το θάνατό του (1883-1962), σε συνεργασία με το Ίδρυμα Παπανικολάου. Δυο άρτιες εισηγήσεις, αφενός της Δρ. Παναγιώτας Μήκου, Δ/ντριας Κυτταρολογικού Εργαστηρίου του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών κι αφετέρου του Δρ. Π. Ζηρογιάννη, Προέδρου Εταιρείας Διάδοσης Ιπποκρατικού Πνεύματος, δόμησαν το σχετικό αφιέρωμα.

Το προεδρείο της Ημέρας Μνήμης του Γ.Παπανικολάου στο ΔΙΙΚ αποτέλεσαν οι κύριοι Φίλιππος Καλλούδης (Ταμίας ΔΙΙΚ), Ευστράτιος Πατσούρης(Ομ.Καθηγητής Νευρολογιας-Ψυχιατρικής/Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής Ινστιτούτου Παπανικολάου) και Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης (Άμισθος συνεργάτης Ινστιτούτου Παπανικολάου/Τέως Δήμαρχος Σκύρου).

Ο κ. Καλλούδης, σήμανε την έναρξη των εργασιών της Ημέρας Μνήμης του Γ.Παπανικολάου κι έπειτα έδωσε το λόγο στον κ.Πατσούρη, ο οποίος εν συντομία, έδωσε βασικά στοιχεία της οργανωτικής δομής και δράσης του Ινστιτούτου Παπανικολάου που ιδρύθηκε το 2005. Ο ίδιος, υπογράμμισε ότι ο σκληρός πυρήνας του Ινστιτούτου είναι ο ίδιος, ως πρόεδρος, και μαζί του, ο κ.Χατζηγιαννάκης και η κα Μήκου.

Έπειτα, το λόγο πήρε ο κ.Χατζηγιαννάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο Γ.Παπανικολάου ήταν πρωτίστως ένας έντιμος άνθρωπος και μετά ένας εξαίρετος ιατρός. Ο ίδιος, αναφερόμενος στην πρόληψη που σώζει ζωές, τόνισε ότι στην Ελλάδα δεν εφαρμόζεται ένα γενικευμένο πρόγραμμα ειδικά για την πρόληψη του καρκίνου και δη της μήτρας και σύντομα θα πρέπει να υπάρξει ένας στοχευμένος σχεδιασμός.

Μετά τις σύντομες τοποθετήσεις των Φ.Καλλούδη, Σ.Πατσούρη και Μ.Χατζηγιαννάκη, στο βήμα ανέβηκε η Δρ. Π.Μήκου για να αναπτύξει την ομιλία της αφιερωμένη στη μνήμη του Γ.Παπανικολάου με τίτλο ‘’Από τον Ιπποκράτη στον Παπανικολάου και στο σήμερα – Διαχρονικές αξίες στην Ιατρική επιστήμη’’.

Η Δρ. Π.Μήκου, ξεκίνησε αναφερόμενη στον Ιπποκράτη τονίζοντας ότι εκείνος, ως θεμελιωτής της Ιατρικής, κατάφερε να θέσει τις βάσεις για την ορθολογική πλέον θεώρηση της επιστήμης του ενώ δίδαξε την άρρηκτη σχέση ψυχής και σώματος. Την ίδια στιγμή, εισήγαγε πρώτος την πρωτογενή πρόληψη των ασθενειών. Σε αυτό το σημείο ακριβώς συνδέεται, άλλωστε, στενά ο Ιπποκράτης με τον αείμνηστο Παπανικολάου που στήριξε το επιστημονικό του έργο στη δύναμη της πρόληψης. Σύμφωνα με τη δρ.Μήκου, ο Γ.Παπανικολάου ήταν ένας μεγάλος ευεργέτης της ανθρωπότητας και παράλληλα ιδρυτής της κυτταρολογίας που η ίδια υπηρετεί αλλά και ο μεγάλος θεμελιωτής της εφηβικής κ γυναικολογικής ενδοκρινολογίας.

Στη συνέχεια, η δρ. Μήκου παρέθεσε βιογραφικά στοιχεία του Γ.Παπανικολάου κάνοντας ειδική μνεία στη σύζυγό του, Μάχη (Ανδρομάχη) η συμβολή της οποίας στην επιστημονική ανακάλυψη του τεστ ΠΑΠ ήταν καθοριστική. Ο ιατρός Παπανικολάου, βραβεύτηκε πολλές φορές στη διάρκεια της καριέρας του αλλά ουδέποτε έλαβε βραβείο Νόμπελ, ως επισφράγισμα των επιστημονικών αγαθών που προσέφερε στον άνθρωπο. Παρόλα αυτά, το πρόσωπό του αποτυπώθηκε σε δυο Ελληνικά γραμματόσημα, σε ένα Αμερικανικό αλλά και στο θρυλικό χαρτονόμισμα του Ελληνικού δεκαχίλιαρου, στην εποχή της δραχμής. Ο Γ.Παπανικολάου απεβίωσε ευρισκόμενος στις Η.Π.Α.  

Η Δ/ντρια του Κυτταρολογικού Εργαστηρίου του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών, κλείνοντας την παρουσίασή της, υπογράμμισε την ανεκτίμητη αξία του ΤΕΣΤ ΠΑΠ για την πρόληψη του καρκίνου της μήτρας ενώ αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του εμβολίου κατά του HPV από εφήβους αρσενικού και θηλυκού γένους. Η ίδια, τέλος, χαιρέτισε το κρατικό πρόγραμμα ‘’Φώφη Γεννηματά’’ για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού που ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή. Ως κατακλείδα, η κ.Μήκου υπογράμμισε την κρισιμότητα της ανάπτυξης καλής σχέσης ανάμεσα στον ιατρό και τον ασθενή για την πιο αποτελεσματική ίαση.  

Την δρ. Π.Μήκου διαδέχθηκε στο βήμα ο δρ. Π.Ζηρογιάννης για τη δική του εισήγηση με τίτλο ‘’Ο Ιπποκρατικός κατά το ήθος και τα έργα Ιατρός την εποχή της Υψηλής Ιατρικής Τεχνολογίας’’.

Ο δρ. Ζηρογιάννης, αρχικά, σημείωσε ότι σύμφωνα με τον Ιπποκράτη, η Ιατρική είναι μια τέχνη επίπονη και μακρά και σ’ αυτήν ο σύγχρονος ιατρός βάσει του ήθους και των έργων του πρέπει να ταυτίζεται με την Ιπποκρατική προέλευση του! Δεν του επιβάλλεται αλλά οφείλει να σεβαστεί τις Ιπποκρατικές Αρχές. Ο σύγχρονος ιατρός πρέπει να είναι υπηρέτης της τέχνης του.

Σύμφωνα με τον δρ. Ζηρογιάννη, εδώ τίθεται το ερώτημα του ποιός ελέγχει την ασφαλή χρήση της τεχνολογίας στην ιατρική. Ο ίδιος απαντά μόνο η συνείδηση του ιατρού! Ο ίδιος τονίζει ότι είναι θεμελιώδης η αγάπη του ιατρού προς τον άνθρωπο, σημειώνοντας ότι από την εποχή μας δε λείπει η φιλανθρωπία αλλά η δικαιοσύνη.

Ο δρ. Ζηρογιάννης, έμεινε αρκετά στην ανάπτυξη διαπροσωπικής σχέσης μεταξύ γιατρού και ασθενή, γεγονός που τείνει να περιοριστεί δραματικά λόγω της υψηλής τεχνολογίας αλλά κανείς δεν πρέπει να λησμονεί ότι γιατρός και άνθρωπος βαδίζουν ΜΑΖΙ! Ο ίδιος, κλείνοντας τη εισήγησή του, επεσήμανε ότι το θεμιτό από όλους είναι η συμπόρευση του ιατρικού λειτουργήματος και των υψηλών τεχνολογικών επιτευγμάτων και η διατήρηση των Ιπποκρατικών Αξιών.

Ο δρ.Ζηρογιάννης κατέληξε, λέγοντας ότι ελάχιστοι είναι σήμερα οι ιατροί που δεν τηρούν τον όρκο τους στον πατέρα της Ιατρικής, τον Ιπποκράτη τον Κώο!

Με την ολοκλήρωση των δυο εισηγήσεων για την Ημέρα Μνήμης του ιατρού Γ.Παπανικολάου, το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Διεθνούς Συνεδρίου ‘’Ιπποκρατικός Όρκος & Ιπποκρατικές Αρχές’’, Νίκος Παπαντωνίου, προχωρώντας σε μια σύντομη αποτίμηση των τελευταίων τεσσάρων ημερών στο ΔΙΙΚ.

Ο κ.Παπαντωνίου τόνισε ότι φέτος το Συνέδριο επιχείρησε ένα θαρραλέο άνοιγμα στην παγκόσμια Ιατρική Κοινότητα και με τη βοήθεια του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, 13 Ιατρικές Σχολές του κόσμου τίμησαν τη διοργάνωση. Ο ίδιος, σημείωσε ότι εκτός από τους κρατικούς φορείς που έδωσαν την αιγίδα τους για τη φετινή διεξαγωγή του Διεθνούς Συνεδρίου Ιατρικής στο ΔΙΙΚ, συντάχθηκαν, επίσης, σημαντικοί φορείς όπως για παράδειγμα το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και το Ινστιτούτο Παπανικολάου.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν τη λήξη της Ημέρας Μνήμης Γεωργίου Παπανικολάου, σύντομες παρεμβάσεις έκαναν ο δρ. Αντώνης Πολυδώρου (Γ.Γ Παγκοσμίου Ιπποκρατείου Ινστιτούτου Ιατρών), ο Στέφανος Γερουλάνος (Αντιπρόεδρος ΔΙΙΚ), ο γαστρεντερολόγος, Σπύρος Γούλας, ο δρ. Νικόλαος Μανούσης (τέως αντιπρόεδρος ΔΙΙΚ) και ο ιατρός Ω.Ρ.Λ, Γιώργος Τάλλαρος που ως Γ.Γ του ΔΙΙΚ, επεσήμανε ότι το νέο καταστατικό του Ιδρύματος σύντομα θα επιτρέπει την είσοδο μελών από την παγκόσμια Ιατρική Κοινότητα.

 

 

 

 

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ