Συνέδριο ΠΕΔ Ν.Αιγαίου: Προτάσεις που δίνουν όραμα στις νησιωτικές κοινωνίες κατέθεσε ο Δήμαρχος Κω
Κοινωνικά
12/11/2022

Σειρά προτάσεων, που δίνουν όραμα στις νησιωτικές κοινωνίες και προοπτική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κατέθεσε ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς, μιλώντας στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Ο Δήμαρχος Κω, αναφέρθηκε στα προβλήματα των Δήμων, κάνοντας λόγο για επικάλυψη αρμοδιοτήτων, υποστελέχωση και έλλειψη οικονομικών πόρων.

Άσκησε αυστηρή κριτική στην κεντρική διοίκηση για την μετατροπή της αυτοδιοίκησης σε γραφειοκρατικό, δύσκαμπτο μηχανισμό, ζητώντας ξεκαθάρισμα ρόλων.

Παράλληλα κάλεσε τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των νησιών μας να θέσουν στο δημόσιο διάλογο το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, να σχεδιάσουν και να διεκδικήσουν λύσεις.

Όσον αφορά στην προοπτική των νησιών μας, ο Θεοδόσης Νικηταράς δήλωσε αισιόδοξος, περιγράφοντας τις δυνατότητες κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης.

Τέλος, έδειξε την κατεύθυνση που πρέπει να προσανατολιστεί η αυτοδιοίκηση, καταθέτοντας καινοτόμες προτάσεις, όπως τη μεταφορά της πρωτοβάθμιας υγείας στους Δήμους.

«Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να σχεδιαστεί η τοπική ανάπτυξη, πρέπει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να απελευθερωθεί διοικητικά και να ενισχυθεί οικονομικά, δίχως αύξηση φόρων για τους πολίτες» δήλωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι «μέσα από ένα τέτοιο πρίσμα, με ξεκάθαρους στόχους, οι Δήμοι πρέπει να προτάξουν στις διεκδικήσεις τους:

  • Την άμεση μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων που επηρεάζουν την τοπική ανάπτυξη, στους Δήμους που μπορούν να τις ασκήσουν, στη λογική της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.

  • Την δημιουργία διαδημοτικών και διαβαθμιδικών συνεργασιών, όταν ένας Δήμος δεν μπορεί ή δεν επιθυμεί να αναλάβει την ευθύνη αρμοδιότητας.

  • Την μεταφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση του ΕΝΦΙΑ.

  • Την μεταφορά στους Δήμους των εσόδων από το Τέλος Διανυκτέρευσης.

  • Την απελευθέρωση προσλήψεων μόνιμων και εποχικών στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων.

  • Την απλοποίηση διαδικασιών που αφορούν σε προσλήψεις, προμήθειες και έργα.

  • Τη δημιουργία ειδικού προγράμματος, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, για επενδύσεις των Δήμων στις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας και στη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων.