Από την 1η Δεκεμβρίου στα ράφια το νέο σήμα για το ''καλάθι του νοικοκυριού''
Κοινωνικά
15/11/2022

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ τροποποιητική απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης για το «καλάθι του νοικοκυριού», η οποία αφορά κυρίως στη σήμανση στα προϊόντα που είναι στη λίστα, αλλά και σε νέες υποχρεώσεις των σούπερ μάρκετ.

Αναφορικά με τη λίστα προϊόντων, υπάρχει μια μικρή αλλαγή καθώς «φόρμουλα μωρών (παιδικές τροφές)» αντικαταστάθηκε με το «κρέμα βρεφικής ηλικίας», ενώ το «γάλα βρεφικής ηλικίας (παιδικές τροφές)» ονομάζεται πλέον απλά «γάλα βρεφικής ηλικίας».

Υπενθυμίζεται ότι οι λίστες με τα προϊόντα που βρίσκονται στο «καλάθι του νοικοκυριού» ανά σούπερ μάρκετ είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα e-katanalotis.gov.gr.

Η σήμανση

Παράλληλα, στο ΦΕΚ περιλαμβάνονται οι αλλαγές για την καλύτερη σήμανση των προϊόντων στο «καλάθι του νοικοκυριού».

Συγκεκριμένα, η ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού για τα προϊόντα αυτά γίνεται υποχρεωτικά μέσω ειδικού σήματος που τοποθετείται επί των προϊόντων ή στο φυσικό ή στον ηλεκτρονικό χώρο πώλησής τους ή σε κάθε μέσο με το οποίο τα προϊόντα διαφημίζονται στον καταναλωτή.

Το ειδικό σήμα τοποθετείται υποχρεωτικά δίπλα στην ένδειξη τιμής αγοράς κάθε προϊόντος που έχει ενταχθεί στο «καλάθι του νοικοκυριού» στο ράφι σε διακριτό καρτελάκι. Το καρτελάκι έχει σχήμα τετράγωνο ή ορθογώνιο, με διαστάσεις τουλάχιστον ίσες με οκτώ (8) εκατοστά x οκτώ (8) εκαστοστά, ή έχει σχήμα κυκλικό, με διάμετρο τουλάχιστον ίση με οκτώ (8) εκατοστά. Η υποχρέωση εφαρμογής των ως άνω διαστάσεων του ειδικού σήματος εκκινεί από την 1η Δεκεμβρίου 2022.

Σημειώνεται ότι απαγορεύεται η χρήση του ειδικού σήματος σε προϊόντα που δεν συμμετέχουν στην πρωτοβουλία και δεν έχουν δηλωθεί με τον κατάλογο καταναλωτικών προϊόντων που κάθε επιχείρηση έχει αποστείλει στο Υπουργείο Ανάπτυξης

Επιπρόσθετα, στην είσοδο κάθε καταστήματος αναρτάται ευκρινής λίστα / κατάλογος των προϊόντων που συνθέτουν το καλάθι του νοικοκυριού καθώς και οι τιμές στις οποίες προσφέρονται τα προϊόντα.

Επάρκεια στα προϊόντα και πρόστιμα

Τέλος, στο ΦΕΚ αναφέρεται ότι τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα που δηλώνονται στο «καλάθι του νοικοκυριού» βρίσκονται στα καταστήματά τους σε επάρκεια και διατίθενται απρόσκοπτα στο καταναλωτικό κοινό.

Αν τα αποθέματα προϊόντος που συμμετέχει στο «καλάθι του νοικοκυριού» εξαντληθούν σε ένα ή περισσότερα καταστήματα, τα σούπερ μάρκετ αντικαθιστούν προσωρινά το προϊόν που εξαντλήθηκε με αντίστοιχο προϊόν που διατίθεται στην ίδια ή χαμηλότερη τιμή και στην ίδια ή μεγαλύτερη ποσότητα.

Αν δεν υπάρχει τέτοιο προϊόν στο κατάστημα, οι υπόχρεοι μεριμνούν για την τροφοδοσία του καταστήματος στο οποίο εξαντλήθηκε το προϊόν εντός δύο (2) ημερών με επαρκή ποσότητα του προϊόντος που εξαντλήθηκε ή ενημερώνουν το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και την ψηφιακή πλατφόρμα e-katanalotis για την οριστική αντικατάσταση του προϊόντος στο σύνολο των καταστημάτων τους.

Το νέο προϊόν θα πρέπει επίσης να βρίσκεται σε επάρκεια. Η οριστική αντικατάσταση προϊόντος επιτρέπεται για μία μόνο φορά μέχρι την νέα τακτική υποβολή καταλόγου προϊόντων.

Στις επιχειρήσεις που παραβαίνουν την υποχρέωση αυτή επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ ανά κατάστημα στο οποίο συντελείται η παράβαση.

Πηγή: kathimerini.gr