Ημερίδα για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία από την Β’ Αστυνομική Διεύθυνση Δωδ/Σου
Κοινωνικά
01/12/2022

Με μεγάλο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου 2022,  σε διοργάνωση της Β΄ Διεύθυνσης Αστυνομίας Δωδεκανήσου , στην αίθουσα εκδηλώσεων στην Μαρίνα Κω.

Εισηγητές ήταν oι :  Πλατώνης Βασίλειος, Αστυνόμος Β΄ Διοικητής Τ.Τ. Κω,  Κώστας Χατζηδαυίδ, Διευθυντής  Σβουρένειου Κ.Δ.Α.Π. ΑμεΑ, η  Κοινωνική Λειτουργός  του  Σβουρένειου  Αρίδα Στέλλα, ο  Γενικός Γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Κω  Δημήτρης  Δρόσος του Νικολάου, Δικηγόρος  και η ψυχολόγος-Κοινωνική λειτουργός Πέγκυ Σαλούρου . Την εκδήλωση συντόνιζε ο Αστυνομικός Διευθυντής Γεώργιος Στέργου.

Στην εισήγηση του Διευθυντής  Σβουρένειου Κ.Δ.Α.Π. ΑμεΑ Κώστας Χατζηδαυίδ, ανέλυσε το ρόλο των φορέων ειδικής αγωγής και των δομών, την ενδυνάμωση της κοινωνικής ενσυναίσθησης, αναφέρθηκε στους στόχους  των κέντρων στην  σύγχρονη κοινωνία , στα προγράμματα συμπερίληψης, στο σύγχρονο μοντέλο διοίκησης των δομών, στη λειτουργία της σύγχρονης διεπιστημονικής ομάδας, καθώς και στην εκπαίδευση του προσωπικού που πρέπει να είναι συνεχής.  Πατώντας εδώ μπορείτε να δείτε αναλυτικά την παρουσίαση του κ. Κώστα  Χατζηδαυίδ 

Ενδιαφέροντα τα όσα παρουσίασε ο Διοικητής της Τροχαίας Κω Βασίλειος Πλατώνης. Περίπου 80 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) πάσχουν από κάποια αναπηρία. Πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν εμπόδια στην καθημερινή τους ζωή.  Καθημερινά η τροχαία της Κω πραγματοποιεί ελέγχους επισήμανε ο κ.Πλατώνης, ενώ παρέθεσε στοιχεία των τελευταίων πέντε χρόνων στην Κω,  που είναι 33 θανατηφόρα ατυχήματα  με 36 νεκρούς . 

Συγκεκριμένα:

20221201_122414.jpg

Τα επικίνδυνα σημεία που σημειώθηκαν τα ατυχήματα

20221201_122444.jpg

Στην εισήγηση του ο δικηγόρος και γραμματέας του δικηγορικού συλλόγου Κω Δημήτρης Ν. Δρόσος επισήμανε , πως τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία  οφείλει η πολιτεία και η ίδια η  κοινωνία να τα εφαρμόζει για την προστασία και την προαγωγή των δικαιωμάτων των συγκεκριμένων  ατόμων. Δεν δημιουργεί ειδικά δικαιώματα, αλλά επιχειρεί να διασφαλίσει ότι τα άτομα με αναπηρία απολαμβάνουν πλήρως και ισότιμα τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα με όλους. Η σύμβαση που τέθηκε σε ισχύ το 2008 από τον ΟΗΕ, η χώρα μας την υιοθέτησε το 2012. Το 2017 έγινε νόμος ατη χώρα μας. Περιλαμβάνει 50 άρθρα. Στη σύμβαση υπογραμμίζεται πως περιλαμβάνονται οι ανάγκες και η προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία . 

Αναφορικά με τη νομική θεμελίωση επισήμανε ότι τα δικαιώματα των ΑμεΑ πλέον διασφαλίζονται τόσο σε διεθνές όσο και σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, όπως, με περιοριστικό και ενδεικτικό τρόπο θα φανεί. Τα επιμέρους συντάγματα των πολιτισμένων νομικά κρατών περιέχουν διατάξεις οι οποίες εγγυώνται την ισότητα και τη μη διάκριση μεταξύ των πολιτών· στο ελληνικό, άρθρα, όπως το 2 (αξιοπρέπεια), το 4 (ισότητα), το 5 (προσωπικότητα), το 5Α (συμμετοχή στη Κοινωνία της Πληροφορίας), το 21 (ειδική φροντίδα), το 22 (εργασία ανεξάρτητα από κάθε διάκριση), το 25 (κοινωνικό κράτος) και 116 (άρση ανισοτήτων), αποδεικνύουν τη θεσμοθετημένη προστασία των ΑμεΑ, προς μια ζωή άνευ διακρίσεων.

Επίσης αναφέρθηκε στον σκοπό ύπαρξης  του Παρατηρητηρίου που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και την Ελλάδα και παρέχει  έγκυρη πληροφόρηση, τεκμηρίωση και επιστημονική γνώση για τα θέματα της αναπηρίας στην Ελλάδα, και η συμβάλει στη διαμόρφωση πολιτικών που θα εξασφαλίσουν ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους.

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ