Απλήρωτοι για άλλη μια φορά, οι συμβασιούχοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου
Κοινωνικά
03/12/2022
Εργασιακή «Ομηρία» των εργαζομένων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου

Συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ παραχώρησαν το πρωί του Σαββάτου τα μέλη του πανελλήνιου σωματείου εκτάκτου προσωπικού στο υπουργείο Πολιτισμού για την απλήρωτη εργασία, στα  τρία έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Κω. Τα μέλη του Σωματείου Αχιλλέας Χαλάς και Φίλιππος Λαδιάς σημείωσαν πως πρόκειται για ένα φαινόμενο διαχρονικό  με συμβασιούχους σε όλη την Ελλάδα να παραμένουν απλήρωτοι για αρκετούς μήνες.

Αυτοί τη φορά, απλήρωτοι παραμένουν,  από τον Σεπτέμβρη επί τρείς μήνες και οδεύουν στον τέταρτο, οι συμβασιούχοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου που εργάζονται στα τρία συνεχιζόμενα έργα της Κω ( Σφαγεία, Μαύρικες και Κέφαλο) και παρόλο που τα χρήματα Αυγούστου -Σεπτεμβρίου υπήρχαν, δεν καταβλήθηκαν με ευθύνη του Λογιστηρίου της Εφορείας, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι.

“Είναι η τρίτη φορά, τον τελευταίο χρόνο, όπου καθυστερεί το Υπουργείο Πολιτισμού να αποδώσει τα δεδουλευμένα στους οκτώ εργαζόμενους στα έργα της αντικατάστασης του κεντρικού δικτύου μεταφοράς νερού στη θέση Σφαγεία και στα άλλα έργα στις Μαύρικες και σε εκείνο διευθέτησης λυμάτων σε Κέφαλο-Αντιμάχεια , χρηματοδοτούμενα από το Αναπτυξιακό πρόγραμμα ειδικού σκοπού με φορέα υλοποίησης την ΔΕΥΑΚ η οποία καταβάλει έγκαιρα τα χρήματα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.

Αντί να ενδιαφερθεί η Εφορεία και το Υπουργείο Πολιτισμού, που είναι ο εργοδότης μας, ενδιαφέρθηκε η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης της Κω. Και ενώ στάλθηκαν έγκαιρα οι καταστάσεις στο Λογιστήριο της Εφορείας, τα οφειλόμενα Αυγούστου Σεπτεμβρίου ακόμα δεν έχουν καταβληθεί, Δεκέμβριο μήνα”, δήλωσαν εργαζόμενοι  στην σημερινή συνέντευξη τύπου στο Εργατικό Κέντρο ΒΣΔ. Είναι ένα πρόβλημα διαχρονικό και επαναλαμβανόμενο επισήμαναν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι ζητούν το αυτονόητο. Να πληρώνονται και να εργάζονται σε καλό εργασιακό περιβάλλον. 

Όλη αυτή η αδιαφορία έχει σαν αποτέλεσμα  να μένουν απλήρωτοι αρχαιολόγοι, εργατοτεχνίτες, αρχαιοφύλακες να αναγκάζονται να φεύγουν  συμβασιούχοι μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στα βασικά αγαθά για τη  διαβίωση τους και όσοι μένουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Αναφορικά με τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη , επισήμαναν πως κινδυνεύουν και να μην ολοκληρωθούν και οι καθυστερήσεις είναι τεράστιες! Οι εργαζόμενοι συναντήθηκαν το καλοκαίρι με τον δήμαρχο Κω και τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ, κατέθεσαν τα προβλήματα τους και αναμένουν να λάβουν επίσημη θέση επί τους θέματος, όπως και όλοι οι βουλευτές της περιοχής μας. 

Οι εργαζόμενοι ζητούν τα αυτονόητα,  αξιοπρεπές μισθολογικό περιβάλλον, οι ανανεώσεις των συμβάσεων να μην είναι δίμηνε,  να εργάζονται σε αξιοπρεπές εργασιακό περιβάλλον κι όχι να βάζουν οι ίδιοι καύσιμα στα αυτοκίνητα τους -όντας απλήρωτοι- για να διανύσουν χιλιόμετρα για να πάνε στην εργασία τους.

 

Ρεπορτάζ