Με κάθε επισημότητα και μεγαλοπρέπεια τα Θυρανοίξια και ο Πανηγυρικός Εσπερινός του Αγίου Νικολάου στην Κω
Κοινωνικά
05/12/2022

Μετά από πεντέμισι χρόνια, λόγω των εργασιών αποκατάστασης από τις ζημιές, που προκάλεσε ο σεισμός του 2017, επιστρέφει από σήμερα, ανακαινισμένος και ασφαλής, στους πιστούς ο Μητροπολιτικός  Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, στην Κω. 

Τα «Θυρανοίξια» είναι η 1η είσοδος στον ανακαινισμένο Ιερό Ναό , όπου γίνεται αρχικά ο Αγιασμός και ανοίγουν οι πύλες του.  Τα θυράνοιξια στηρίζονται  στην πίστη του λαού, αλλά και την ζωντανή παράδοση της Εκκλησίας. Ένα τροπάριο των αποστίχων του Εσπερινού ερμηνεύει την μεγαλοπρέπεια της Τελετής των Εγκαινίων ενός Ιερού Ναού: «…τούτον τον οίκον ο Πατήρ ωκοδόμησε· τούτον τον οίκον ο Υιός εστερέωσε· τούτον τον οίκον το Πνεύμα το Άγιον ανεκαίνισε, το φωτίζον, και στηρίζον, και αγιάζον τας ψυχάς ημών».

Στα  θυρανοίξια και ακολούθως  στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής του Πολιούχου Αγίου Νικολάου, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβρόσιος , συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αγκύρας κ. Ιερεμία, παρουσία του ιερού κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως, της πολιτικής, στρατιωτικής ηγεσίας, εκπροσώπων φορέων, συλλόγων και πλήθος πιστών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας απένειμε τον Χρυσό Σταυρό της Εν Δωδεκανήσω εκκλησίας του Οικουμενικού Θρόνου, στον κ. Γιώργο Χατζημάρκο ο οποίος εμφανώς συγκινημένος , ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την μεγάλη αυτή τιμή!

Ανήμερα Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022, στις 7.00 π.μ., θα τελεσθεί Όρθρος και Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπάθου και Κάσου κ.κ. Αμβροσίου, συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ἀγκύρας κ.κ. Ἱερεμίου και του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. Ναθαναήλ κι αμέσως μετά τη Δοξολογία θα γίνει η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Νικολάου από τις οδούς Κοραή, Ακτή Μιαούλη, Ακτή Κουντουριώτου, Βασιλέως

Ρεπορτάζ