Έρευνα για την τραγωδία στα Τέμπη: Το 47% καταλογίζει τη μεγαλύτερη ευθύνη στην πολιτεία
Κοινωνικά
09/03/2023

Μία εβδομάδα έχει ήδη περάσει από την προηγούμενη Τρίτη, λίγο μετά τις 11 το βράδυ, όταν δύο αμαξοστοιχίες συγκρούστηκαν μετωπικά στα Τέμπη, οδηγώντας στον θάνατο τουλάχιστον 57 ανθρώπους και πολλούς ακόμη βαριά τραυματισμένους που παραμένουν στα νοσοκομεία.

Το τρομακτικό δυστύχημα και η συνακόλουθη δημοσιογραφική έρευνα έχουν οδηγήσει στην αποκάλυψη πληροφοριών για την κατάσταση, τη λειτουργία, αλλά κυρίως την ασφάλεια του σιδηροδρόμου της χώρας, τις οποίες ούτε που θα φαντάζονταν οι πολίτες πριν από λίγες ημέρες.

Τις πταίει;
Ενόσω και η αστυνομική και η δικαστική έρευνα βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι δύσκολο να δοθεί σαφής απάντηση στο ερώτημα «τις πταίει», κάτι που ωστόσο το έχει ανάγκη η κοινωνία που ζητάει να αποδοθεί δικαιοσύνη, έστω εκ των υστέρων.

Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα πληροφόρησης, αλλά και συναισθημάτων, η εταιρεία People of Greece διερεύνησε «τι πιστεύουν οι Ελληνες για τις ευθύνες του σιδηροδρομικού δυστυχήματος», σε πανελλαδικό δείγμα 517 ενηλίκων ατόμων για το χρονικό διάστημα από 3-6 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 21% των πολιτών «δεν έχει σχηματίσει άποψη για τις ευθύνες του δυστυχήματος».

 

Ωστόσο, το υπόλοιπο 79% δηλώνει ότι έχει καταλήξει σε συμπεράσματα, αλλά εμφανίζεται διχασμένο ως προς τον καταλογισμό ευθυνών.

Σχεδόν οι μισοί, ποσοστό 47% από τους ερωτώμενους, δηλώνουν ότι θεωρούν βασικό υπεύθυνο για το δυστύχημα την πολιτεία.

Οι άλλοι μισοί, συνολικά 53% όσων έχουν διαμορφώσει συγκεκριμένη άποψη, αποδίδουν την ευθύνη για το δυστύχημα στην εταιρεία Hellenic Train σε ποσοστό 29%, ενώ το μικρότερο ποσοστό αναλογικά και συγκεκριμένα το 24% θεωρεί ότι η βασική ευθύνη για το δυστύχημα βαρύνει τον σταθμάρχη.

Πηγή kathimerini.gr