Μεταφορικό Ισοδύναμο: Παρατείνεται η υποβολή αιτήσεων έως τις 20 Μαρτίου
Κοινωνικά
11/03/2023

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης για την 1η φάση 2022 του μέτρου «Μεταφορικό Ισοδύναμο Επιχειρήσεων» και ορίζεται νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης η Δευτέρα 20-3-2023.

Σύμφωνα με το ν. 4832/2021, «Κύρωση κώδικα νομοθεσίας για την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στον νησιωτικό χώρο και για τον μηχανισμό εφαρμογής, την κρατική εποπτεία και τους γενικούς όρους υλοποίησης του Μεταφορικού Ισοδυνάμου.» (ΦΕΚ Α’ 172) όπως ισχύει, προβλέπεται η καταβολή του Αντισταθμίσματος Νησιωτικού Κόστους (ΑΝΗΚΟ) για την προμήθεια των επιλέξιμων υγρών καυσίμων, απευθείας στους κατοίκους και στις επιχειρήσεις των νησιών της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου, που είναι δικαιούχοι του Μοναδικού Αριθμού Νησιώτη (MAN) και του Μοναδικού Αριθμού Νησιωτικής Επιχείρησης (ΜΑΝΕ).

Το μέτρο, με την απευθείας καταβολή του (ΑΝΗΚΟ) στους δικαιούχους, εφαρμόζεται πιλοτικά από την 1 Αυγούστου 2020.

Σύμφωνα με την αριθμ. 3201/2022 KYA «Πιλοτική εφαρμογή του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου στη μεταφορά καυσίμων στα νησιά για το έτος 2022» (ΦΕΚ Β’ 5657), το μέτρο εφαρμόζεται στα ακόλουθα νησιά:

Αγαθονήσι, Άγιο Ευστράτιο, Αγκίστρι, Αλόννησο, Αμμουλιανή, Αμοργό, Ανάφη, Αντίπαρο, Αστυπάλαια, Ελαφόνησο, Ιθάκη, Ίο, Ικαρία, Κάρπαθο, Κάσο, Κέα, Κίμωλο, Κουφονήσια, Κύθηρα, Κύθνο, Λειψούς, Λέρο, Μεγανήσι, Μεγίστη, Μήλο, Νίσυρο, Παξούς, Πάτμο, Σαμοθράκη, Σέριφο, Σίκινο, Σίφνο, Σκιάθο, Σκόπελο, Σκύρο, Σύμη, Σχοινούσα, Τήλο, Φολέγανδρο, Φούρνους, Χάλκη και Ψαρά

Από 07/12/2022 το μέτρο επεκτείνεται στα νησιά:

Αντικύθηρα, Αρκιοί, Γαύδο, Δονούσα, Ερεικούσα, Ηρακλειά, Θύμαινα, Κάλυμνο, Κίναρο, Λέβιθα, Λήμνο, Μαθράκι, Μαράθι, Οθωνοί, Οινούσσες, Τέλενδο και Ψέριμο

Το μέτρο αφορά στα ακόλουθα επιλέξιμα υγρά καύσιμα: Όλοι οι τύποι αμόλυβδης βενζίνης, όλοι οι τύποι πετρελαίου κίνησης, Πετρέλαιο θέρμανσης, Υγραέριο κίνησης (Autogas)

Οι κάτοχοι ΜΑΝ και ΜΑΝΕ των ανωτέρω νησιών, προκειμένου να καταστούν δικαιούχοι του μέτρου, θα πρέπει πρώτα να εισέλθουν στο Πληροφοριακό Σύστημα και να αποδεχθούν τους όρους συμμετοχής στη δράση του Μ.Ι. Καυσίμων.

Τα στοιχεία των αποδείξεων αγοράς υγρών καυσίμων των δικαιούχων καταχωρίζονται αυτόματα από τους πρατηριούχους κατά την προμήθεια των καυσίμων, με την επίδειξη του ΜΑΝ ή του ΜΑΝΕ. Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η καταχώριση των αποδείξεων από τους πρατηριούχους, οι ωφελούμενοι μπορούν να εισέλθουν στο Πληροφοριακό Σύστημα της δράσης χρησιμοποιώντας τα διαπιστευτήρια που έχουν στο TaxisNet, και να καταχωρούν τα στοιχεία των αποδείξεων, εντός αποκλειστικής προθεσμίας 30 ημερών από την έκδοση τους.
Οι δικαιούχοι της δράσης οφείλουν να κάνουν χρήση των καυσίμων που προμηθεύονται αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη των αναγκών των μελών της ωφελούμενης μονάδας ή της επιχείρησής τους, επιδεικνύοντας το ΜΑΝ/ΜΑΝΕ σε κάθε αγορά επιλέξιμων καυσίμων και μόνο για ιδιόκτητα ή μισθωμένα μέσα (οχήματα, σκάφη, μηχανήματα, οικίες, γραφεία κ.ά.) που διαθέτουν. Για τα μισθωμένα μέσα θα πρέπει να διαθέτουν αντίστοιχα μισθωτήρια.

 

Πηγή: Reporter.gr