ΕΚΒΔΣ : Όχι στην παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού
Κοινωνικά
21/03/2023
Να αποσυρθεί τώρα το Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης

Η κυβέρνηση φέρνει στη βουλή προς ψήφιση ένα απαράδεκτο νομοσχέδιο που προχωράει στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νερού.

Ουσιαστικά μετατρέπει τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων εφαρμόζοντας και στο νερό τις οδηγίες της Ε.Ε. για την ακόμη μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού και των αποβλήτων σε ό,τι αφορά την διανομή, τη συντήρηση, τις υποδομές, την κατανάλωση στην αγροτική παραγωγή.

Στόχος να προχωρήσουν οι επενδύσεις και στον τομέα του νερού απρόσκοπτα, για τα κέρδη των μονοπωλίων. Αυτή η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα αρνητική για το λαό αφού θα τον επιβαρύνει με μεγαλύτερο κόστος, με αμφιβόλου ποιότητας νερό, με σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία αφού ακόμη και αυτό θα υποτάσσεται στα κέρδη και όχι στο τι έχει ανάγκη ο λαός. Το κράτος ακόμη μια φορά θα παίζει το ρόλο του «επόπτη» και «εγγυητή» της επιχειρηματικής δράσης, με ότι αυτό σημαίνει για την υγεία και την ασφάλεια τους λαού.

Αυτή την αντιλαϊκή πολιτική, την πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης, την είδαμε με την απελευθέρωση των σιδηροδρόμων στα Τέμπη. 

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Ήδη πολλές περιοχές στην Κω λένε το νερό….νεράκι, όπως η Κέφαλος που τους καλοκαιρινούς μήνες οι διακοπές νερού είναι συχνές και στην Αντιμάχεια, με αμφιβόλου ποιότητας νερό. Όμως οι λογαριασμοί συνεχίζουν να καταφθάνουν και να πληρώνονται για  νερό που δεν πίνετε, ως εμπόρευμα.

Αυτοί που σήμερα βγαίνουν στα κάγκελα, Δημοτικές αρχές, κόμματα που κυβέρνησαν αυτόν το τόπο, είναι οι ίδιοι που συμφώνησαν και συμφωνούν με την πολιτική η οποία οδήγησε την κατάσταση σε αυτό το σημείο.

Οι εργαζόμενοι, οι νησιώτες έχουν μόνο έναν δρόμο να επιλέξουν για να μην πουν το νερό νεράκι. Να επιλέξουν τα αιτήματα που απαντούν στις ανάγκες τους, για νερό ως κοινωνικό αγαθό κι όχι εμπόρευμα.

 

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης.  

Καλούμε όλα τα συνδικάτα να καταδικάσουν αυτή την πολιτική, να ενημερώσουν τους εργαζόμενους γιατί το πρόβλημα του νερού αφορά όλο το λαό. 

 

Διεκδικούμε:

  • Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνηση

  • Έξω οι εργολάβοι, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο νερό και τη διαχείρισή του

  • Φτηνό και ποιοτικό νερό. Άμεση μείωση όλων των τιμολογίων, κυρίως σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους

  • Καμία διακοπή νερού για χρέη σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες

21/03/2023