Η καθέλκυση του νεότευκτου πλοίου «ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΕΡΜΗΣ» της ΑΝΕ Μαστιχαρίου, στο ναυπηγείο «Ψαρρού»
Κοινωνικά
18/05/2023

Αρκετός ήταν ο κόσμος, που παραβρέθηκε στην τελετή καθέλκυσης του πλοίου , «ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΕΡΜΗΣ» την  Τετάρτη 17 Μαϊου 2023 στις 12.00 το μεσημέρι, στο Ναυπηγείο του Μανώλη Ψαρρού στο Πέραμα.

Πρόκειται για το πλοίο ιδιοκτησίας της Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρείας Μαστιχαρίου (ΑΝΕΜ), πλοιοκτησίας του Δήμου Κω και της οικογένειας του Ηλία Τηλιακού. Τον αγιασμό τέλεσε ο επίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως Προκόπιος.

Το παρόν μεταξύ άλλων, έδωσαν, ο Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς, οι Αντιδήμαρχοι Παναγιώτης Αβρίθης και Αλέξανδρος Χρυσόπουλος, Ντίνος Παπανικολάου π.Δήμαρχος Ηρακλειδών, ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της ΑΝΕΜ, Νίκος Χατζηνικολάου, ο Διευθύνων σύμβουλος Σάκης Τηλιακός και ο πατέρας του Ηλίας Τηλιακός ο άνθρωπος που πρώτος οραματίστηκε και ξεκίνησε τη γραμμή Κάλυμνος-Μαστιχάρι ,  ο Ηλίας Αθανασόπουλος Διευθύνων σύμβουλος της ναυπηγικής εταιρείας ARCO , ενώ  εκ μέρους του υπουργείου Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής, παρέστη ο γενικός Γραμματέας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Ευάγγελος Κυριαζόπουλος

Μετά την καθέλκυση του, θα χρειαστεί περίπου ένας μήνας για  επιπρόσθετες εργασίες επί του πλοίου καθώς και όλες τις  διαδικασίες προβλεπόμενων ελέγχων για την έκδοση των πιστοποιητικών ναυσιπλοΐας του πλοίου και αναμένεται  μέχρι τέλος Ιουνίου να καταπλέει  στην περιοχή μας.

Πρόκειται για ένα πλοίο που η ναυπήγηση του ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο 2021, από την εταιρεία ARCO LTD,  στο Ναυπηγείο «ΨΑΡΡΟΣ» του Δωδεκανήσιου (Σύμη) Μανώλη Ψαρρού.  Τα χαρακτηριστικά του πλοίου, είναι Β΄κατηγορίας, πρωτοποριακής κατασκευής, 42,8 m μήκος- 8,5m πλάτος, χωρητικότητας 300 επιβατών και 9 αυτοκινήτων. Θα αναπτύσσει ταχύτητα 18-20 κόμβων, είναι μεταλλικό, θα λειτουργεί ως συμβατικό και θα έχει απαγορευτικό τα 8 μποφόρ. Θα καλύπτει δρομολόγια σε νησιά των Δωδεκανήσων και σύνδεση με τη Σάμο και όχι μόνο.

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύβουλος της  ARCO LTD Ηλίας Αθανασόπουλος, το «ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΕΡΜΗΣ»  είναι  ένα πλοίο που αποτελεί την ψυχή των εργαζόμενων και όλων όσων συνέβαλαν στη σχεδίαση και ναυπήγηση του .

 

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ