Η πρόταση των 4 Δημάρχων για το θέμα της ενοικίασης των 65 στρεμμάτων του Ναυτικού Ομίλου
Κοινωνικά
30/05/2023

Αγαπητοί φίλοι, σας στέλνουμε την πρόταση των 4 Δημάρχων για το θέμα της ενοικίασης των 65 στρεμμάτων του Ναυτικού Ομίλου που προήλθε μετά από περίσκεψη και ιδιαίτερη προσοχή και σας παρακαλούμε θερμά να την υποστηρίξετε ως την μοναδική που μπορεί να αναδείξει τις αρετές της κοινωνίας μας

Κυρία Πρόεδρε, Σεβασμιότατε, πρώην συνάδελφοι, αγαπητοί φίλοι της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Κω,

Σχετικά με την ενοικίαση της έκτασης του Ναυτικού Ομίλου από την ΕΤΑΔ και αναγνωρίζοντας το καθεστώς της αξιοποίησης των ακινήτων του Δημοσίου μελετήσαμε τον σχετικό φάκελο και την πρόταση. Δηλαδή την μελέτη αξιοποίησης του ακινήτου, την οικονομοτεχνική μελέτη και την πρόταση της ΕΤΑΔ για το ετήσιο ενοίκιο των 100 χιλιάδων ευρώ και καταλήξαμε στο παρακάτω συμπέρασμα:

Η απόδοση του ενοικίου από τον Δήμο στηρίχθηκε στην πρόταση τουριστικής αξιοποίησης και εκμετάλλευσης του ακινήτου με μοναδικό σκοπό την κάλυψη του ενοικίου από τις εισπράξεις της τουριστικής εκμετάλλευσης. Στην πράξη δηλαδή αν καταλάβαμε καλά, πέραν κάποιων χώρων που θα χρησιμοποιηθούν από τον Ναυτικό όμιλο όλοι οι υπόλοιποι θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες προς εκμετάλλευση.

Θεωρούμε ότι αυτή η εξέλιξη είναι αντίθετη προς την κατεύθυνση του δημόσιου χαρακτήρα του ακινήτου και της απόδοσης του ανεξαίρετα σε όλους τους συνδημότες μας, στους γονείς, στα παιδιά μας, στους φιλοξενούμενους μας και στο μέλλον του νησιού μας με κοινωφελείς χρήσεις ελεγχόμενες απόλυτα από τον Δήμο μας

Το ακίνητο είναι ένα από τα ελάχιστα σημεία του νησιού και το μοναδικό μέσα στην πόλη που απομένει για κοινωφελή και αποκλειστική από τον Δήμο μας χρήση και εποπτεία.

Θεωρούμε ότι σε αυτή την φάση της δύσκολης οικονομικής κατάστασης του δημοσίου ότι το ενοίκιο είναι το αναγκαίο κακό που κάποια στιγμή ίσως αναθεωρηθεί από την κυβέρνηση, αλλά βασική προϋπόθεση της συναίνεσης μας για την ενοικίαση του ακινήτου είναι η αποκλειστική χρήση του ακινήτου ως δημόσιου αγαθού υψηλής ανθρώπινης και περιβαλλοντικής αξίας με αλλαγή της συγκεκριμένης μελέτης και ανάδειξη της περιοχής με νέα μελέτη και έργα από τον Δήμο μας για κοινωφελείς δραστηριότητες προς όλους τους πολίτες και τους φιλοξενούμενους μας υπό την εποπτεία και ευθύνη του Δήμου μας  και με στόχους την ανάδειξη του θαλασσινού στοιχείου και του ναυταθλητικού ιδεώδους. 

Με αυτή την πρόταση καλύπτονται όλες οι απαιτήσεις. Το ακίνητο έστω και με οικονομικό βάρος των πολιτών παραμένει στην χρήση και στην εποπτεία του Δήμου μας, δεν προσθέτει επί πλέον τουριστικές υπηρεσίες σε ένα κορεσμένο στην πόλη επιχειρηματικό περιβάλλον  και αποφεύγονται κάθε υπόνοιες που οδηγούν σε λαθεμένα συμπεράσματα.

Κυρία Πρόεδρε, σας παρακαλούμε να μας θεωρήσετε παρόντες στην συνεδρίαση, να λάβετε υπόψη την πρόταση μας και να την αναγνώσετε στους παρόντες.

Φιλικά οι πρώην Δήμαρχοι Καϊσερλης Κώστας, Φάκκος Μιλτιάδης, Χατζηγιακουμής Βασίλης, Παπανικολάου Ντίνος.