Σταμάτης Καμπουράκης για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Κοινωνικά
05/06/2023

 Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972, η οποία καθιερώθηκε για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με τα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη μας. Γνωρίζουμε πως η αλλαγή συνηθειών δεν είναι το ευκολότερο πράγμα. Εμείς όμως επιμένουμε και λέμε ό,τι όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τις καθημερινές μας συνήθειες, για να παραδώσουμε στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές ένα καθαρότερο περιβάλλον ένα καθαρότερο αύριο !

 Ο φετινός εορτασμός συμπίπτει με την εορτή του Αγίου Πνεύματος και όλοι είμαστε μάρτυρες των όλο και περισσότερο ακραίων καιρικών φαινομένων που πλήττουν τον όμορφο πλανήτη μας και ίσως να είναι ένα σημάδι και μια ευκαιρία να αναλογιστούμε πόσο στενά συνδέεται η ύπαρξή μας, η ποιότητα της ζωής μας, με την υγεία και τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας.

 Η οικονομική ανάπτυξη μπορεί και πρέπει να συμβιβάζεται με την προστασία του περιβάλλοντος και η οικονομική μεγέθυνση και η βιώσιμη νια το περιβάλλον ανάπτυξη μπορούν συχνά να συμβαδίσουν.

 Θα πρέπει όσο υπάρχει ακόμη περιθώριο και η δυνατότητα να αναστρέψουμε την σημερινή δυσμενή κατάσταση, να εξακολουθήσουμε να δίνουμε την μάχη για το περιβάλλον, ώστε να μην χαθεί, και να παραδώσουμε στα παιδιά μας την ποιότητα της ζωής που τους αξίζει !

 Γι᾽αυτό απαιτείται αφύπνιση και δράση από όλους μας, παίρνοντας θετικές πρωτοβουλίες και υιοθετώντας φιλικές προς το περιβάλλον δράσεις, σε παγκόσμιο, σε εθνικό, σε τοπικό, αλλά και σε ατομικό επίπεδο,

 Η αλλαγή μπορεί να ξεκινήσει από εμάς κι ένας αποτελεσματικός τρόπος, για να γίνει πράξη, είναι να αναλάβουμε συνειδητά και οργανωμένα, την ευθύνη τόσο για τη μείωση, όσο και για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων που παράγουμε, κάνοντας ανακύκλωση και αλλάζοντας τις καταναλωτικές μας συνήθειες.

 Τα μεγάλα σημερινά περιβαλλοντικά προβλήματα που παρατηρούνται σε όλο τον κόσμο, είναι: η ρύπανση της ατμόσφαιρας, η ρύπανση & έλλειψη των υδάτινων πόρων, η αυξανόμενη ερημοποίηση και η αποδάσωση μεγάλων εκτάσεων, η υποβάθμιση των βιοτόπων με ότι σημαίνει αυτό για τη βιοποικιλότητα των ειδών, η εξάντληση των ορυκτών πόρων, η υποβάθμιση της ποιότητας της γεωργικής γης και τελικά η κλιματική αλλαγή.

 Η δυνατότητα να ζούμε σε ένα καθαρό, βιώσιμο, ανθρώπινο περιβάλλον, είναι μια μεγαλύτερες προκλήσεις που καλείται να διαχειριστεί η γενιά μας,

 Είναι η σημαντικότερη κληρονομιά που θα αφήσουμε στα παιδιά μας και στις γενιές που ακολουθούν.

 Ας τη διασφαλίσουμε, κάνοντας το καλύτερο που μπορούμε σήμερα.

 Ας αναδείξουμε την περιβαλλοντική συνείδηση σε καθημερινή πράξη και στάση ζωής».

 Ο Δήμος μας σε αυτό το δύσκολο και ύψιστης σημασίας εγχείρημα, που είναι η προστασία του περιβάλλοντος, δίνει τον καλύτερό του εαυτό, σε συνεργασία με όλες τις εθελοντικές οργανώσεις — ομάδες αλλά και με τον κάθε ένα από εσάς χωριστά ! ! !

 

Με εκτίμηση,

 

Ο Αντιδήμαρχος

 

Περιβάλλοντος — Καθαριότητας & Πρασίνου Καμπουράκης Αντ. Σταμάτης