Στον αέρα η αρτιότητα για τα οικόπεδα των τεσσάρων στρεμμάτων
Κοινωνικά
07/06/2023

Ηαπόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Της Επικρατείας, που καταργεί την αρτιότητα και την οικοδομησιμότητα εκατοντάδων χιλιάδων ακινήτων άνω των 4.000 τ.μ., υφιστάμενα προ του 2003, συζητήθηκε χτες στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

Το θέμα εισηγήθηκε η Εντεταλμένη Περιβάλλοντος Κυκλάδων
Έλλη Χωριανοπούλου, η οποία μιλώντας για το θέμα τόνισε ότι πρόσφατα έγινε γνωστή η απόφαση 176/2023 της ολομελείας του ΣτΕ, η οποία ακύρωσε οικοδομική άδεια κατοικίας 185μ² σε ακίνητο 8 στρεμμάτων στην Πάτμο - 17 ολόκληρα χρόνια μετά την έκδοσή της.

H απόφαση όπως υπογράμμισε, ανατρέπει την μέχρι και σήμερα ισχύουσα βασική ρύθμιση της εκτός σχεδίου δόμησης, η οποία όριζε ότι μοναδική προϋπόθεση για αρτιότητα και οικοδομησιμότητα ενός ακινήτου είναι το ελάχιστο εμβαδόν (4.000μ²), αρκεί το ακίνητο αυτό να “υφίσταται” πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2003

. Όπως εύστοχα και ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, στο από 9 Απριλίου 2023, άρθρό του στην Καθημερινή της Κυριακής, χαρακτήρισε την απόφαση αυτή – αντιεπιστημονική – αναδεικνύοντας και ο ίδιος τους κινδύνους της υιοθέτησης από την πολιτεία των διαλαμβανομένων στο διατακτικό της.

Η κ. Χωριανοπούλου κατέθεσε πρόταση για τη λήψη απόφασης από το σώμα ζητώντας να εφαρμόζεται ότι ίσχυε μέχρι σήμερα η οποία έγινε δεκτή και η οποία αναφέρει τα εξής:

«Είτε με τη μορφή νομοθετικής παρέμβασης με την μορφή της αυθεντικής ερμηνείας, είτε με εκ νέου νομοθέτηση, το περιφερειακό συμβούλιο της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου προτείνει όπως:

Η παράγραφος 3 του άρθρου 23 του νόμου 3212/2003 (ΦΕΚ 308Α’) να αντικατασταθεί ως εξής:
1. Η περίπτωση α’ της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του από 24/31-5-1985 (ΦΕΚ 270 Δ΄) Προεδρικού Διατάγματος όπως αντικαθίσταται με την παράγραφο 1 του άρθρου 10 του Νόμου 3212/2003 δεν ισχύει για γήπεδα εκτός σχεδίου τα οποία στερούνται προσώπου σε κοινόχρηστο δρόμο εφόσον τα γήπεδα αυτά υφίστανται κατά την έναρξη ισχύος του νόμου 3212/2003, δηλαδή την 31η-12-2003.

2. Γήπεδα τα οποία πληρούν την προϋπόθεση της προηγούμενης παραγράφου δομούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 24/31-5-1985 όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει με το ν.4759/2020, με την προϋπόθεση ότι: Η άδεια δόμησης θα προβλέπει υποχρεωτική φύτευση με αειθαλή δένδρα της τοπικής βιοποικιλότητας τουλάχιστον στο 15% της έκτασης του γηπέδου

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν αρκετοί περιφερειακοί σύμβουλοι που υπογράμμισαν ότι πρόκειται για ένα πολιτικό αλλά και κοινωνικό ζήτημα και ότι έχει δημιουργηθεί μεγάλη σύγχυση στα πολεοδομικά γραφεία πολλά από τα οποία σταμάτησαν να εκδίδουν άδειες, ενώ στα νησιά ακόμα κάποια συνεχίζουν.

Συζήτηση για τις παραλίες
Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος το χαρακτήρισε ως πολύ σοβαρό λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι ξεκίνησε όλως τυχαίως από τα νησιά μας! Όπως είπε πρόκειται για άλλη μία κρίση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και το κράτος, καθώς πολίτες είχαν έγγραφα και άδεια από την πολιτεία και βρέθηκαν στον αέρα.


Μάλιστα σύμφωνα με τον ίδιο η απόφαση του ΣτΕ δεν εφαρμόζεται σε όλη την Ελλάδα οριζόντια. Είναι τραγελαφικό όπως είπε χαρακτηριστικά γιατί κάποιες πολεοδομίες της χώρας την εφαρμόζουν και άλλες την αγνοούν ενώ τόνισε ότι υπάρχει και άλλη απόφαση πρόσφατη του ΣτΕ που έρχεται σε αντίθεση με αυτήν!

Με την ευκαιρία ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε στις παραλίες κυρίως σε ότι αφορά αυθαιρεσίες από τις εκμεταλλεύσεις εστίασης που υπάρχουν σε αυτές με αφορμή τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στα νησιά μας και τα όσα βλέπουν το φώς της δημοσιότητας.


«Η υπόθεση ξεκίνησε από τη Μύκονο και πήρε σειρά η Ρόδος. Είναι απόλυτα δικαιολογημένη η παρέμβαση της δημόσιας διοίκησης για τις παρανομίες των επιχειρήσεων αυτών. Είχαν άδειες και μάλιστα πολλές υγειονομικού ενδιαφέροντος που δεν τις χορήγησε ο δήμος και ούτε η περιφέρεια. Επικρατεί μία κατάσταση δυσάρεστη στις παραλίες, όπου ξεφυτρώνουν διάφορες αυθαίρετες κατασκευές. Καμία ανοχή από την περιφέρεια αλλά ούτε και η στοχοποίηση νησιών.

Είναι ελληνικό άθλημα η αυθαίρετη δόμηση και χιλιάδες αυθαίρετα υπάρχουν στον ελληνικό αιγιαλό παντού. η συζήτηση όμως πάντα αφορά νησί εκεί… ξεχαρμανιάζει ο Έλληνας και η δημόσια διοίκηση. Δεν θέλω ασυλία αλλά οριζόντια μέτρα και κανόνες. Δέχομαι απόλυτα τον έλεγχο» δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος τονίζοντας ότι η περιφέρεια δεν έχει αρμοδιότητες στη χορήγηση άδειας ή την ανάκληση της και ούτε αρμοδιότητα στην κατεδάφιση των αυθαιρέτων.


«Ορισμένοι μας κουνούν το δάχτυλο, ξέρουν ότι η αποκεντρωμένη διοίκηση έχει την αρμοδιότητα της κατεδάφισης και το έχουν… ξεχάσει. Σε όσους κουνάνε το δάχτυλο και διακινούν ψεύδη λέω: που ήσασταν όταν δίναμε μόνοι μας τον αγώνα κατά των αυθαίρετων κατασκευών;» εκφράζοντας την απορία πως δόθηκε ρεύμα και νερό σε τέτοιες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται πάνω στις παραλίες;

 

 

rodiaki.gr