Ο καύσωνας ήρθε για να μείνει – Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ
Κοινωνικά
14/07/2023

Σε επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε τη Δευτέρα για τον καύσωνα "Κλέων" προχώρησε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), αναφέροντας τις ακραίες θερμοκρασίες ανά περιοχή στη χώρα μας, με τον "υδράργυρο" να φτάνει ακόμα και τους 44 βαθμούς Κελσίου.

 

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσίααπό την Κυριακή (16-07-2023) και μετά προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια. Η ζέστη πάντως θα διατηρηθεί μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας με τιμές στα ηπειρωτικά περί τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

 

Πιο αναλυτικά:

 

1.Την Πέμπτη (13-7-2023) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου

γ. στη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΚΛΕΩΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ

2. Την Παρασκευή (14-7-2023) οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 43 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 και πιθανόν τους 44 βαθμούς Κελσίου.

γ. στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 28 με 30 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΚΛΕΩΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ

3. Το Σάββατο (15-7-2023) οι υψηλές θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν λίγο. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 βαθμούς Κελσίου

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40, στο εσωτερικό της Στερεάς, της Πελοποννήσου και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου

γ. στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 28 με 31 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΚΛΕΩΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ

4. Την Κυριακή (16-7-2023) και τη Δευτέρα (17-7-2023) προβλέπεται περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά. Πιο συγκεκριμένα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς και την Κυριακή στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 37 βαθμούς Κελσίου

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και την Κυριακή στη Στερεά και τη Θεσσαλίας τους 40 βαθμούς Κελσίου

γ. στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 και την Κυριακή στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

 

ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΚΛΕΩΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ

ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΚΛΕΩΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ

Οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας για το διήμερο αυτό θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς και την Κυριακή κατά τόπους περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

Μαρουσάκης: Δύσκολη ημέρα το Σάββατο

Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου του Open, Κλέαρχο Μαρουσάκη η θερμοκρασία συνεχίζει να ανεβαίνει σήμερα. Σε κλειστά γεωγραφικά διαμερίσματα του ηπειρωτικού κορμού θα συναντήσουμε θερμοκρασίες έως 40 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή κατά 4-6 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

 

Πιο υποφερτή είναι η κατάσταση λόγω του μελτεμιού, στις περιοχές που είναι κοντά στη θάλασσα.

Αύριο, Παρασκευή ανεβαίνει κι άλλο το θερμόμετρο σε κλειστά γεωγραφικά διαμερίσματα του ηπειρωτικού κορμού και φτάσει τους 42 βαθμούς Κελσίου. Το Σάββατο θα είναι επίσης μια δύσκολη ημέρα, όπως τονίζει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης. Ωστόσο, αυτό το ισχυρό κύμα ζέστης τείνει να περιοριστεί από το ύψος της Θεσσαλίας και πιο νότια, με μια πιο δροσερή αέρια μάζα από τα Βαλκάνια και άρα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου ο υδράργυρος θα πέσει πιο κοντά στις φυσιολογικές τιμές, ωστόσο πιο νότια η ζέστη θα επιμείνει.

Η πρόγνωση ανά περιοχή

Σύμφωνα με τον Διδάκτορα Μετεωρολογίας ΑΠΘ, Μιχάλη Σιούτα, η αυριανή μέρα θα είναι η θερμότερη με 41 – 42 τοπικά.

Μπορεί να δούμε και υψηλότερες τιμές 43 και 44, στις γνωστές θερμότερες περιοχές, δηλαδή στη Θεσσαλία, Στερεά, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησο και στις νησιωτικές περιοχές. Στη νότια Κρήτη μπορεί να έχουμε 39 με 40 και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, επίσης στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη 35 με 37, τοπικά 38. Το Σάββατο θα έχουμε μια μικρή υποχώρηση στη Βόρεια Ελλάδα όπου οι μέγιστες τιμές θα είναι στους 38 με 39, θα παραμείνουν όμως υψηλές και το Σάββατο στους 42 με 43 τοπικά πιθανόν και 44, στην κεντρική και νότια χώρα".

Όπως εξηγεί το Σάββατο θα είναι δύσκολη μέρα αλλά από την Κυριακή που ενισχύεται περισσότερο το μελτέμι, θα έχουμε μια υποχώρηση στην Ανατολική Ελλάδα. "Θα είναι μια ανακούφιση. Στη Βόρεια Ελλάδα δεν θα ξεπερνά τους 38. Στην Ανατολική Ελλάδα τους 39 βαθμούς. Θα λιγοστέψουν τα 40άρια από την Κυριακή και τη Δευτέρα επίσης, αλλά και την Τρίτη φαίνεται να παραμένουν σε υψηλές τιμές. Τα μέτρα και οι οδηγίες θα πρέπει να εφαρμόζονται", είπε συγκεκριμένα μιλώντας στην ΕΡΤ1.

 

Στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας φαίνεται ότι θα έχουμε εξάρσεις, σύμφωνα με τον ίδιο, και θα παραμείνουμε γενικά σε υψηλές θερμοκρασίες. "Το καλό στοιχείο είναι τα λιγότερα 40άρια από την Κυριακή. Αρκετή ζέστη όμως και για αυτό θα πρέπει να έχουμε αυξημένη προσοχή και ευχόμαστε να μην έχουμε αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών καθώς ενισχύεται το μελτέμι κυρίως στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, όπου θα έχουμε 6 και 7 μποφόρ", καταλήγει.

Κολυδάς: Υπάρχουν και καλά νέα

Σε ανάρτησή του, ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς, τονίζει ότι "υπάρχουν και καλά νέα" σε ό,τι αφορά τον καύσωνα, καθώς "το μελτέμι εντάσεως 6 με 7 μποφόρ από το Σάββατο στο Αιγαίο, θα δράσει όχι μόνο ανασταλτικά στην άνοδο του υδραργύρου, αλλά θα προκαλέσει και πτώση της θερμοκρασίας, κυρίως στα ανατολικά".

Ο κ. Κολυδάς διευκρίνισε ότι παρότι το μελτέμι θα μπει από το μεσημέρι του Σαββάτου "λόγω θερμικής αδράνειας, η πτώση της θερμοκρασίας στα ανατολικά θα φανεί Κυριακή και Δευτέρα".