Στο «κόκκινο» η Ευρώπη
Κοινωνικά
16/10/2020

Στο κόκκινο περισσότερες από τις μισές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και το Ηνωμένο Βασίλειο, στο νέο ευρωπαϊκό χάρτη που δημοσιοποίησε χθες το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC).

Όλες οι άλλες χώρες της δυτικής και κεντροανατολικής Ευρώπης, εξαιρουμένων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, είναι κόκκινες στο χάρτη αυτό. Γεγονός που σημαίνει ότι καταγράφονταν 50 ή περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και το ποσοστό των θετικών τεστ ήταν 4% ή υψηλότερο κατά τις 14 τελευταίες ημέρες.

Σκοπός του χάρτη είναι να βοηθήσει τις χώρες να εναρμονίσουν τις συστάσεις τους για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Μόνο τρεις χώρες της ΕΕ και του Χώρου Σένγκεν (η Ελλάδα, η Νορβηγία και η Φινλανδία) καθώς και η περιφέρεια της Καλαβρίας, στην Ιταλία, είναι εν μέρει πράσινες. Αυτό σημαίνει ότι καταγράφονταν λιγότερα από 25 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους κατά τις τελευταίες 14 ημέρες και το ποσοστό των θετικών τεστ ήταν κάτω από 4%.

Ιταλία, Κύπρος, Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία είναι, στο μεγαλύτερο μέρος τους, «πορτοκαλί», δηλαδή είχαν κάτω από 50 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους αλλά το ποσοστό των θετικών τεστ ήταν άνω του 4% ή είχαν μεταξύ 25-150 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και το ποσοστό των θετικών τεστ ήταν κάτω από 4%.

Ενώ, Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Ισλανδία είναι γκρίζες στο χάρτη, που σημαίνει ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για τα τεστ στον πληθυσμό.

Στη Γαλλία, πάντως, όπου από προχθές απαγορεύεται η κυκλοφορία κατά τις νυχτερινές ώρες, (τόσο στο Παρίσι όσο και σε πολλές άλλες μεγάλες πόλεις), τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, εντός 24 ωρών ανήλθαν σε 30.621, και συνολικό αριθμό 809.684 από την αρχή της πανδημίας, 88 άνθρωποι υπέκυψαν, ενώ οι θάνατοι ανέρχονται συνολικά σε 33.125.

Για αρκετές ημέρες, οι νέες εισαγωγές στις μονάδες εντατικής θεραπείας νοσοκομείων καταγράφουν ανοδική τάση: 171 ασθενείς τη Δευτέρα, 226 την Τρίτη, 193 την Τετάρτη και 219 την Πέμπτη. Ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 που νοσηλεύονται σήμερα σε ΜΕΘ ανέρχεται σε 1.741 ή 77 περισσότερους από την προηγούμενη ημέρα. Ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν είπε σήμερα ότι η Γαλλία διαθέτει 5.800 κρεβάτια σε ΜΕΘ.

Στην Ιταλία, το τελευταίο εικοσιτετράωρο, έχασαν τη ζωή τους 83 άνθρωποι και διαγνώσθηκαν 8.804 νέα κρούσματα κοροναϊού. Προχθές τα κρούσματα ήταν 7.332 και οι νεκροί 43. Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχουν εισαχθεί 586 ασθενείς, 47 περισσότεροι από χθες.

Η Σουηδία, που ήταν αρνητική στην πολιτική του lockdown από την έναρξη της επιδημίας, αφήνοντας τα περισσότερα σχολεία, εστιατόρια και επιχειρήσεις ανοιχτά, καταγράφει συνεχή άνοδο των νέων κρουσμάτων από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Χθες, ανακοινώθηκαν 1.075 νέα κρούσματα, αλλά ο κορυφαίος επιδημιολόγος της χώρας δήλωσε ότι η πρόσφατη αύξηση δεν αποτελεί ένδειξη ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Στην Πολωνία που σημειώθηκε νέο ημερήσιο ρεκόρ 8.009 κρουσμάτων κορονοϊού σε 24 ώρες, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους πολίτες “να μένουν στα σπίτια τους” και να “εργάζονται από απόσταση” ανακοινώνοντας παράλληλα σειρά μέτρων.