Επετειακές εκδηλώσεις για τα θυρανοίξια της Εβραϊκής Συναγωγής-Χάβρα ως λατρευτικός και πολιτιστικός χώρος
Κοινωνικά
21/07/2023

Εγκαινιάζεται η Εβραϊκή Συναγωγή, «ΧΑΒΡΑ» με ανακαίνιση στις εγκαταστάσεις μετά το μνημόνιο συνεργασίας  μεταξύ του Δήμου Κω και του Κεντρικού Ισραηλίτικου Συμβουλίου Ελλάδος (Κ.Ι.Σ.) για την αξιοποίηση του κτιριακού συγκροτήματος ως λατρευτικός και πολιτιστικός χώρος.

Η ανακαίνιση του στοίχισε περίπου 40 χιλ.ευρώ και έχουν προγραμματιστεί μια σειρά εκδηλώσεων και τα εγκαίνια και τα θυρανοίξια από τον Ραββίνο την ερχόμενη Κυριακή, σύμφωνα με τις δηλώσεις του επιστημονικού διευθυντή της Αστικής εταιρείας «Ιπποκράτης» DR Δημήτρη Γερούκαλη.

Το έργο ανακαίνισης της Συναγωγής της Κω, που ανέλαβε ο Αρχιτέκτονας Ηλίας Μεσσίνας, υλοποιήθηκε με τη συνεργασία του Δήμου Κω, του ΚΙΣΕ και της Αστικής Εταιρείας Ιπποκράτης, κατόπιν της υπογραφής σχετικού Μνημονίου, με στόχο την αξιοποίηση της Συναγωγής και την αναβάθμιση του ρόλου της στη ζωή του νησιού ως θρησκευτικού χώρου, αλλά και ως τόπου μνήμης, γνώσης και πολιτισμού.


Οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα εγκαίνια της Συναγωγής θα ξεκινήσουν με επίσκεψη στο εβραϊκό νεκροταφείο.

θα ακολουθήσει η κεντρική εκδήλωση στη Συναγωγή, στις 12.30, που θα περιλαμβάνει τα θυρανοίξια και τις προσευχές, που θα αναπέμψει ο Ραββίνος Αθηνών Γκαμπριέλ Νεγρίν, χαιρετισμούς επισήμων, την παρουσίαση του έργου ανακαίνισης από τον Αρχιτέκτονα Ηλία Μεσσίνα, καθώς και συναυλία με τη σοπράνο Μαριάντζελα Χατζησταματίου, που θα ερμηνεύσει εβραϊκά τραγούδια από τη ρωμανιώτικη και τη σεφαραδίτικη παράδοση μαζί με το συγκρότημα Pellegrinaggio al levante.

Το απόγευμα της Κυριακής, θα γίνει στη Συναγωγή η παρουσίαση των βιβλίων του Αρχιτέκτονα Ηλία Μεσσίνα «Καάλ Σαλώμ: Η Συναγωγή της Κω» (εκδ. Ιπποκράτης, Κως 2023) και «Το Συναγώι» (εκδ. Ινφογνώμων, Αθήνα 2023)

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ