Τα Θυρανοίξια της Εβραϊκής Συναγωγής Κω
Κοινωνικά
23/07/2023

Παρουσία αρκετού κόσμου, πραγματοποιήθηκαν  τα θυρανοίξια της ανακαινισμένης  Συναγωγής της Κω, από τον Ραββίνο Αθηνών Γκαμπριέλ Νεγρίν, σήμερα Κυριακή  23 Ιουλίου στο πλαίσιο του μνημονιου συνεργασίας του Δήμου Κω, του Κεντρικου σραηλιτικου Συμβουλιου Ελλάδος (ΚΙΣΕ), της  Αστικής Εταιρείας Ιπποκράτης και της Διαχειριστικής Επιτροπής της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ρόδου.

«Εβδομήντα οχτώ χρόνια μετά την εκτόπιση των Εβραίων του νησιού από τους Ναζί, τον Ιούλιο του 1944, και την εξόντωσή τους στο Άουσβιτς, η ιστορική Καλ Σαλώμ λειτουργεί και πάλι ως Συναγωγή και ανοίγει τις πόρτες της στην τοπική κοινωνία και σε χιλιάδες επισκέπτες απ΄ όλον τον κόσμο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΙΣΕ.

Το έργο ανακαίνισης της Συναγωγής της Κω, που ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Ηλίας Μεσσίνας, υλοποιήθηκε με τη συνεργασία του Δήμου Κω, του ΚΙΣΕ και της Αστικής Εταιρείας Ιπποκράτης, κατόπιν της υπογραφής σχετικού Μνημονίου, με στόχο την αξιοποίηση της Συναγωγής και την αναβάθμιση του ρόλου της στη ζωή του νησιού ως θρησκευτικού χώρου, αλλά και ως τόπου μνήμης, γνώσης και πολιτισμού.

Αμέσως μετά τα θυρανοίξια και τις προσευχές, ακολούθησε η κεντρική εκδήλωση , με χαιρετισμό από τον επιστημονικό Διευθυντή της Αστικης εταιρείας τον κ. Γερουκαλη  και χαιρετισμούς επισήμων.

Ακολούθησε συναυλία με τη σοπράνο Μαριάντζελα Χατζησταματίου, που ερμηνευσε εβραϊκά τραγούδια από τη ρωμανιώτικη και τη σεφαραδίτικη παράδοση μαζί με το συγκρότημα Pellegrinaggio al levante.

Η παρουσίαση του έργου ανακαίνισης από τον αρχιτέκτονα Ηλία Μεσσίνα  και η απογευματινή παρουσίαση του βιβλίου του, δεν θα πραγματοποιηθούν λόγω  οικογενειακού ζητήματος του κ.Μεσσινα.

 

 

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ