Εντυπωσιακό το «φεγγάρι του οξύρρυγχου»- Εντυπωσιακές οι εικόνες του από όλο τον κόσμο
Κοινωνικά
02/08/2023

Η χθεσινή Πανσέληνος του Αυγούστου που ονομάζεται «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου» δεν είναι η μοναδική που θα δούμε μέσα σε έναν μήνα. Φέτος, θα σημειωθεί ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο με δύο «υπερπανσέληνους» κάτι που δεν πρόκειται να ξανασυμβεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2037. Το συγκεκριμένο φαινόμενο συμβαίνει όταν το φεγγάρι εμφανίζεται στον νυχτερινό ουρανό πιο μεγάλο και πιο φωτεινό επειδή βρίσκεται πιο κοντά στη Γη από ό,τι συνήθως. Πρόκειται για το μεγαλύτερο φεγγάρι του χρόνου και το όνομά του έχει το έχει λάβει από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής που την συγκεκριμένη μέρα ψάρευαν το συγκεκριμένο ψάρι.

Εκτός από το «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου», το οποίο θα κορυφωθεί το βράδυ της 1ης Αυγούστου, θα ακολουθήσει και δεύτερη υπερπανσέληνος, η λεγόμενη «Μπλε Πανσέληνος», την οποία θα θαυμάσουμε στις 31 Αυγούστου και αυτό καθώς για την συμπλήρωση των φάσεων της Σελήνης χρειάζονται 29 ημέρες, 12 ώρες, 44 λεπτά και 2,86 δευτερόλεπτα.

Η Πανσέληνος Αυγούστου έχει πάρει το όνομά της από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής, που τη συγκεκριμένη μέρα ψάρευαν το συγκεκριμένο ψάρι, γνωστό και ως μουρούνα.

Οι οξυρρυγχίδες, κοινώς μουρούνες, είναι οικογένεια ψαριών με παγκόσμια γεωγραφική εξάπλωση που περιλαμβάνει κυρίως τους οξύρρυγχους, τους ούσους, τους σκαφίρρυγχους καθώς και τους ψευδοσκαφίρρυγχους που υπολογίζονται συνολικά σε 25 είδη. Κατά σύγχρονη ταξινόμηση οι δύο πρώτοι και οι επόμενοι δύο αποτελούν επιμέρους υπο-οικογένειες, των οξυρρυγχίνων και των σκαφιρρυγχίνων αντί για το νέο.

Πρόκειται για οικογένεια ψαριών από τα μεγαλύτερα του γλυκού νερού (1-2 μέτρα), φθάνοντας και τα 900 κιλά κατ' άτομο, ψάρια ανάδρομα, ωοτόκα, ιδιαίτερα μακρόβια, καλούμενα και «ψάρια μαθουσάλες», χαρακτηριζόμενα έτσι πρωτόγονα ψάρια που όμως δεν κατάφεραν να προσαρμοστούν στον ανταγωνισμό της επιβίωσης.

πηγές: newsbomb,  thetoc, PCMvideoWebTVgr

Ρεπορτάζ