Πάνω από 3.000 άτομα μεταφέρθηκαν από άλλα νησιά στη Δομή Πυλίου το τελευταίο τετράμηνο
Κοινωνικά
27/10/2023

Αγωνία και προβληματισμός, για τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό προσφύγων από τα απέναντι τουρκικά παράλια στα νησιά της Δωδεκανήσου, που έχει ως αποτέλεσμα την υπερπλήρωση των κλειστών ελεγχόμενων  δομών Λέρου και Κω, επικρατεί τόσο στους εργαζόμενους στις δομές όσο και στις τοπικές κοινωνίες

Στη Λέρο διαμένουν 3.000 άτομα, ενώ η δυναμικότητα της δομής είναι  2.100 ατόμων και στην Κω φιλοξενούνται σήμερα 3.750 σε χώρο 1500 ατόμων σε συνθήκες ακατάλληλες (5 και 8 άτομα σένα κοντέινερ) με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και των προσφύγων και των εργαζομένων σε αυτές.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Ν. Αιγαίου, η Κλειστή δομή της Κω έχει δεχθεί, μόνο από τη Ρόδο και το Καστελόριζο, το τελευταίο τετράμηνο 3.000 πρόσφυγες. Αντίστοιχος είναι ο αριθμός των προσφύγων που  δέχτηκε η δομή της Λέρου από Ρόδο και άλλα νησιά από τα Νότια Δωδεκάνησα, συνολικά οι δυο δομές δέχτηκαν πάνω από  8.000 σύμφωνα και με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας

Τη Δευτέρα 23 Οκτώβρη από τη Σύμη  μετακινήθηκαν στη Κω 75 άτομα ενώ από τη Ρόδο στη δομή της Λέρου 90 ενώ  δεν γίνονται και οι αναγκαίες μεταφορές στην ενδοχώρα.

Να σημειωθεί οτι  από τις 9 Οκτώβρη έχει να γίνει μεταφορά προσφύγων από το Πυλί της Κω σε  άλλες δομές της χώρας. Σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Μετανάστευσης  αναμένεται  μέσα στην εβδομάδα να γίνουν μετακινήσεις.

Εντωμεταξύ συνεχείς είναι οι διακομιδές από το Πυλί στο Νοσοκομείο της Κω  με ασθενοφόρο καθώς μια μόνο ιατρός υπάρχει και δύο νοσηλεύτριες ενώ αμφίβολο είναι αν αντέξει  ο βιολογικός αφού είχε σχεδιαστεί για τον μισό από τον σημερινό πληθυσμό, όπως αναφέρουν εργαζόμενοι.

Από τα 3.750 άτομα που διαμένουν στη δομή, στη πλειονότητα τους Σύριοι και Παλαιστίνιοι, 120 είναι οικογένειες .

Στα 250 ανέρχεται ο αριθμός των παιδιών ηλικίας έως 12 χρονών ενώ στα 83 υπολογίζονται τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και ανάλογος ο αριθμός των παιδιών από 12 και πάνω για τα οποία να σημειωθεί δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει τα μαθήματα στις ΔΥΕΠ (Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων).

Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ – Η Ρόδος έχει τον υψηλότερο αριθμό αφίξεων

‘’Περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται μέσα στις  δομές απ ότι η δυναμικότητα τους μπορεί να αντέξει ‘’, δήλωσε στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου ο επικεφαλής του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στα Δωδεκάνησα Θάνος Στάμος κάνοντας λόγο για 8.000 αφίξεις και πλέον στα νησιά από τα τουρκικά παράλια και στις δυο δομές Κω-Λέρου το τελευταίο τετράμηνο.

‘’Υπάρχουν πολλά προβλήματα, υπογράμμισε, τόσο σε επίπεδο καθυστερήσεων καταγραφών όσο και υπερπληθυσμού καθώς και ελλείψεις σε διατροφικά προϊόντα και σε ιατρικές ανάγκες ενώ τρομερές είναι και οι ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης’’συμπληρώνοντας πως έχουν μειωθεί οι μετακινήσεις για την αποσυμφόρηση των δομών.

Να σημειωθεί ότι τόσο για τη σίτιση των διαμενόντων στις δομές όσο και για τα είδη πρώτης ανάγκης και ρουχισμού τα προσφερόμενα κονδύλια προέρχονται από  χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής επιτροπής.

Ο επικεφαλής του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας στα Δωδεκάνησα αναφέρθηκε και στη προσπάθεια του Οργανισμού προκειμένου να βρεθεί λύση έστω και προσωρινή δομή στη Ρόδο, η οποία έχει και τον υψηλότερο, όπως είπε, αριθμό αφίξεων, ώστε οι αιτούντες άσυλο να διαβιούν σε ανθρώπινες συνθήκες.

 

ertnews.gr