Ντίνα Σβύνου Ι Συνέντευξη τύπου εφ' όλης της ύλης, για ΠΝΑι, ΠΟΞ, ΙΤΕΠ και Ένωση Ξενοδόχων Κω
Κοινωνικά
09/11/2023

Συνέντευξη εφ’όλης της ύλης, παραχώρησε στο kostv  η πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, Ντίνα Σβύνου, η οποία μετά και την επίσημη ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων από το Πρωτοδικείο (7/11/23) γα τις περιφερειακές εκλογές, ευχαρίστησε όσους την στήριξαν με την ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόσωπο της,  και  σημείωσε πως η ευθύνη είναι μεγάλη και όλοι μαζί (εκλεγμένοι και μή) με υπευθυνότητα θα σταθούμε  δίπλα στην επίλυση των προβλημάτων του κόσμου.  

 

ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΚΩ - ΠΟΞ

Μετά από 9 χρόνια στο τιμόνι της προεδρίας της  Ένωση Ξενοδόχων Κω με συνεργάτες άξια, έκλεισε ένας κύκλος επισήμανε η κ.Σβύνου και εξέφρασε την εκτίμηση της στο πρόσωπο της νέας προέδρου της Μαίρης Τριανταφυλλοπούλου η οποία συνεχίζει να δουλεύει  παραγωγικά και συντονισμένα.  Η κ.Σβύνου, παράλληλα συνεχίζει να είναι μέλος της διοίκησης της ΠΟΞ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων) , συνεχίζοντας σε πανελλαδικό επίπεδο τις διεκδικήσεις για τον ξενοδοχειακό κλάδο

 

ΙΤΕΠ - Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων 

Στο ΙΤΕΠ συνεχίζονται μια σειρά πρωτογενείς έρευνες σε πανελλαδικό επίπεδο και αφορούν στο ξενοδοχειακό χώρο. Αυτή τη στιγμή «τρέχει» έρευνα  για τις ελλείψεις στον εργασιακό χώρο. Έρευνα  που εκπονήθηκε αρχικά  το 2021, συνεχίστηκε το 2022 και τώρα  για το 2023. Η συγκεκριμένη έρευνα, καταγράφει τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά καθώς και τις ελλείψεις στον εργασιακό τομέα στο χώρο του τουρισμού. Στοιχεία που χρησιμοποιεί  το υπουργείο , ο ΣΕΤΕ και άλλοι φορείς,  προκειμένου να αποτυπωθούν τα εργασιακά προβλήματα στον τουρισμό ευρύτερα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2021 οι  ελλείψεις σε εργαζόμενους στον τουρισμό, έφτασε περίπου τις  55 χιλ., το 2022  τις 60 χιλ. , ενώ για το 2023,  θα ανακοινωθεί στην συνεδρίαση της ΠΟΞ, το επόμενο διάστημα.

Επίσης,  αυτή τη στιγμή , «τρέχει» μηνιαίο πάνελ όπου εκεί θα αποτυπωθούν τα ποιοτικά νούμερα της ελληνικής ξενοδοχείας.

Σε εξέλιξη  επίσης βρίσκεται  έρευνα για την τεχνολογία στο χώρο των ξενοδοχείων και τη τεχνητή νοημοσύνη, όπου αποτυπώνετα η ανάγκη επενδύσεων στο συγκεκριμένο χωρο, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αναφορικά με την αειφορία και την βιωσιμότητα  στα ελληνικά ξενοδοχεία, υπάρχει επίσης έρευνα σε εξέλιξη, τα αποτελέσματα της οποίας  θα παρουσιαστούν  1-3 Δεκεμβρίου από την πρόεδρο του ΙΤΕΠ Ντίνα Σβύνου  σε συνέδριο στα Χανιά.

 

ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΩ ΓΙΑ ΤΟ 2023

Τα τελικά νούμερα που θα δουν το φως της δημοσιοότητας το επόμενο διάστημα,  θα δείξουν μια χρονιά ρεκόρ με περισσότερες αφίξεις και αυτό θα αποτυπωθεί και στα οικονομικά στοιχεία υπογράμμισε η κ.Σβύνου. Η μέση κατά κεφαλή δαπάνη δε θα είναι αναλογική με την αύξηση των εισπράξεων.

Βαδίζουμε στη λογική πως η Κως έχει ζήτηση και αυτό αποτυπώνεται  με την επένδυση  στην αύξηση των πτήσεων για την Κω.

Είμαστε από τους προορισμούς με την μεγαλύτερη ζήτηση, τόνισε η κΣβύνου, αλλά δεν πρέπει να  ξεχνάμε  πως ο πόλεμος μπορεί να φέρει γεωπολιτική αστάθεια με επιπτώσεις στον τουρισμό και πρέπει πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοι.

Κλείνοντας η κ. Σβύνου, επισήμανε πως χρειάζοναι επενδύσεις  και χάραξη τουριστικής πολιτικής από μέρους μας.

Ρεπορτάζ