Δήμαρχος Νισύρου: «Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο!»: 50 χρόνια από την εξέγερση της 17ης του Νοέμβρη
Κοινωνικά
17/11/2023

«Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο!»: 50 χρόνια από την εξέγερση της 17ης του  Νοέμβρη

 

«Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο!» ήταν τα πρώτα λόγια που ακούστηκαν από τις φωνές της Μαρίας Δαμανάκη, του Δημήτρη Παπαχρήστου και του Μίλτου Χαραλαμπίδη μέσω του σταθμού που έστησαν οι φοιτητές στα εργαστήρια της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου υπήρξε ο προάγγελος της επαναφοράς της δημοκρατίας στην πατρίδα μας και η τραγωδία της Κύπρου αποτέλεσε το τέλος της επταετίας των συνταγματαρχών.

Σήμερα, τιμούμε τους αγωνιστές για την ελευθερία και τη δημοκρατία, αυτούς που θυσίασαν τη ζωή τους για το κοινό καλό. Το Πολυτεχνείο μας υπενθυμίζει πως η ελευθερία δεν χαρίζεται αλλά κατακτιέται με αγώνες. Η εξέγερση αυτή αποτέλεσε το σημείο καμπής για την επιστροφή στη δημοκρατία στη χώρα μας, ενώ οι διδαχές της συνεχίζουν να οδηγούν τον αγώνα για μια κοινωνία ισότητας και αλληλεγγύης.

Αυτή η ανυποχώρητη πάλη για δικαιοσύνη και ανθρωπιά στέκεται ως κληρονομιά και κίνητρο για το μέλλον. Η διατήρηση της φλόγας της εξέγερσης ζεσταίνει την ελπίδα επιβεβαιώνοντας πως ο λαός έχει τη δύναμη να αλλάξει τη μοίρα του. Οι νέοι έχουν τη δύναμη να διαμορφώσουν ένα καλύτερο αύριο. Και εμείς όλοι πρέπει να αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία αξιών, για ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τις επόμενες γενιές.

Σήμερα, ο αγώνας μας για έναν κόσμο αλληλέγγυο και δίκαιο παραμένει διαρκής. Συνεχίζουμε την προσπάθεια για ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες για όλους, παλεύοντας ενάντια σε κάθε μορφή υποδούλωσης. Είναι χρέος μας προς τις επόμενες γενιές να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη και τις διαχρονικές αξίες του Πολυτεχνείου και του αγώνα για δημοκρατία, ελευθερία, λαϊκή κυριαρχία και εθνική ανεξαρτησία.

Για την τοπική μας κοινωνία, ο Δήμος Νισύρου με πρωτοβουλίες που προωθούν την κοινωνική συνοχή, με προγράμματα εκπαίδευσης και υποστήριξης των ευάλωτων συμπατριωτών μας, δημιουργούμε ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει την ένταξη και τη συμμετοχή όλων των κατοίκων μας.

Ας συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά, κρατώντας ψηλά το φως του Πολυτεχνείου ως πηγή έμπνευσης, ανοίγοντας τον δρόμο για μια κοινωνία που επιδιώκει την ισότητα, τη δικαιοσύνη και την ελευθερία για κάθε άνθρωπο.

Χριστοφής Κορωναίος

Δήμαρχος Νισύρου