Δικηγορικός Σύλλογος Κω: Άδικα τα μέτρα – Θα αντισταθούμε στο Φορολογικό Νομοσχέδιο
Κοινωνικά
22/11/2023

Με κυλιόμενες αποχές από όλες τις δίκες, σήμερα και αύριο 21 και 22 Νοέμβρη και καθολική, την εβδομάδα που θα εισαχθεί στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο που αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες καθώς και με συμμετοχή στο αυριανό Συλλαλητήριο Τετάρτη 22 Νοέμβρη στην Αθήνα διαμαρτύρονται οι δικηγόροι της Κω στη τεκμαρτή φορολόγηση ,δηλαδή τη φορολόγηση εισοδήματος που δεν έχει αποκτηθεί.

‘’Το δικηγορικό σώμα είναι αντίθετο με κάθε τεκμηριοποίηση της φορολογίας του καθώς θεωρούμε ότι το κράτος έχει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και μπορεί να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή. Αντίθετα η κυβέρνηση μας αντιμετωπίζει ως εκ προοιμίου φοροφυγάδες γι' αυτό και προσπαθεί να βάλει τεκμήρια ,δεν βάζει τεκμήρια στις εταιρείες παρά μόνο στα φυσικά πρόσωπα’’ τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κω Μανώλης Χατζηάμαλλος. 

Παράλληλα υπογράμμισε πως ’’με τη θέσπιση τεκμηρίων ,να δηλώνουν 15.000 ευρώ ετήσια και να αποδίδουν ανάλογο φόρο χωρίς να τα έχουν εισπράξει τα νέα μέτρα θίγουν ένα μεγάλο αριθμό συναδέλφων, οι οποίοι με επιλογή τους έχουν ελάχιστες υποθέσεις, όμως πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές”.

’’Τι θα κάνουν οι συνάδελφοι; θα οδηγηθούν εκτός σώματος ,θα διαγραφούν από τους δικηγορικούς συλλόγους δεν θα πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές οπότε θα μεταφερθεί το πρόβλημα στους ασφαλιστικούς φορείς’’, διερωτήθηκε ο κ Χατζηάμαλλος.

‘’Αυτό δεν είναι δίκαιο’’ δήλωσε κατηγορηματικά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κω χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο και αντισυνταγματικό τον νόμο, διευκρινίζοντας ότι ‘’για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος χρησιμοποιείται όχι ο καθαρός φορολογητέος μισθός του μισθωτού, αλλά ο μεικτός μισθός, συνυπολογιζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών.’’

 ‘’Εμείς θέλουμε ανάλογα με το ύψος των εξόδων και των εσόδων να φορολογούμαστε. Αυτό λέει το Σύνταγμα δεν λέει  επειδή θεωρώ ότι είσαι φοροφυγάς βάζω τα κριτήρια μου και σε ελέγχω ’’, υπογράμμισε ,μεταφέροντας ταυτόχρονα την απόφαση της ολομέλειας των δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Να δώσουν δυναμικό παρών στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην Αθήνα αύριο Τετάρτη 22 Νοέμβρη και να επανεκτιμήσουν τη στάση τους το Σάββατο 25 Νοέμβρη στην Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων

‘’Είμαστε αποφασισμένοι να αντισταθούμε σε αυτά τα μέτρα που είναι άδικα και οριζόντια για το κλάδο ‘’ τόνισε χαρακτηριστικά ο Μανώλης Χατζηάμαλος.

Να σημειωθεί ότι οι δικηγόροι απέχουν και από τις δίκες ενδιαφέροντος δημοσίου, και από αυτές που αφορούν σε διαταγές πληρωμής, αλλά και από όλες τις Επιτροπές του Δημοσίου.