Έρχεται ο “Alexis” – Φέρνει καταιγίδες, χιόνια και θυελλώδεις ανέμους
Κοινωνικά
24/11/2023

Εντυπωσιακή αλλαγή του καιρικού σκηνικού φέρνει το Σάββατο η κακοκαιρία “Alexis“. Αναμένονται θυελλώδεις άνεμοι, ως και 9 μποφόρ στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, βροχές, καταιγίδες αλλά και χιόνια ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση. «Αυτό το σύστημα τώρα που μιλάμε είναι στο Ιόνιο, ακουμπάει τη Ζάκυνθο. Πρέπει οι κάτοικοι στα Ιόνια νησιά, στη Ζάκυνθο, τη Λευκάδα, την Κεφαλονιά να βλέπουν και να ακούν τις καταιγίδες» ανέφερε στην εκπομπή Νewsroom o μετεωρολόγος της ΕΡΤ Παναγιώτης Γιαννόπουλος και πρόσθεσε ότι «έχει καταιγίδες στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο σήμερα. Στα δυτικά μάλιστα το βράδυ θα ενταθούν κιόλας, άρα θα υπάρχουν περισσότερες καταιγίδες εκεί».

Σύμφωνα με τον Π. Γιαννόπουλο, το Σάββατο αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες σε αρκετές περιοχές. Από το βράδυ οι ψυχρές αέριες μάζες που συνεχίζουν την κάθοδό τους από τη βόρεια Ευρώπη θα περάσουν τα σύνορα και θα δώσουν και χιόνια σε ορεινές περιοχές και της βόρειας Ελλάδας αλλά και σε ορεινές περιοχές ακόμα και της Πελοποννήσου. Στα βόρεια πρόσκαιρα θα χιονίσει και σε ημιορεινές περιοχές. Στην αρχή της ημέρας θα πνέουν θυελλώδεις νοτιοδυτικοί άνεμοι, όταν το ψυχρό μέτωπο περάσει, θα ακολουθήσουν πολύ θυελλώδεις βορειοδυτικοί άνεμοι και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Η Κυριακή θα είναι μια κρύα ημέρα, η πιο κρύα έως τώρα του Φθινοπώρου, εισαγωγή στο χειμώνα καθώς το κρύο θα διατηρηθεί και τη Δευτέρα. Το θερμόμετρο στα βόρεια ελάχιστες ακόμα και -7 βαθμούς, στην Αθήνα μέγιστη 14, στη Θεσσαλονίκη 10 βαθμούς. Από την Τρίτη, όμως, οι άνεμοι ξανά από νότιες διευθύνσεις ενώ αναμένονται αρκετές βροχές κυρίως στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο.

Πιο αναλυτικά για την Παρασκευή στα δυτικά και την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στο Ιόνιο. Στις υπόλοιπες περιοχές παροδικά αυξημένες νεφώσεις.
Η ορατότητα κυρίως στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές και τις βραδινές ώρες και θα σχηματιστούν ομίχλες. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και από το απόγευμα στα πελάγη έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμανθεί στα βόρεια από 08 έως 19 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές από 09 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι αρχικά μεταβλητοί ασθενείς και βαθμιαία από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες. Από τη νύχτα αναμένεται εκ νέου αύξηση των νεφώσεων. Οι άνεμοι ασθενείς. Η θερμοκρασία έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ
Πρόγνωση για Σάββατο 25/11

Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες προβλέπονται αρχικά στο Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές. Τα φαινόμενα τα οποία θα είναι κατά τόπους ισχυρά κυρίως στα δυτικά και στην ανατολική νησιωτική χώρα, από τη νύχτα θα περιοριστούν στα ανατολικά, ενώ στα δυτικά θα εξασθενήσουν.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας (κυρίως της δυτικής) και τις βραδινές ώρες στα ορεινά της Θράκης και πιθανόν στα ορεινά της κεντρικής ηπειρωτικής χώρας.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί στα πελάγη 6 με 8 μποφόρ και στα ανατολικά και τα νότια έως 9 μποφόρ. Βαθμιαία στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς και θα ενισχυθούν.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, η οποία στα βόρεια θα είναι αισθητή και τις βραδινές ώρες θα σημειωθεί παγετός, κυρίως στα βορειοδυτικά. Θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -2 έως 16 βαθμούς, στα κεντρικά και τα νότια από 3 έως 21 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη νησιωτική χώρα η μέγιστη θα φτάσει τους 22 με 23 και στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα έως και 24 βαθμούς Κελσίου .

Πρόγνωση για Κυριακή 26/11

Στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς τοπικά ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες με σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από το μεσημέρι. Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με σποραδικές βροχές κυρίως στα δυτικά. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της βόρειας και κεντρικής χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 6 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ. Βαθμιαία από τα δυτικά θα εξασθενήσουν.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση και τις πρώτες πρωινές και βραδινές ώρες στα βόρεια θα σημειωθεί παγετός, πιθανόν τοπικά ισχυρός.

Πρόγνωση για Δευτέρα 27/11

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές από το απόγευμα στα δυτικά και τα νότια. Λίγες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βορειοδυτικά ορεινά τις βραδινές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά δυτικοί βορειοδυτικοί 4 έως 6 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε νοτίων διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Πρόγνωση για Τρίτη 28/11

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Σποραδικές καταιγίδες προβλέπεται να εκδηλωθούν κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική χώρα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως στα βόρεια ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6 και στα πελάγη 7 με 8 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το βράδυ στα δυτικά.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Παναγιώτης Γιαννόπουλος Φυσικός Μετεωρολόγος ΜSc. FRMetS/ΕΜΥ