Παράταση τελών κυκλοφορίας και με τη «βούλα»-Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ
Κοινωνικά
24/12/2023

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη για την παράταση της προθεσμίας καταβολής των τελών κυκλοφορίας 2024. Σύμφωνα με την απόφαση η προθεσμία για την εμπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας έτους 2024, που λήγει την 31-12-2023, καθώς και για τη θέση των οχημάτων σε ακινησία, παρατείνεται έως και 29-02-2024.

Πρακτικά, οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν δύο ακόμα μήνες για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας χωρίς να απειλούνται από πρόστιμα (με τις ισχύουσες διατάξεις στο ισόποσο των τελών κυκλοφορίας ακόμα και για μία ημέρα καθυστέρησης) ενώ όσοι είχαν σχεδιάσει να καταθέσουν πινακίδες έχουν τη δυνατότητα να κυκλοφορήσουν για δύο ακόμα μήνες τα οχήματά τους, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας.

Έτσι αντί να καταθέσουν ψηφιακά τις πινακίδες τους στις 31 Δεκεμβρίου 2023 μπορούν να το κάνουν στις 29 Φεβρουαρίου 2024.

Πώς γίνεται η ψηφιακή κατάθεση πινακίδων
Για την «κατάθεση» πινακίδων δεν απαιτείται πλέον –παρά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις- επίσκεψη στις Δ.Ο.Υ. Η διαδικασία γίνεται ψηφιακά μέσα από τον υπολογιστή ή το κινητό τηλέφωνο των φορολογουμένων μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης της δημόσιας διοίκησης gov.gr και ειδικότερα στην πλατφόρμα myCAR με τους κωδικούς Taxisnet. Ο χρήστης επιλέγει «Ψηφιακή Ακινησία/Κυκλοφορία» , καταχωρεί ή επιλέγει τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμεί να θέσει σε ψηφιακή ακινησία. Καταχωρούνται τα στοιχεία της διεύθυνσης ακινητοποίησης του οχήματος, δηλαδή τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής, την οδό και τον αριθμό.

Επίσης δηλώνεται υπεύθυνα ότι ο χώρος στάθμευσης είναι, είτε ιδιόκτητος, είτε ενοικιασμένος ή παραχωρημένος. Με την υποβολή της αίτησης και εφόσον ο χρήστης είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης, το σύστημα δίνει αριθμό αίτησης και ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία.

Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται στην προσωποποιημένη πληροφόρηση για το αίτημα , το οποίο, με αντίστοιχη της προαναφερθείσας διαδικασίας, θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Η ψηφιακή ακινησία επιτρέπεται μόνο για Επιβατικά Ι.Χ. και Δίκυκλα Ι.Χ., τα οποία βρίσκονται «σε κίνηση» και ο ιδιοκτήτης έχει την άδεια και τις πινακίδες κυκλοφορίας τους.

Στις παρακάτω περιπτώσεις η ακινησία δηλώνεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.:

(α) Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος

(β) Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό

(γ) Μεταβίβασης του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί

(δ) Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού

(ε) Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή

(στ) Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση

(ζ) Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας

(η) Πλειστηριασμού του οχήματος

(θ) Αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από το Δήμο ως εγκαταλελειμμένου

(ι) Κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες).

(ζ) Θανάτου του ιδιοκτήτη του οχήματος, όπου η ακινησία δηλώνετε από τους κληρονόμους του (εφόσον δεν έχει εκδοθεί ακόμα άδεια κυκλοφορίας στο όνομά τους), στη ΔΟΥ του θανόντος.

Για την άρση της ψηφιακής ακινησίας, με την ίδια διαδικασία απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους και η ασφαλιστική κάλυψη της κυκλοφορίας του οχήματος κατά την ημερομηνία και η υποβολή του αιτήματος. Οι ανωτέρω προϋποθέσεις ελέγχονται από το σύστημα κατά τη διαδικασία υποβολής του αιτήματος και εφόσον έχουν υλοποιηθεί μπορείτε να υποβάλετε το αίτημά σας με το πάτημα του κουμπιού «Υποβολή αιτήματος» που βρίσκεται στο κάτω μέρος της οθόνης.

Η πληρωμή ετήσιων τελών κυκλοφορίας απαιτείται για τη μεταβίβαση του οχήματος ή την εξαγωγή του από την Ελλάδα, καθώς και για την επαναταξινόμηση του οχήματος στην Ελλάδα.

Εφόσον υπάρχει νομοθετική ρύθμιση για πληρωμή αναλογικών τελών κυκλοφορίας, επιλέγετε πληρωμή μηνιαίων τελών κυκλοφορίας, ανάλογα με τους μήνες που επιθυμείτε να θέσετε το όχημά σας σε κίνηση, ψηφιακά.

ΠΡΟΣΟΧΗ: το δικαίωμα προσωρινής άρσης ακινησίας με πληρωμή αναλογικών τ.κ (ψηφιακής ή εκούσιας στη Δ.Ο.Υ.) χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους. Εάν επιθυμείτε να κινήσετε το όχημα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από το ήδη επιλεγμένο, εφόσον έχετε ήδη υποβάλλει την αίτηση άρσης ακινησίας, θα πρέπει να καταβάλλετε το υπολειπόμενο ποσό των ετησίων τελών κυκλοφορίας.



 Πη