20 προτάσεις των Ιατρικών συλλόγων Αιγαίου & του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου για κίνητρα προσέλκυσης γιατρών σε παραμεθόριες και νησιωτικές περιοχές
Κοινωνικά
10/01/2024

Μία συστάδα 20 πλήρως κοστολογημένων προτάσεων κατέθεσαν στο Υπουργείο Υγείας, οι Πρόεδροι όλων των Ιατρικών συλλόγων της χώρας, μέσω του Πανελλήνιου Ιατρικού Σύλλογου και του Προέδρου Αθανάσιου Εξαδάκτυλου.

Στο πλαίσιο του θεσμικού τους ρόλου, προχώρησαν στην κατάθεση ολοκληρωμένης επικαιροποιημένης πρότασης για τη νομοθέτηση πλαισίου κινήτρων για γιατρούς ΕΣΥ άγονων νησιωτικών περιοχών. Η πρόταση περιλαμβάνει αναλυτικά οικονομικά, φορολογικά, στεγαστικά, μισθολογικά, επιστημονικά και διοικητικά κίνητρα για την προσέλκυση και παραμονή ιατρών σε αυτές τις περιοχές, ενώ καλύπτει τόσο τους υπηρετούντες όσο και τους νέους γιατρούς. Τις προτάσεις αυτές προς το Υπουργείο ανέλυσε στην κάμερα του Κοs TV η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κω, Κατερίνα Γαβαλά. Όπως η ίδια προσέθεσε, τα κενά σε ιατρικό προσωπικό στις δομές του ΕΣΥ στα νησιά, οι παραιτήσεις γιατρών από νησιωτικά νοσοκομεία και άγονα περιφερειακά ιατρεία, η φυγή γιατρών από τις άγονες περιοχές αλλά και ενδεχόμενη απροθυμία προσέλευσής τους σε αυτές, τείνουν να λάβουν επιδημικό χαρακτήρα τα τελευταία χρόνια. Καταληκτικά η κ. Γαβαλά διαπιστώνει ότι τα κενά στο Νοσοκομείο μας αλλά και σε άλλα γειτονικά νοσηλευτικά ιδρύματα, δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε από τους ιδιώτες γιατρούς των νησιών, ούτε με μετακινήσεις γιατρών του ΕΣΥ από μονάδες των αστικών κέντρων και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το αίσθημα ανασφάλειας των νησιωτών να αυξάνεται διαρκώς, ενώ παράλληλα οι συνθήκες εργασίας των γιατρών που απομένουν στα νησιά να επιδεινώνονται περαιτέρω.

Ρεπορτάζ