Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κω
Κοινωνικά
22/01/2024

Σήμερα  Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024,  το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου  της Κω,  συνήλθε σε τακτική , μεικτή  Συνεδρίαση, (Δια ζώσης και με τηλεδιάσκεψη) μετά την αναβληθείσα συνεδρίαση του  Δημοτικού Συμβουλίου Κω,  που ήταν προγραμματισμένο στις στις 9 Ιανουαρίου, λόγω μη απαρτίας των μελών του Δ.Σ.

Προ ημερήσιας διάταξης ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Ηλίας Σιφάκης έκανε κάποιες ενημερώσεις-ανακοινώσεις, μεταξύ των οποίων , τους λόγους που αναβλήθηκε  η προηγούμενη συνεδρίαση του ΔΣ,  έθεσε το ερώτημα για τον σχεδιασμό συντήρησης του οδικού δικτύου από πλευράς δήμου  κτλ

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η Κική Μακρή, η οποία επισήμανε πως η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα παρεμβαίνει όπου υπάρχει ανάγκη , ενώ ευχαρίστησε τη γραμματεία του δημοτικού συμβουλίου για την αποστολή του κανονισμού λειτουργίας του σώματος.

Για τις παρεμβάσεις του δήμου της  Κω , αναφέρθηκε ο δήμαρχος της Κω, ο οποίος επισήμανε τις διαδικασίες του δήμου της Κω για επικαιροποίηση της κυκλοφοριακής μελέτης κτλ.

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ:

1. Tην έγκριση του σχεδίου Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας Κέντρου Κοινότητας με παράρτημα Ρομά Δήμου Κω, για την πράξη με τίτλο «Συνέχιση λειτουργίας κέντρων κοινότητας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου», στο Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου, ΕΣΠΑ 2021-2027 εισηγήθηκε η αντιδήμαρχος, κα Σταματία Κανταρζή, η οποία αφορά στην  εύρυθµη λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας, η οποία  ρυθµίζεται από τον εσωτερικό Κανονισµό Λειτουργίας με συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων. 

Εκ μέρους της Δύναμης Αλλαγής η κ. Βάσω Πη  τάχθηκε υπέρ της έγκρισης του σχεδίου Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας Κέντρου Κοινότητας με παράρτημα Ρομά Δήμου Κω, η οποία τόνισε πως υπάρχει καλή διάθεση για συναίνεση. Για έπαρση και ανακολουθία  κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ο κ.Σιφάκης, αναφορικά με την απουσία των εργαζομένων  και για τον τρόπο που χειρίζεται το θέμα σχεδιασμού των παρεμβάσεων στο οδικό δίκτυο. 

2.  Την έγκριση του σχεδίου Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας Ανοικτού Κέντρου Ημέρας Αστέγων Δήμου Κω, για την πράξη με τίτλο «Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων Δήμου Κω», με Κωδικό ΟΠΣ 6001771», στο Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου, ΕΣΠΑ 2021-2027 εισηγήθηκε η αντιδήμαρχος, κα Σταματία Κανταρζή.  Εκ μέρους της Δύναμης Αλλαγής η κ.Βάσω Πη  επισήμανε πως το σχέδιο αυτό αφορά σε εξυπηρέτηση  στιγμιαίων αναγκών συμπολιτών μας που είναι άστεγοι για λίγες ώρες μέσα στη διάρκεια της ημέρας.  Τα Κέντρα Κοινότητας δίνουν ελάχιστες παροχές σε συμπολίτες μας  επισήμανε η κ.Κική Μακρή, με τη ζωή του προγράμματος να έχει ημερομηνία λήξης από το ΕΣΠΑ .

3. Έγκριση της ένταξης της Πράξης «Λειτουργία κέντρου συμβουλευτικής υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας Κω», με Κωδικό ΟΠΣ 6001748 στο Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο» 2021-2027»” με εισηγήτρια την αντιδήμαρχο, κα Σταματία Κανταρζή, η οποία αναφέρθηκε στο συμβουλευτικό Κέντρο πρώτης γραμμής, η οποία εξυπηρέτησε πάνω από 100 γυναίκες, καλύπτοντας την ανάγκη παροχής υπηρεσιών άμεσης αρωγής προς τις γυναίκες-θύματα έμφυλης βίας

4. Λήψη απόφασης για τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος φιλανθρωπικού έργου του Οίκου Ευγηρίας «ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ» της Ιεράς Μητροπόλεως Κώου και Νισύρου (Εισηγήτρια: Πρόεδρος του Δ.Σ., κα Διονυσία Τελλή-Τσιμισίρη).

Η κ.Τελλή εισηγήθηκε τη συνέχιση της χρηματοδότησης από πλευράς δήμου Κω, κατά ποσοστό 80%  και το το 20% από το γηροκομείο Άγιος Ιωάννης Ναύκληρος. Το ποσό που αντιστοιχεί στη χρηματοδότηση του δήμου είναι στα 120.000 ευρώ  και ωφελούμενοι  του συσσιτίου της Μητροπόλεως, είναι 550 άτομα ημερησίως. Εκ μέρους της Δύναμης Αλλαγής η κ.Ειρήνη Χατζηχριστοφή  υπερτόνισε το σημαντικό έργο της Μητροπόλεως, με την παράταξη της να υπερψηφίζει τη συγχρηματοδότηση . Η κ. Κική Μακρή επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης σημείωσε πως θα έπρεπε να υπήρχαν δομές και χρηματοδότηση από την κυβέρνηση για όσους συμπολίτες μας έχουν ανάγκη υπογραμμίζοντας πως την ευθύνη διεκδίκησης μιας δομής υποστήριξης θα έπρεπε  ο δήμος της Κω να διεκδικήσει και όχι να δίνει κάθε χρόνο στην Μητρόπολη μέσω της χρηματοδότησης. Ο κ.Ηλίας Σιφάκης σημείωσε πως πρόκειται για μια πράξη που καλύπτει τα κενά της πολιτείας και οι ανάγκες είναι αυξημένες κι ας υπάρχουν έσοδα από τον τουρισμό. Ευχήθηκε ο δήμος να αναπτύξει και ο ίδιος δράσεις κοινωνική πολιτικής και να μην σταθεί μόνο στη συνεργασία με την Μητρόπολη.

5.  Λήψη απόφασης για την κατακύρωση της απευθείας μίσθωσης ακινήτου για τη στέγαση του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) με εισηγήτρια την αντιδήμαρχο, κα Αικατερίνη Χατζηθωμά – Κυπραίου, λόγω απουσίας της κ.Κασσιώτη.

Το εργαστήρι συστεγάζεται με το ειδικό δημοτικό και απευθύνεται σε μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες τόνισε η κ.Χατζηθωμά η οποία σημείωσε πως στόχος της δημοτικής αρχής ήταν από την αρχή η εξεύρεση στέγης. Ο πρώτος διαγωνισμός ήταν άγονος.  Ο δήμαρχος επισήμανε πως πρόκειται για ένα κτίριο λειτουργικό, πρότυπο για τη χώρα μας  και αποτελεί παρακαταθήκη για τον τόπο και θα δοθεί στα παιδιά γιατί το αξίζουν. Εκ μέρους της Δύναμης Αλλαγής ο επικεφαλής Ηλίας Σιφάκης  αναφέρθηκε στην ίδρυση του ΕΕΕΕΚ  πως έγινε από  τη δημοτική αρχή της Δύναμης Αλλαγής ενώ χαρακτήρισε τα αντανακλαστικά της δημοτικής αρχής, αργά με τις ανάγκες των παιδιών να είναι αυξανόμενες και  τους γονείς να πιέζουν για επίλυση του προβλήματος προσκαλώντας  ακόμα και συμπολίτες μας να συμβάλλουν στις εργασίες ελαιοχρωματισμού. Τέλος ο κ.Σιφάκης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ως προς την υλοποίηση των εργασιών από πλευράς δήμου,  για να μπουν μέσα τα παιδιά.

Η κ.Μακρή τόνισε πως οι τακτικές του δήμου,  δεν έδωσαν λύσεις αλλά αδιέξοδα, που ενισχύονται συνεχώς, με εκμισθώσεις ακινήτων και  εκκλήσεις γονέων, για αποπεράτωση των εργασιών ελαιοχρωματισμού, γεγονός που είναι καταδικαστέο.  Τις επιλογές της δημοτικής αρχής  ως προς την εξεύρεση λύσεων στα  στεγαστικά  προβλήματα  του  ΕΕΕΕΚ και του 3ου δημοτικού σχολείου Κω,  καυτηρίασε ο δημοτικός σύμβουλος Μανώλης Ζερβός. Ο αντιδήμαρχος Αλέξανδρος Χρυσόπουλος αναφέρθηκε στις διαδικασίες που έγιναν από πλευράς δήμου, για να μπορέσει να γίνει σωστά, η διακήρυξη για την εκμίσθωση του προτεινόμενου νέου χώρου στέγασης του ΕΕΕΕΚ. Λανθασμένες και βεβιασμένες χαρακτήρισε τις αποφάσεις της δημοτικής αρχής για το θέμα της στέγασης του ΕΕΕΕΚ, η δημοτική σύμβουλος Βάσω Πη .

Για την καταλληλότητα του κτιρίου , μίλησε ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Αβρίθης ο οποίος υπογράμμισε πως η δημοτική αρχή κάνει συντεταγμένες ενέργειες και κινεί τις νόμιμες διαδικασίες  για να φτιάξει σχολικές στέγες με βάσει τα πληθυσμιακά κριτήρια και τόνισε πως οι όποιες δυσχέρειες έχουν να κάνουν με τις αργές  γραφειοκρατικές διαδικασίες που ακολουθούνται από την πολιτεία, με βάσει την νομιμότητα.  Η δημοτική σύμβουλος Σέβη Βλάχου, υπογράμμισε πως το άνοιγμα ενός σχολείου και πόσο μάλλον μιας ειδικής αγωγής, θα έπρεπε να αποτελεί χαρά για το σώμα και οι διεκδικήσεις των γονέων είναι δίκαιες , αλλά μόνο με συνεργασία μπορεί να υπάρχει κοινωνική συνοχή.

Τοξική χαρακτήρισε την τοποθέτηση του Παναγιώτη Αβρίθη, ο επικεφαλής της Δύναμης Αλλαγής Ηλίας Σιφάκης ο οποίος τόνισε  πως χάθηκε χρόνος γιατί η δημοτική αρχή δεν ακολούθησε τις διαδικασίες , δεν προσέφερε λύσεις αλλά χαϊδεψε τα μαλλιά κάποιων, με τις εργασίες να πηγαίνουν με ρυθμούς χελώνας. Η κ. Μακρή  σημείωσε πως πρέπει να διευκρινιστεί πως το αίτημα των γονέων είναι χρόνιο και οι δημοτικές αρχές έχουν κλείσει τα αυτιά τους.  

6. Λήψη απόφασης για τη συμμετοχή εκπροσώπου του Δήμου Κω στη γενική συνέλευση των μετόχων του Αναπτυξιακού Οργανισμού με την επωνυμία «ΚΩΑΝ Α.Ε.» (Εισηγητής: Δήμαρχος, κ. Θεοδόσιος Νικηταράς). Ως εκπρόσωπος της «ΚΩΑΝ Α.Ε» προτάθηκε ο δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς. Το θέμα αυτό προκάλεσε ένταση  στο σώμα με τον κ.Κοκκαλάκη να υπογραμμίζει πως η ΚΩΑΝ δεν  λειτουργεί με διαφάνεια και δεν αποτελεί αναπτυξιακό εργαλείο αφού δεν συνεδριάζει και δεν έχει κάνει κανένα απολογισμό.  O δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Αβρίθης απάντησε στον κ.Κοκκαλάκη επισημαίνοντας πως η ΚΩΑΝ λειτουργεί, συνεδριάζει και πραγματοποιεί μελέτες. Ο Ηλίας Σιφάκης τόνισε πως δεν έχει κανέναν αναπτυξιακό ρόλο και δεν δόθηκε ποτέ απάντηση για την παραίτηση και μη αντικατάσταση της κ.Ντίνας Σβύνου. Με τη σειρά του ο αντιδήμαρχος Αλέξανδρος Χρυσόπουλος σημείωσε πως θα πρέπει η αντιπολίτευση να προτείνει μέλος της για να μπει στη διοίκηση και να παρακολουθεί τη λειτουργεία του.  

Συνεχίστηκε το δημοτικό συμβούλιο, με τον ορισμό τακτικών και αναπληρωματικών μελών  των διοικητικών συμβουλίων.

Για τα θέματα 15ο και 16ο  (ΒΙΜΕΛ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ) η Δύναμη Αλλαγής,  ζήτησε να έρθουν τα θέματα για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ