Ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής του Αγίου Χαραλάμπους στο Αεροδρόμιο Κω με κ. Ναθαναήλ και πλήθος προσκυνητών
Κοινωνικά
10/02/2024

Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, εψάλη απόψε με τη δέουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια ο μέγας πανηγυρικός εσπερινός της εορτής του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, χοροστατούντος στο φερώνυμο ιερό εξωκκλήσιο του Αεροδρομίου Κω.

 

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωναν: ο πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Διονύσιος Παριάρος και οι Ιερείς π. Ηλίας Καμπάκης από την Αγία Τριάδα Αντιμάχειας και  ο εφημέριος του ΙΝ Κοιμήσεως Θεοτόκου Αντιμάχειας όπου υπάγεται το ιερό εξωκλήσι και Αρχιερατικός επίτροπος π. Αντώνιος Κασιώτης

 Τους ύμνους απέδωσε χορός Ιεροψαλτών υπό τον Πρωτοψάλτη Μιχάλη Ανδρέου:  Μανώλης Σχουλής, Γιώργος Μιαούδης, Σεβαστιανός Παναγιώτου, Ευάγγελος Παλούμπης και Γιάννης Κιάρης.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ, Ταξίαρχος Αριστείδης Καβαρλίγκος, ο εορτάζων Αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Ναβροζίδης, οι εκπρόσωποι του Αεροδρομίου, ο Νίκος Πόγιας, ο Θέμελης Αυγουλάς, ο Γιάννης Καλλούδης και πλήθος προσκυνητών απ΄όλο το νησί.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε με συγκίνηση για τον θαυμαστό βίο του Ιερομάρτυρα Αγίου Χαραλάμπους του Ιαματικού, τονίζοντας τον μαρτυρικό θάνατό του σε ηλικία 113 ετών, χωρίς να λυγίζει παρά το βαθύ γήρας του στα τόσα μαρτύρια, θυσιαζόμενος για την αληθινή πίστη του Χριστού.

 Τόσο μπροστά από την εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους στο Ιερό εξωκκλήσι, όσο και στην εικόνα που υπάρχει στο τέμπλο στον ΙΝ Κοιμήσεως Θεοτόκου Αντιμάχειας υπάρχουν αποτμήματα του Ιερού λειψάνου του Θαυματουργού Αγίου Χαραλάμπους.

Ο Άγιος Χαράλαμπος είναι ο Άγιος των λεσπέρηδων της Αντιμάχειας γι αυτό και οι άρτοι των γεωργών της περιοχής προς τον Άγιο ξεπερνούσαν κάθε προηγούμενο, ο Σεβασμιώτατος θυμήθηκε ότι στα παιδικά του χρόνια τους ετοίμαζαν με περίσσεια φροντίδα μέρες πριν, έστρωναν και τους έβαζαν δημιουργώντας ένα «βουνό από άρτους» στο κέντρο του ναού.

Μίλησε ακόμα για την αγάπη και την συνεχή προσπάθεια συντήρησης και ευπρεπισμού του Ναού από τους ευσεβείς Αντιμαχείτες και την ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

 

Το τέμπλο είναι δωρεά των Αντιμαχειτών του εξωτερικού το 1959.

 

Τέλος, η ενοριακή αδελφότητας Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αντιμάχειας πρόσφερε όπως κάθε χρόνο σε όλους τους προσκυνητές παραδοσιακά κεράσματα μαζί με τους άρτους.

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και θα προεξάρχει της Θείας λειτουργίας το πρωί.

Χρόνια πολλά σε όσους και όσες γιορτάζουν!

aegeanews.gr

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ