Γιάννης Κοτσίδας : Mιλάει για τις ελλείψεις των αγροτικών γιατρών, τα κίνητρα να έρθουν γιατροί, για τους μισθούς σε σχέση με άλλα νοσοκομεία και για τα απογευματινά χειρουργεία
Κοινωνικά
15/03/2024

Στην εκπομπή ΜΑΖΙ στο KosTv μίλησε ο Γιάννης Κοτσίδας πρόεδρος του Συλλόγου Νοσοκομειακών Ιατρών Γενικού Νοσοκομείου Κω. ο κ. Κοτσίδας 

Aπογευματινά ιατρεία

"Στην δική μου κλινική υπάρχουν τρείς γιατροί. Ο ένας εφημερεύει ο άλλος είναι σε ρεπό και ο άλλος να κάνει το απογευματινό χειρουργείο. Το χειρουργείο όμως χρειάζεται και δεύτερο γιατρό ποιος από τους δύο θα είναι ;  Eδώ και 26 χρόνια το νοσηλευτικό προσωπικό δουλεύει με ένα ιδιόρρυθμό τρόπο δηλαδή δεν είναι σε κυκλικό ωράριο και είναι 6 άτομα σε είκοσι τέσσερις ώρες το 24ώρο επί 30 ημέρες επί 365."

Μισθοί σε σχέση μα άλλα νοσοκομεία 

Ζητάμε τους μισθούς του 2009 που τους έχουμε κατακτήσει από το Συμβούλιο της επικρατείας και ήταν στα 5.000 και τώρα εν έτη 2024 έχει πάει στα 2.900 με τις εφημερίες. Να αναφέρω ότι εγώ λαμβάνω τον ανώτερο μισθό στο ΕΣΥ που υπάρχει, μεγαλύτερο και από πανεπιστημιακό. Από τα 2900 ευρώ τα συνέδρια μας είναι 700 συν τις μετακινήσεις μας προς Αθήνα συν τα ενοίκια μας πού είναι αυξημένα. Εμείς που παίρνουμε 2900 απορώ πως ζούνε κάποιοι με 1400 ευρώ και αναφέρομαι στους δασκάλους, Στρατιωτικούς, Νηπιαγωγούς, σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Οι γιατροί στο εξωτερικό λαμβάνουν μισθό μέχρι και 9.000 όπως στην Κύπρο, γιατί να έρθει ο νέος στην Κω στην Ελλάδα θα φύγει έξω. Σας ενημερώνω ότι και θα έφευγα αν δεν είχαμε δεθεί εδώ με τις οικογένειες μας."

Κίνητρα των γιατρών

για να έρθουν στο νησί μας, λέγοντας ότι πρέπει να είναι οικονομικά " Το νοσοκομείο της Σαντορίνης που δεν είναι κρατικό άλλα ιδιόρρυθμο καθεστώς ιδιωτικού δικαίου και δίνουν μισθό περίπου στις 5.000 με 6.000 ευρώ η συμβόλαια των 100.000 το χρόνο ανάλογα με την ειδικότητα παρόλα αυτά και εκεί υπάρχει έλλειψη στελέχωσης. Υπάρχει ένα γενικό πρόβλημα διότι άλλοι πάνε στις μεγάλες πόλεις, άλλοι βγαίνουν στην σύνταξη, και άλλοι παραιτούνται από τις θέσεις ΕΣΥ. Να αναφέρω επίσης ότι κάθε χρόνο συνταξιοδοτούνται 400 γιατροί."

Έλλειψη στελέχωσης

για τον μήνα Απρίλιο και αναφέρθηκε συγκεκριμένα : "Aπό τις δέκα θέσεις που έχουμε για αγροτικούς Ιατρούς θα μείνουν μόνο τρείς. Με τρείς αγροτικούς ιατρούς δεν μπορεί να βγει η εφημερία του Νοσοκομείου μέχρι να έρθουν άλλοι δυο αγροτικοί ιατροί σε τριάντα μία ημέρες. Μέχρι τότε οι τρείς Γιατροί πρέπει να καλύψουν 62 εφημερίες που για καλυφθούν αυτές χρειάζονται κανονικά οχτώ με εννέα Γιατρούς. Την Τετάρτη κάναμε μία επείγουσα πρόσκληση στην 2η ΔΥΠΕ και ονομαστικά φωνάζουμε από τα χωρία τέσσερις γιατρούς ώστε να έρθουν να βοηθήσουν με κάποιες εφημερίες για τον μήνα Απρίλιο. Παράλληλα ζητάμε Καρδιολόγο, Παθολόγο και Ακτινολόγο. Να πω ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον να έρθουν στην Κω"

MAZI στο Κostv

 

 

Ρεπορτάζ