Στα άκρα η σύγκρουση νοσοκομειακών γιατρών και υπουργείου - Τεράστια προβλήματα στα νησιά
Κοινωνικά
09/04/2024

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγουν οι γιατροί για τα απογευματινά χειρουργεία

Νέες διαστάσεις παίρνει η σύγκρουση γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού με το υπουργείο Υγείας, μετά την πρόθεση των νοσοκομειακών γιατρών, να αποτρέψουν με κάθε τρόπο, τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων.  

 

Η ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών, θεωρεί ότι η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων είναι παράνομη και μάλιστα οι εκπρόσωποί της θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη.  Μάλιστα χθες, οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Αττικό, απέτρεψαν με συγκέντρωσή τους, την επίσκεψη στο νοσοκομείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν, στην Ψυχιατρική Κλινική με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας.

Τη στιγμή που πραγματοποιήθηκαν πριν λίγες ημέρες, οι εξετάσεις για την πρόσληψη των νέων διοικητών των νοσοκομείων, όπως έχει δηλώσει στο Dnews ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Πάνος Παπανικολάου, η διαδικασία των απογευματινών χειρουργείων είναι παράνομη και για το λόγο αυτό, πρόκειται να καταγγελθεί από τους γιατρούς νομικά. Η Ένωση, έχει ήδη ξεκινήσει να στέλνει εξώδικα σε διοικητές νοσοκομείων, που παραβαίνουν τις διαδικασίες που προβλέπονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, πρώτα από όλα στοιχειοθετείται παραβίαση της ευρωπαϊκής και ελληνικής νομοθεσίας, περί ανώτατου ορίου ασφαλών ωρών εργασίας των γιατρών και ιδιαίτερα των αναισθησιολόγων, για τους οποίους υπάρχει ακόμα πιο αυστηρή νομοθεσία, που θεσπίστηκε για την ασφάλεια των ασθενών.

 

Επίσης σύμφωνα με την ένωση, ο κατάλογος των προγραμματισμένων απογευματινών επεμβάσεων, που είχε αφήσει να εννοηθεί ο υπουργός ότι ήταν λάθος, γιατί περιλάμβανε μεταμοσχεύσεις και χειρουργεία καρκινοπαθών, ουδέποτε διορθώθηκε.

Η Ένωση υποστηρίζει επίσης ότι πολλοί διοικητές νοσοκομείων, παρακάμπτουν την επιτροπή χειρουργείου, που δεν καλούν καν σε συνεδρίαση και ορίζουν τον διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας, να κάνει λίστα απογευματινών χειρουργείων, κάτι που απαγορεύεται.

Απογευματινά Χειρουργεία

Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Γιαννάκος, στα απογευματινά χειρουργεία καλούνται ασθενείς, που δεν βρίσκονται στις λίστες, δεν τηρείται δηλαδή καμία προτεραιότητα. Μόνη προϋπόθεση, το να έχει ο ασθενής χρήματα να πληρώσει, καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.

 Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, αναφέρει ότι το πρόγραμμα των 50.000 πρώτων χειρουργείων δωρεάν από το ταμείο ανάκαμψης που θα είχε το κριτήριο της αντικειμενικότητας, δεν είναι έτοιμο και κανείς στα νοσοκομεία δεν γνωρίζει πότε θα είναι έτοιμο προς εφαρμογή.

Δυσαρέσκεια υπάρχει και στο προσωπικό που καλείται να υποστηρίξει, να διαγνώσει, να περιθάλψει σε κλινικές ΜΕΘ, τους ασθενείς των απογευματινών χειρουργείων. Την ίδια στιγμή το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές.

Τεράστιες οι ελλείψεις στα νοσοκομεία και τις δομές των νησιών

Η ΠΟΕΔΗΝ, σημειώνει τα τεράστια λειτουργικά προβλήματα των νοσοκομείων των νησιών, που εν μέσω τουριστικής περιόδου, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν διπλάσια και τριπλάσια περιστατικά.

Στην Κρήτη

Σε ότι αφορά τα προβλήματα και τις ελλείψεις στα νοσοκομεία των νησιών, ενόψει και της τουριστικής περιόδου, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει τα μεγάλα προβλήματα στην Κρήτη.

-Στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, δεν υπάρχει ογκολόγος, με αποτέλεσμα οι ασθενείς που πρέπει να κάνουν χημειοθεραπεία, να είναι αναγκασμένοι να πάνε στο Ηράκλειο. Στο ίδιο νοσοκομείο, υπηρετούν μόνο δύο παθολόγοι, ενώ στα ΤΕΠ, τα παθολογικά περιστατικά, εξετάζει η παιδίατρος.

-Τα νοσοκομεία του νομού Λασιθίου, έχουν τεράστιες ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.

-Στο νοσοκομείο Σητείας, υπηρετούν: ένας αναισθησιολόγος, ένας παθολόγος, δύο καρδιολόγοι, τρεις χειρουργοί, ένας παιδίατρος και ένας ακτινοδιαγνώστης, που αναμένεται να φύγει με μετάθεση.

-Στο νοσοκομείο της Νεάπολης, υπάρχει ένας παθολόγος, που κάνει και εφημερίες στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου. Δεν υπάρχει γιατρός στο ακτινολογικό, στο φαρμακείο υπάρχει μόνο ένας βοηθός, στο μικροβιολογικό δύο γιατροί, ενώ υπηρετεί και ένας φύλακας. Το νοσοκομείο, αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα ελλείψεων σε διοικητικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό προσωπικό, αλλά και προσωπικό καθαριότητας.

-Στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας, υπάρχει ένας αναισθησιολόγος, ένας παθολόγος, ένας καρδιολόγος. Τις μισές ημέρες του μήνα, το νοσοκομείο, δεν έχει παθολόγο και καρδιολόγο.

-Στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, υπάρχουν δύο αναισθησιολόγοι, 3 χειρουργοί, 3 νεφρολόγοι, που εξυπηρετούν και τους ασθενείς της ιδιωτικής μονάδας που έκλεισε, δύο ακτινολόγοι από τους οποίους οι ένας φεύγει.

-Σε ότι αφορά την προνοιακή μονάδα του Αγίου Νικολάου, στην οποία φιλοξενούνται 80 άτομα με αναπηρία, υπάρχουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, από την έλλειψη προσωπικού.

Στα υπόλοιπα νησιά

-Στην Τήνο, το Κέντρο Υγείας εξυπηρετεί 10.000 μόνιμους κατοίκους το χειμώνα και το καλοκαίρι το νησί «βουλιάζει» από κόσμο, όπως όλα στις Κυκλάδες. Έχουν απομείνει τρεις γιατροί μόνο. Μόνο η μία εκ των τριών είναι κλινικός και μάλιστα παιδίατρος, οι άλλοι δύο είναι ένας οδοντίατρος και μία μικροβιολόγος». Στο νησί υπάρχει ένα ασθενοφόρο στη βάρδια, χωρίς όμως να υπάρχει προσωπικό για τις διακομιδές. Έτσι δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν τα περιστατικά στο νησί.

-Στο νοσοκομείο της Νάξου, υπάρχει ένας αναισθησιολόγος και ένας χειρουργός μόνο, ενώ ο μοναδικός ακτινολόγος που υπηρετεί, συνταξιοδοτείται στο τέλος του μήνα.

-Στη Σαντορίνη δεν υπάρχει δεν υπάρχει παθολόγος, γενικός γιατρός αλλά και μικροβιολόγος.

-Στο νοσοκομείο της Σύρου που είναι νοσοκομείο αναφοράς για τις Κυκλάδες, χρειάζεται άμεσα η πρόσληψη 2 νεφρολόγων, 2 καρδιολόγων, νοσηλευτικού προσωπικού και γιατρών στα επείγοντα. Ενώ προβλέπονται 4 οργανικές θέσεις υπηρετεί ένας. Υπηρετούν επίσης δύο αναισθησιολόγοι και 4 χειρουργοί, αλλά υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της χειρουργικής κλινικής, αφού δεν υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό.

-Στο νοσοκομείο της Λήμνου, υπηρετούν δύο αναισθησιολόγοι και ένας χειρουργός.

Τρίκαλα

 Τέλος, στα Τρίκαλα, λειτουργούν τρεις από τις οκτώ χειρουργικές αίθουσες, αφού δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι.