Στην Ημερίδα της ΠΟΕΣΥ στην Τρίπολη, με όλες τις δημοσιογραφικές ενώσεις, συμμετείχε το kostv
Κοινωνικά
09/04/2024

Στο β’ μέρος της ημερίδας της ΠΟΕΣΥ οι συμμετέχοντες στάθηκαν αναλυτικότερα σε ζητήματα και προβλήματα που καλούνται να διαχειριστούν τα Δημοτικά ΜΜΕ μέλη και μη της Ένωσης Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ Ελλάδας. Το συντονισμό της β’ ενότητα είχε ο Διευθυντής της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Τρίπολης – Μέλος της Ένωσης Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ Ελλάδας, κ. Δημήτρης Μανιατάκος.  Χαιρετισμό απηύθυναν Προέδροι των Δημοσιογραφικών Ενώσεων – Μελών της ΠΟΕΣΥ και ειδικότερα της ΕΣΗΕΑ, της ΕΣΗΕΜ-Θ, της ΕΣΗΕΠΗΝ, της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ και της ΕΣΠΗΤ. Το kostv ως δημοτικό μέσο ενημέρωσης, εκπροσώπησε ο διευθυντής του σταθμού, Χαράλαμπος Τσατσαρώνης.

Στην ομιλία του Προέδρου της ΕΣΗΕΜ-Θ κ. Νίκου Καρρά ο οποίος αρχικά χαιρέτησε τη συγκεκριμένη ημερίδα, αναφέρθηκε στα σημαντικότερα ζητήματα και προβλήματα των Δημοτικών ΜΜΕ, αναφερόμενος στην πρόσφατη υπογεγραμμένη σύμβαση των Δημοτικών ΜΜΕ, στην αναγκαιότητα αδειοδότησής τους και στην εξασφάλιση ενιαίου Νομικού Πλαισίου για τα Δημοτικά ΜΜΕ.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ κ. Κυριάκος Κορτέσης αναφέρθηκε στην άψογη λειτουργία των Δημοτικών ΜΜΕ (αν και όχι πολλών) στην περιοχή αρμοδιοτήτων της ΕΣΗΕΠΗΝ. Χαρακτήρισε τεράστιο το ρόλο των Δημοτικών ΜΜΕ για τις τοπικές κοινωνίες. Χαρακτήρισε μεγάλο «αγκάθι» το Νομικό πλαίσιο λειτουργίας των Δημοτικών ΜΜΕ. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνει μια προσπάθεια ώστε το νέο Νομοθετικό πλαίσιο να δίνει τη δυνατότητα και σε άλλους Δήμους της Χώρας να αναπτύξουν Δημοτικό ΜΜΕ. Επόμενος ομιλητής από πλευράς εκπροσώπων των δημοσιογραφικών Ενώσεων ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ κ. Δημήτρης Χορταργιάς ο οποίος αναφέρθηκε στο νέο μεγάλο εγχείρημα «ΞΕΝΟΦΩΝ» για τα πνευματικά δικαιώματα των Δημοσιογράφων. Μίλησε για την πρώτη συγκέντρωση το 2016 στην Τρίπολη, όταν και μπήκαν οι βάσεις για το τι θα γίνει με τα Δημοτικά ραδιόφωνα και Δημοτικά ΜΜΕ. Ανέφερε ότι έχουν σημαντικά βήματα, αν και ακόμη δεν έχουν ξεπεραστεί ακόμη αρκετά ζητήματα.

Τέλος μίλησε ο Πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ κ. Θέμης Μπερεδήμας ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τις προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων για τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης ημερίδας της ΠΟΕΣΥ στην Αρκαδική πρωτεύουσα. Αναφέρθηκε αρχικά στη σημασία του έργου και το ρόλο των Δημοτικών ΜΜΕ στην Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα. Χαρακτήρισε την ανασυγκρότηση των Δημοτικών ΜΜΕ με την τεχνική και τεχνολογική αναβάθμιση, την εκπαίδευση προσωπικού, ρύθμιση σημαντικών ζητημάτων όπως τα πνευματικά δικαιώματα με τον εξορθολογισμό λειτουργίας τους, την υπογραφή οριζόντια συλλογικών συμβάσεων εργασιάς, κ.α. Αναφέρθηκε σε λάθη Δημοτικών ΜΜΕ εν καιρώ κρίσης την περασμένη δεκαετία οδήγησαν στο κλείσιμό τους. Μίλησε στον ήθος του κ. Δημήτρη Κουμπιά για το σημαντικό του ρόλο μεταξύ άλλων και στα Δημοτικά ΜΜΕ αλλά και στον ΕΔΟΕΑΠ.

Χαιρετισμοί και θέσεις εκπροσώπων Δημοτικών ΜΜΕ

 

Δημοτικό Ραδιόφωνο Φερών, Αντιδήμαρχος, Δημήτρης Κολγιώνης

«Από την όμορφη Αλεξανδρούπολη στην όμορφη Τρίπολη! Η προσφορά των Δημοτικών Ραδιοφώνων στην ελεύθερη ραδιοφωνία είναι και το μεγαλύτερο επίτευγμα. Καλούμαστε έχοντας μεγάλη προίκα, να πάμε ένα βήμα μπρος. Τα λεφτά των Δημοτών πρέπει να πιάνουν τόπο. Όσο για την Ένωση, μπορεί και αγκαλιάζει όλους τους Έλληνες πολίτες προσφέροντας αντικειμενική και ουσιαστική ενημέρωση. Η Ένωση και τα στελέχη τους είναι το πλεονέκτημά μας».

Δημοτικό Ραδιόφωνο Πολύγυρου, κ. Χρηστίδου

«Εχουμε μπει με νέο αέρα και προσπαθούμε με καινούργιες εκπομπές και νέα πρόσωπα να ανεβάσουμε την ακροαματικότητα. Τα κοινωνικά θέματα είναι και αυτά στα οποία προσπαθούμε να δώσουμε έμφαση».

Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας, κ. Γιώργος Πρασσάς

«Είμαι νέος πρόεδρος, όμως καταλαβαίνω το μεγάλο έργο που επιτελεί το ραδιόφωνο. Οι διαφημίσεις είναι ένα σοβαρό κριτήριο για το ραδιόφωνο. Είμαστε στην αρχή και προσπαθούμε να εξελίξουμε τον εξοπλισμό και το σήμα μας».
 

Κανάλι 1 Πειραιά, κ. Νίκος Μπαρδούνιας

«Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω σε μια τέτοια εκδήλωση. Ο ρόλος των δημοτικών ραδιοφώνων είναι γνωστός. Δεν έχει συμφέροντα και υπάρχει η δυνατότητα ανάδειξης θεμάτων. Τα μεγάλα ραδιόφωνα καλούνται να βρίσκονται σε όλα τα γεγονότα. Στηρίζουν την τοπική κοινωνία, όμως πρέπει να βρίσκεσαι και στα μεγάλα γεγονότα. Διότι υπάρχει η δυνατότητα να δίνεται η ευκαιρία να ακουστούν όλες οι απόψεις. Η προσπάθειά μας είναι να το media group. Ένα πακέτο που βρίσκεται κοντά στις εξελίξεις. Χρειαζόμαστε ανοιχτή προσέγγιση. Δεν φοβόμαστε τον ανταγωνισμό, έχουμε την ελευθερία της έκφρασης».

Νίκος Θεοδωράκης-Δημοσιογράφος

«Η αγωνία όλων των εκπροσώπων να κατακτήσουν ένα επίπεδο ακροαματικότητας έχει να κάνει και με την αξιοπιστία του ραδιοφώνου. Η κατάκτηση έρχεται με τις εκπομπές λόγου και τα δελτία ειδήσεων. Μπορεί στις εκπομπές λόγου να υπάρχει ελευθερία απόψεων, όμως πρέπει να γίνει κάτι παρόμοιο και στα δελτία».

Δημοτικός Ραδιοτηλεοπτικός Σταθμός  ΚΩ, Μπάμπης Τσατσαρώνης

Ο κ. Τσατσαρώνης έκανε τον απολογισμό του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης στην ΚΩ, αναφέρθηκε στον ρόλο που επιτελεί και στα προβλήματά που κατά καιρούς έχει αντιμετωπίσει. «Ευελπιστώ στην πρόληψη προσωπικού που είναι και ο μεγάλος μας στόχος».

Τριαντάφυλλος Σωτηρόπουλος-Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης «Η Τρίπολη έχει κοινή πορεία με την Ένωση και εμφανίζεται πάντα για να δώσει λύσεις.  Σε δύο χρόνια συμπληρώνουμε δέκα χρόνια και είμαι περήφανος για τον σπόρο που ρίξαμε το 2016. Το συνέδριο φιλοξενεί όλες τις Ενώσεις και δίνει το καλύτερο σήμα για την κοινή πορεία».  Ακολούθησε ένας σύντομος απολογισμός από το 2016 έως σήμερα.

Η πρώτη ημέρα της ημερίδας έκλεισε με τον Πρόεδρος ΠΟΕΣΥ, κ. Τριανταφύλλου, να ευχαριστεί για την εξαιρετική φιλοξενία και να υπενθυμίζει την κοινή πορεία των Ενώσεων με την Ένωση Δημοτικών ΜΜΕ

Ρεπορτάζ